Családi napközi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet módosítása
Nevelőszülői gondoskodás a fővárosban
Kisgyermekes szülők és a munkaerő-piac Őry Beáta Projektvezető
A fogyatékosságot érintő jogi szabályozás Magyarországon
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Szakmai Tanácskozás Miskolc
„A családi napközi kettős szerepe a női foglalkoztatásban” – 2011
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
1 A gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszer helye és szerepe a fővárosi oktatás rendszerében Fővárosi Pedagógiai Napok Modellváltás a fővárosi intézményrendszerben.
Gyermekvédelem a védőnői munkában
Gyermekvédelmi alapellátás
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Mentuszné dr. Terék Irén HMSZGYH Eger hivatalvezető október 18.
Bölcsőde – óvoda közös intézményként történő működtetése
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Törvényi változások a gyermekvédelemben (T/9318)
Humánszolgáltató Központ, Nagykőrös
1 A többcélú kistérségi társulások működésének feltételei Budaörs Kistérség Többcélú Társulása december 10.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
A gyermekvédelmi ellátórendszer szerepe a bűnmegelőzésben
CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT EGER
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
A mai magyar gyermekvédelmi rendszer
Szt. Cirill és Method Alapítvány Gyermekek- és Családok Átmeneti Otthona bemutatása
Szociális ellátás a településeken - család- és gyermekvédelem -
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
Tájékoztatás a szociális és gyermekjóléti intézmények engedélyezési és ellenőrzési eljárásában a évben bekövetkezett változásokról Dr. Szarka Anikó.
Családok átmeneti otthona a Józsefvárosban
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
Gyermekvédelem.
Szociális regiszter publikus felület használata
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
1 A gyermekvédelmi szakellátás fővárosi sajátosságai és fejlesztési szükségletei „A gyermekvédelmi szakellátás fejlesztése Budapesten” Fővárosi Gyermekvédelmi.
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
Fehér Kereszt szervezetek képzési és működtetési tapasztalatai.
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
A minőségfejleszés eszközei a családi napközi ellátásban
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
A helyettes szülői tevékenység gyermekvédelmi célja és lehetőségei Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány 2008 A helyettes szülői tevékenység gyermekvédelmi.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
Családi Napközi fogalma
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Mire jutottunk? HEFOP Albert Fruzsina, vezető monitor.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság módszertani munkájának bemutatása Szakmai nap,Szedres 2013.szeptember 26. Hajnal Renáta Módszertani főosztály.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
SZIME XVII. KONFERENCIA
Gyermekek napközbeni ellátási rendszerének átalakítása Március 19. Szeged.
A gyermekek napközbeni ellátásának intézményes lehetőségei a társadalmi befogadás és a gyermekszegénység megelőzése érdekében Pécs, december 1.
Gyermekek napközbeni ellátási rendszerének átalakítása május 26. Hajdúböszörmény.
TÁMOP / „GYÖNGYÖSSOLYMOS ÖSSZEFOG A CSALÁDOKÉRT, A MUNKÁÉRT!”
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények országos nyilvántartása publikus felületének bemutatása Balatonboglár, 2010.március.
A szociális törvény várható változásai Dr. Felvinczi Katalin Budapest, július 11.
Tájékoztató leendő nevelőszülőknek és érdeklődőknek
A gyermekjóléti szolgáltatás és a Szécsényi Gyerekesély Program kapcsolata Varsány községben Nagyné Mákos Izolda Családgondozó, Varsány.
Megbecsülés az idős embereknek
Ágazatközi együttműködés
A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények országos nyilvántartása publikus felületének bemutatása Balatonboglár, 2010.március.
A gyermekjóléti alapellátások együttműködési lehetőségei 2018
Előadás másolata:

Családi napközi

A napközbeni kisgyermekellátás problémái a 90-es évek elején • a bölcsődei férőhelyek drasztikus csökkenése (országosan 54%) • a családok szolgáltatással kapcsolatos szükségleteinek változása – rugalmasság a nyitvatartási időben • kisvárosok, falvak önkormányzatainak szűkös finanszírozási lehetőségei

A napközbeni kisgyermekellátás problémái a 90-es évek elején • hazai tapasztalatok – családtagok, barátok, ismerősök által biztosított informális felügyelet • a BOMI külföldi tapasztalatai – önkormányzat által engedélyezett, ellenőrzött, szakmailag támogatott, családi otthonban történő gyermekfelügyelet

Családi napközi -modell Bölcsőde, óvoda, közösségi létesítmények közvetlen szerződéses kapcsolat szülők Családi napközi Tanácsadás, ellenőrzés Engedélyezés Szerződés-támogatás Támogató-ellenőrző szakember Települési önkormányzat megbízás önkormányzat

Családi napközi Jogszabályok I. Az 1997.évi XXXI.törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról 15/1998 (IV.30.) NM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről 259/2002.(XII.18.) Korm. Rendelet a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatótevékenység engedélyezéséről, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi vállalkozói engedélyről 133/1997.(VII.29.) Korm.rendelet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról 29/2003.(V.20.) ESZCSM rendelet a helyettes szülők, a nevelőszülők, a családi napközit működtetők képzésének szakmai és vizsgakövetelményeiről, valamint az örökbefogadás előtti tanácsadásról és felkészítő tanfolyamról

A napközbeni ellátás iránti igény napjainkban társ. szükséglet a nők számának növekedése a munkaerő piacon a családok szempontjából fontos a szülők munkahelyének megtartása, a fiatal korra esik a karrierépítés, és a gyors gazdasági fejlődés, valamint a tudomány haladási üteme miatt nem mindig engedhető meg a munkahelyről való hosszú távolmaradás, össze kell egyeztetni az otthon és a munkavállalás elvárásait a fentiek érdekében fontos a napközbeni kisgyermekellátás fejlesztése,a gondozási formák - bölcsőde, családi napközi, házi gyermekfelügyelet - számszerű növelése, a szolgáltatások működésének igazítása a munkaerőpiaci feltételekhez, az alternatív foglalkoztatási formákhoz, a jó minőség megőrzése, fejlesztése.

A családi napközi? Alkalmas a 10.000 lakos alatti települések szolgáltatási hiányának javítására Munkalehetőséget teremt a nők számára Működtetésük kevésbé terheli meg a 10.000 lakos alatti települések költségvetését

A családi napközi? Rugalmas: -   a célszerűségnek megfelelő keretek között működtethető (non profit, szociális vállalkozás, önkormányzati működtetés) -         működése szabályozott -         családi és helyi igényeknek megfelelő módon tud szolgáltatni   Finanszírozási lehetőségei biztosítják a hosszú távú fenntarthatóságot: -         állami normatíva -         ellátási szerződés önkormányzattal -         térítési díj a szülőtől Feltételek : -         egy nagy család otthonának felszereltsége -         tanfolyami felkészítés