FOGYATÉKOSSÁG AKADÁLYOZOTTSÁG

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Az akadálymentesítés szakmai háttere, indokoltsága Horváth Péter SZMM Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára Budapest, június 7.
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
Gyógytestnevelés tanítására felkészítő szakirányú továbbképzési szak
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2010-ben Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Sajátos nevelési igényű tanulókat érintő változások
A Nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény
Peőcz Veronika Béki Andrea
Sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek utáni normatív hozzájárulások
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
A FEJLESZTŐ PEDAGÓGIA SZEREPE AZ ÓVODÁBAN
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
EGYMÁS-KÖZT Szakmai fórum l Nyíri Úti EGYMI - Kecskemét, Nyíri út Web:
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Az együttnevelés jogszabályi háttere
SNI együttnevelés törvényi szabályozása és intézményi gyakorlata 2012
Jogszabályi változások a pedagógiai szakszolgálatok rendszerében
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A hatósági ellenőrzés Fonyódi Ilona vezető főtanácsos
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Méltányossági elvek a közoktatásban
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség, sajátos nevelési igény
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Szociális munka V. Fogyatékosok.
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
Intézményegységünk működésének törvényi szabályozói:
A sajátos nevelési igényű tanulók ellátásának új törvényi szabályozása
Pedagógiai szakszolgálat
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.
Integráló iskolák a közoktatásban
Sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók nevelésének-oktatásának törvényi szabályozása Összeállította: JANKÓ ISTVÁN.
Inkluzív pedagógia Előadó: Török Mária.
SNI gyerekek az iskolában (1.) A sajátos nevelési igény
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
Inklúzív nevelés Magyarországon
Integráció és inklúzió
Speciális gyermekvédelem
A GYÓGYPEDAGÓGIA ALAPJAI
Az inkluzív nevelés programjának kidolgozása
Működését meghatározó törvények,rendeletek évi CXC törvény a nemzeti köznevelésről -15/2013-as EMMI rendelet a szakszolgálati intézmények működéséről.
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
Farkasné Egyed Zsuzsanna. Fejlesztő nevelés színterei évi CXC. Törvény a nemzeti köznevelésről 5. § (1) A köznevelési intézményekben folyó pedagógiai.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

FOGYATÉKOSSÁG AKADÁLYOZOTTSÁG

Fogyatékosság

Fogyatékosság fogalma szociológiai szempontból: társadalmilag meghatározott (különböző társadalmi, gazdasági, földrajzi viszonyok között más és más), a szokásostól (normálistól) való, negatív irányú eltérés; a fogyatékosság nem egy tény, hanem viszony és érték, ami társadalmi értékelésből ered

Fogyatékosság fogalma gyógypedagógiai szempontból: az a tulajdonság vagy tulajdonságcsoport, amely az adott személyt gyógypedagógiai ellátásra szorulóvá teszi elsődleges fogyatékosság: a biológiai károsodás másodlagos fogyatékosság: a lelki tulajdonságok károsodás harmadlagos fogyatékosság: a viselkedésbeli elváltozások

Egészség-akadályozottság

Az ember funkcionálisan egészséges: Hiányt, akadályozottságot mindig viszonyítjuk valamihez > az egészségeshez Az ember funkcionálisan egészséges: társadalmi elvárás szintje különböző életterületeken való részvétele tevékenység szintje minden tevékenysége biológiai szint testi, pszichés funkciói, testi struktúrája

Funkcionális akadályozottság

Funkcionális akadályozottság= funkcionális képességzavar olyan zavar, amely létrejöhet a funkcionális egészség bármely területén ezek: a testi funkciók, testi struktúrák akadályozottsága a tevékenység akadályozottsága (individuális síkon)‏ a részvétel akadályozottsága (társadalmi síkon)‏

Fogyatékosság = képességzavar, Fogyatékosság = akadályozottság Napjainkban a fogyatékos megnevezés erőteljesen negatív stigma (megbélyegzés).

FOGYATÉKOSSÁGI FOLYAMAT

Egy károsító ok több szinten fejthet ki hatást. Lehet, hogy orvosilag közvetlenül kimutatható biológiai okot találunk, de lehet, hogy nem tudunk testi okot kimutatni, csak közvetett pszicho-diagnosztikai eszközökkel (pszichológiai teszt). Egy ok több szinten idézhet elő okozatokat, következményeket, egy folyamat elindul.

Példa Két embernek ugyanaz a sérülése: balesetet (károsodás) követően hiányzik a jobb kezének kisujja (fogyatékosság). Az egyik ember focista, a balesetéből felépülve munkáját maradéktalanul végzi tovább. A másik ember hegedűművész volt (akadályozott). Eredeti munkavégzésében akadályozottá válik, több irányú rehabilitációra szorul.

A fogyatékosság gyógypedagógiai szempontból nem csak a biológiai károsodás szintjét jelenti, hanem annak különböző következményeit, melyek befolyásolják a személyiségnek, képességeinek, készségeinek alakulását, egyéni sorsát, társadalmi beilleszkedését.

A WHO 1980-ban kiadott értelmezése szerint a fogyatékosság egymásra épülő folyamat, betegség vagy valamely rendellenesség után fellépő: következmény – károsodás/sérülés, további következmény – fogyatékosság, még további következmény – akadályozottság/rokkantság.

Akadályozottság= rokkantság Társa- dalmi sík Részvétel Cselekvés- beli gátoltság III. szint Fogyatékosság= képességzavar Egyéni sík Tevé- kenység Pszicholó- giai működés zavara II. szint Károsodás, sérülés Testi funkciók Biológiai ok I. szint

Sajátos nevelési igényű gyermekek/tanulók (SNI)‏

A fogyatékossággal (képességzavarral) élő személyek speciális nevelési igényű személyek. A tanköteles népességre vonatkozóan az EU-konform megnevezés: a sajátos nevelési igényű gyermekek/tanulók (SNI). Gyűjtőfogalom, amelybe mindenféle és minden súlyosságú akadályozottság belefér és annak minden olyan következménye, amely az oktatási rendszerre nézve jelent feladatot. Iskoláztatási szempontú, nem diagnosztikus elnevezés.

Mindazon gyermekekre vonatkozik akiknek a szakértői bizottságok véleménye szerint az oktatási rendszerben valamilyen szempontból a sikeres előrejutáshoz több, sajátos segítségre van szükségük.

Oktatási többletszolgáltatás, külön támogatás illeti meg őket. Ezek lehetnek: személyi (második pedagógus, asszisztens, kisebb csoportlétszám)‏ dologi (építészeti akadálymentesítés, speciális eszközök)‏ pénzügyi (emelt normatív támogatás)‏

Sajátos nevelési igényű gyermek/tanuló: az a gyermek/tanuló, aki a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján test; érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos pszichés fejlődési zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott (pl. dyslexia, dysgráfia, dyscalculia, autizmus)‏

Gyógypedagógiai besorolások

Amikor egy képességzavart a szakértői bizottság megállapít – diagnosztizál -, megnevezi a problémát. Például: A diagnózis: koraszülöttségből eredő oxigénhiányos állapot. Ennek következménye: a kisagyi idegrendszeri sérülés, ami miatt ataxiás mozgászavar jön létre. További következménye: ez egyensúlyromlással, a járás bizonytalanságával és célirányos mozgásban bekövetkezett mozgáskorlátozottsággal jár. Ezért: az adott mozgáskorlátozott személyt különleges gondozási forma illeti meg >> ez a szakvéleményben felsorolt javaslat.

Speciális gyógypedagógiai fogalmak gyógypedagógiai besorolások diagnózisok gyógypedagógiai segítséget igénylő népességkategóriák

Speciális gyógypedagógiai fogalmak tanulásban akadályozottak és értelmileg akadályozottak értelmi fogyatékosok mentális retardáció hallássérültek halláskárosodás hallásveszteség látássérültek látáskárosodás látásveszteség mozgáskorlátozottak mozgáskorlátozottság mozgászavar Gyógypedagógiai segítséget igénylő népességkategóriák Diagnózisok Gyógypedagógiai besorolások Speciális gyógypedagógiai fogalmak

Speciális gyógypedagógiai fogalmak halmozott fogyatékossággal élők halmozott fogyatékosság több területet érintő együttes zavar teljesítmény- és viselkedészavarral küzdők (nehezen nevelhetők és inadaptáltak)‏ teljesítmény- és viselkedészavarok autizmussal élők autizmus szociális beilleszkedés zavara beszédben akadályozottak beszédben akadályozottság beszéd-, hang- és nyelvi zavarok Gyógypedagógiai segítséget igénylő népességkategóriák Diagnózisok Gyógypedagógiai besorolások Speciális gyógypedagógiai fogalmak

A különleges gondozáshoz való jog „Minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy megkapja a képességeinek megfelelő fejlesztést és rendelkezésére álljanak azok a pedagógiai feltételek, amelyek hozzásegítik őt személyiségének legteljesebb kibontakoztatásához.” GYERMEKI JOGOKRÓL SZÓLÓ EGYEZMÉNY

A GYÓGYPEDAGÓGIAI OKTATÁST SZABÁLYOZZÁK A TÖBBSZÖR MÓDOSÍTOTT KÖZOKTATÁSI TÖRVÉNY 1993.ÉVI LXXIX.TÖRVÉNY A FOGYATÉKOS GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉNEK IRÁNYELVE, A FOGYATÉKOS TANULÓK ISKOLAI OKTATÁSÁNAK TANTERVI IRÁNYELVE 2/2005.(III.1.)OM rendelet

SZAKSZOLGÁLATOK KORAI FEJLESZTŐ KÖZPONTOK KONDUKTÍV PEDAGÓGIAI ELLÁTÁS GYÓGYTESTNEVELÉS LOGOPÉDIAI ELLÁTÁS GYÓGYPEDAGÓGIAI TANÁCSADÁS KÉPZÉSI KÖTELEZETTEK ELLÁTÁSA súlyosan, halmozottan fogyatékosok

EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK BÖLCSŐDÉK : EGYÜTTNEVELÉS SPECIÁLIS CSOPORT ÁPOLÁSI, GONDOZÁSI INTÉZMÉNYEK GYERMEKEK, FELNŐTTEK RÉSZÉRE SZOCIÁLIS FOGLALKOZTATÓK

KÖZOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK ÓVODÁK EGYÜTTNEVELÉS KÜLÖNNEVELÉS ISKOLÁK EGYÜTTNEVELÉS KÜLÖNNEVELÉS

Részteljesítmény zavarok (dys-)‏ Óvodában: Csak dys- veszélyeztetett lehet! Kiemelt fejlesztési területek: tájékozódás-mozgás, beszéd, észlelési csatornák, szemmozgási beidegződés, dekódolás technikája (asszociatív kapcsolatok), bevésés- felidézés technikája Iskolaválasztás! Iskolában: Szakértői véleménnyel Úgy tűnik… Habilitációs órakeret! Meixner- végzettségű pedagógus! Dys-es softverek, eszközök Értékelés, felmentés Vizsgálati kérelem Meixner – féle olvasástanítás Kiemelt területek további fejlesztése