Hatáserősség szerinti felosztás -gyenge hatású~ -erős hatású~

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás

Advertisements

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Pajzsmirígy hormonok (ATC: H03)
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Formula 2: Multivitamin-komplex
Egészséges táplálkozás
Humánkineziológia szak
Mellár János 5. óra Március 12. v
Táplálékok, tápanyagok
Testünk építőkövei: A vitaminok
Táplálékok,tápanyagok
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A vitaminok és ásványi sók
A CUKORBETEGSÉG.
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
3. témakör Hashajtók (A06), hasmenésgátlók, a bél gyulladásos megbetegedéseinek gyógyszerei(A07) Hashajtók: A székletürítést gyorsítják, a belek kiürülését.
10. témakör Homeosztázis Vizelethajtók (ATC: C03)
A vizeletürítés gyógyszertana
Az emésztőszervek gyógyszertana
C-vitamin (Aszkorbinsav)
A mellékvese.
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Táplálkozás, emésztés.
A Family-Business legújabb terméke Budapest, november 4. Dr. Bérci István.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Kutatási eredmények bizonyítják, hogy kb. 650-féle kórokozót 6 percen belül elpusztít. /Science Digest magazin(1978/03.)/ Ezzel szemben egy antibiotikum.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Légzőszervrendszer betegségei
A hormonrendszer.
Ca forgalom szabályozása
Pajzsmirigy.
szakmérnök hallgatók számára
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Keszitette:Szilagyi Emese
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Illóolaj Fehérjék Cukrok Köhőgés Emésztés Ánizs csoki Epe bántalmak.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Táplálékok , tápanyagok
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
A szervezet energiaforgalma
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
Emésztési rendellenességek
VITAMINOK.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Dr. Bányai Zsuzsa Az allergia (szó szerinti jelentése: a szervezet megváltozott reakciókészsége) E-AKADÉMIA.
Tápanyagaink.
Réti gyógynövények.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Hatáserősség szerinti felosztás -gyenge hatású~ -erős hatású~ FÁJDALOMCSILLAPÍTÓK Hatáserősség szerinti felosztás -gyenge hatású~ -erős hatású~

Gyenge hatású fájdalomcsillapítók Ezek gyulladás, fájdalom és lázcsillapítók egyben = hármas együttes hatás Készítmények: Acetil-szalicilsav: Aspirin, Aspro, Colfarit stb. Paracetamol tartalmú: Panadol, Rubophen stb. Pirozolon- származékok: Demalgon, Algopyrin

Erős hatású fájdalomcsillapítók (kábító fájdalomcsillapítók) Gyorsan bódítják az agykéreg fájdalomérző helyeit Legismertebb a mákból származó ópium>> két ismertebb hatóanyaga: morfin> szintetikus készítményei: Dolargan, Depridol, Contramal; hozzászokás veszélye Kodein > köhögéscsillapító hatásúak

=nem szteorid gyulladáscsökkentők

Kórokozó hatására>> változások következnek be a gyulladásos szövetekben>> vérbőség, nő az erek áteresztő képessége, vizenyő képződik. Ezt csökkentik a gyulladáscsökkentők. Főleg mozgásszervi betegségekben használják: Voltaren, Diclofenac, Cataflam stb. Huzamosabb időn át szedve fekélyt okozhatnak a bélrendszerben (fekélyes beteg nem szedheti).

LÁZCSILLAPÍTÓ GYÓGYSZEREK

Az emberi szervezet hőmérsékletét az agytörzs középagyi részében elhelyezkedő hőszabályozó központ ellenőrzi. A betegséget előidéző kórokok hatására>> hőmérséklet emelkedhet << ez védekezőmechanizmus. Ugyanakkor a kórokozó méreghatása, a kóros fehérjeféleségek (mint lázkeltő anyagok) a hőközpontot izgalomba hozzák.

Lázcsökkentők 38 fok felett fejtik ki hatásukat. Pl.: Rubophen, Germicid stb.

ÉRZÉSTELENÍTŐK ÉS GÖRCSOLDÓ GYÓGYSZEREK

Helyi érzéstelenítés (lokális) Az érző idegvégződések közvetlen fájdalomfelvevő képességét hatástalanítják – kenőcs, krém, spray stb. Vezetéses érzéstelenítés során az érző idegrost köré fecskendezik oldat formájában a gyógyszert. A forgalomban lévő szerek többsége kokainszármazék pl.: Novokain, Lidokain, Markain stb.

Általános érzéstelenítés (narkózis, altatás) Alvásszerű állapotot idéznek elő gyógyszeresen valamilyen műtéti beavatkozás elvégzéséhez. Az altatószerek a központi idegrendszer bizonyos területeinek bénításával fejtik ki hatásukat. Altatás lehet: rövid ideig tartó és tartós. Gépi belélegeztetés.

Görcsoldók – simaizom görcsoldók a belső szervek, zsigerek falában található simaizmok heves fájdalommal járó görcsös összehúzódásának oldására szolgáló szerek pl.: No-Spa, Papaverin stb.

NYUGTATÓ, SZORONGÁSOLDÓ ÉS ALTATÓ

Nyugtató és szorongásoldó A központi idegrendszer ingerlékenységét csökkentik A központi idegrendszerben normálisan is működnek gátló – feszültség – vagy szorongásoldó – hatások A gyógyszerek többsége ezt a hatást erősíti fel, pl.: Andaxin, Xanax, Seduxen, Elenium stb. Ezek a szerek a görcskészséget csökkentik>> ezért alkalmasak epilepsziás vagy hasonló görcsrohamok oldására

Altatók Az alvás élettani szükséglet, az idegrendszer pihenését szolgálja Megfelelő mennyiségű alvás hiányában a tápanyagok nagy része hővé alakul, az elfogyasztott tápanyag veszendőbe megy Alvászavar nem betegség, hanem tünet Az altatók pl.: Dormicum, Lendormin, Imovane, Eunoctin vagy megkönnyítik az elalvást (=elaltatók) vagy mélyítik, megnyújtják az alvás időtartamát Rendszeres szedésük gyógyszerfüggőséghez vezet

LÉGZÉSRE HATÓ GÁZOK, ASZTMA ÉS ALLERGIAELLENES SZEREK

Légzésre ható gázok Oxigén: Szén-dioxid: színtelen, szagtalan, íztelen gáz; oxigénhiányos állapot = ha a szövetek-sejtek nem jutnak elegendő oxigénhez belélegeztetése: orrszonda, szájmaszk, „sátor” Szén-dioxid: Fontos szerepe van a légzés szabályozásában Kis mennyiségben fokozza a légzést Nagy mennyiségben a légzés leállását okozza

Asztmaellenes szerek Nehézlégzéses roham oldására, megszüntetésére ill. csökkentésére alkalmazzuk. Csökkentik a hörgők nyálkahártyájának duzzanatát, a hörgők simaizomgörcsét, az allergiát Elsősegélynyújtásként: orvos megérkezéséig – Calcium, Diaphyllin injekció

Allergiaellenes szerek A szervezet minden idegen, fehérjeszerű anyagra ellenanyagot termel válaszként. Az ismételt allergén az ellenanyaggal találkozva heves válaszreakciót eredményez>> szöveti hormonok keletkeznek>> hisztamin (értágulat, vizenyő, simaizomgörcs, kiütések stb.) A gyógyszer hatása: hisztamin képződés megakadályozása: antihisztaminok – Fenistil, Calcium, Calcifedrin sokk kivédése – Tonogén, Depersolon (szteroid)

KÖGÖGÉSCSILLAPÍTÓK, NYÁKOLDÓK, KÖPTETŐK

Köhögéscsillapítók Köhögési központ ingerlékenységét csökkentő gyógyszerek> százaz, kínzó köhögés esetén: kodein és származékai Védekezőreflex erősségét csökkentő szerek: kodein nélküli gyógyszerek

Köptetők, nyákoldók Bő váladékozás esetén, a váladék könnyebb eltávozásának megkönnyítésére Fokozzák a váladékelválasztást>> emiatt a váladék felhígul Folyékony köptetők: Salvus-víz, lúgos ásványvizek stb. Illóolajok: ánizs, menta, kakukkfűolaj stb. A köhögést kiváltó váladék oldása >> nyákoldókkal: Mucopront, Fluimucil stb. Kombinált szerek: Erigon, Fagifor szirup stb.

SZÍVRITMUSZAVAR ÉS A SZÍVEREK GYÓGYSZEREI

Szívritmuszavar gyógyszerei A működészavar a szívritmus szabálytalanná válása. A kialakult ritmuszavart a ritmus változásának megfelelően kezeli az orvos a szívösszehúzódások számát csökkentő gyógyszerek (béta-receptor blokkolók) szívösszehúzódások számát növelő gyógyszerek

Szíverekre ható gyógyszerek Koszorúerek elmeszesedésekor az érfal rugalmatlan, beszűkül, vérrögösödési hajlam Az érfalat tágító gyógyszerek: nitrátvegyületek (percek alatt hat) – Nitromint-spray, Niromint sublingvális tbl

VÉRNYOMÁS, ÉRELMESZEDÉS GYÓGYSZEREI

Vérnyomás és érelmeszedés összefügg egymással: egymás rizikótényezői A nem gyógyszeres kezelés is fontos: testsúly csökkentés, dohányzás elhagyása, só- és zsírszegény diéta, életmódváltoztatás

Gyógyszeres kezelés lehetséges változatai: Vízhajtók Szív összehúzódását csökkentő szerek (receptorblokkolók) Értágítók Veseműködést szabályozó szerek Érfalra ható szerek Központi idegrendszer várnyomás-szabályozásával ható szerek Vérzsírok csökkentésére, helyes arányuk fenntartására szolgáló gyógyszerek

VIZELETÜRÍTÉS GYÓGYSZEREI

Vizelethajtók: növelik a kiürülő vizelet mennyiségét. Hatásuk: Vesére hatók Vese működésén kívül hatók – csak intézményi körülmények között

Vesére ható húgyhajtók Mérsékelt hatásúak: „tiazid” készítmények /fokozzák a káliumion ürítést Erősen vízhajtó hatásúak: Furosemid, Furon, Uregyt stb. Káliummegtartók: gyengébb hatásúak – Amilorid, Verospiron stb.

GYOMOR ÉS BÉLMŰKÖDÉSRE HATÓ GYÓGYSZEREK

Gyomor működésre ható gyógyszerek Gyomorsavlekötők: Almagel, Anacidok, Nilacid stb. Savtermelést gátlók: csökkentik a savtermelést Nyálkahártya védelmére szolgáló szerek: Ulceran, Histodil, Losec, Quamatel stb. Antibiotikus kezelés: a gyomor- és nyombélfekély esetében kimutatható Helicobacter pylori ellen – Amoxicillin, Clarithromycin kúra

A bélműködésre ható gyógyszerek

Székrekedéskor: Széklet mennyiségét növelő anyagok: korpa és rostdús táplálék Széklet-lágyítók: ásványi olajok – Paraffin-olaj, Guttalax-csepp stb. Bélmozgást serkentő anyagok: ricinusolaj Sós hashajtók: keserűsó, Glauber-só stb. Gyakran használt hashajtók: Tisasen A+B, Importal

Hasmenéskor: Megkötő és összehúzó hatású készítmények: Carbo medicinalis (orvosi szén) stb. Bélmozgást gátlók: Reasec, Enterobene Lopedium Bélfertőtlenítők: Sulfaguanidin

MÁJ ÉS EPEBETEGSÉGEK GYÓGYSZEREI

Epekiválasztási zavaroknál: Főleg idült folyamatoknál>> májvédő sejtet tartalmazó Silymarin stb. Epekiválasztási zavaroknál: Összetett hatású, epekő és gyulladáskor is: Cholagol, Rowachol cseppek stb. Epekiválasztási zavaroknál: Bilobene stb. Epe- és májkárosodásnál: Hepabene Összetett tartalmú: Bilagit Májvédők

Emésztést segítő: Dipancrin, Panzytrat, Kreon, Neo Pampur Hasnyálmirigy működési zavara, inzulin-termelés csökkenése, megszűnésekor: Tablettás: Gilemal, Diaprel, Glukobene stb. Inzulin (0,1 ml= 4 NE) Emésztést segítő: Dipancrin, Panzytrat, Kreon, Neo Pampur

BELSŐ ELVÁLASZTÁSÚ MIRIGYEK GYÓGYSZEREI

Női nemi hormonok Hormonális vérzészavarok gyógyítására Ösztrogének hatnak a zsír- szénhidrátanyagcserére (elhízás), fokozzák a véralvadást. Fogamzásgátlók: ösztrogént és progeszteront tartalmazó gyógyszer-kombinációk; feladatuk, hogy megakadályozzák a peteérést

Mellékvese hormonok = szteroidok Kortizol: életmentő gyógyszer alapanyaga – Depersolon, Prednisolon, Medrol stb. Ezek a gyulladásos tüneteket csökkentik, jelentős a sokk-kezelésében Sokktalanításban adrenalin – Tonogén injekció

Pajzsmirigyre ható Túlműködés – csökkent működés esetén: hormonok gyógyszerrel történő pótlása: L-Thyroxin, Metothyrin, Jodomax stb.

VITAMINOK

A szervezetnek napi néhány milligrammra van csak szüksége, azonban ha ezt nem kapja meg, hiánybetegségek alakulnak ki. Két típusuk van: vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminok. VÍZBEN OLDÓDÓ VITAMINOK Nem raktározza a szervezet, tehát folyamatosan kell őket pótolni. A feleslegesen bevitt nagyobb mennyiség kiürül, nem lehet túladagolni. Ide tartoznak a B-vitaminok, C-vitamin, P és H-vitaminok. ZSÍRBAN OLDÓDÓ VITAMINOK Ide tartozik az A,D,E,K vitamin. felhalmozódnak a szervezetben, hiány esetén egy darabig innen pótlódnak, túladagolhatók.

Vízben oldódó vitaminok C-vitamin Tulajdonságok Hiány esetén Szent-Györgyi Albert állította elő először zöldpaprikából antioxidáns hatású, segíti a szervezet védekezését mindenféle stresszhatással, fertőzéssel, daganattal, sejtöregedéssel szemben. A legtöbb C-vitamint a csipkebogyó tartalmazza Skorbut nevű betegség lép fel, ez ma már elenyészően ritka

Vízben oldódó vitaminok B-vitaminok B1, B2, B6 és B12 vitaminok a legfontosabb alkotói a családnak. B1 vitamin az idegrendszer működéséhez, B2, B6 az anyagcseréhez, B12 a vérképzéshez kell. B1 vitaminhiány leggyakrabban alkoholizmusban lép fel, mivel az alkohol a B1-vitamin felszívódását gátolja. Hiánya emlékezet- és járászavarokkal és egyéb idegrendszeri tünetekkel jár. B2 és B6 vitamin hiány esetén az ajkak berepedezése, fáradékonyság, szájnyálkahártya gyulladás, idegesség, ingerlékenység lép fel. B12 hiány vérszegénységhez vezet.

Zsírban oldódó vitaminok A-vitamin Az A-vitaminhiány következményei a farkasvakság (szürkületi vakság), súlyos esetben teljes vakság, bőr és nyálkahártya-betegségek, károsodik az immunrendszer, csökken a fertőzésekkel szembeni ellenállás. Gyermekekben lassul a növekedés. A hiánybetegség a 2-5 éves gyermekek körében a leggyakoribb, gyakran általános alultápláltság része. A-vitamint tartalmaznak a máj, tejtermékek, tojás, tengeri halak, vitaminozott margarinok, sárgarépa, sütőtök, leveles zöldségek, paradicsom, narancs.

Zsírban oldódó vitamin D-vitamin A D-vitamint bevihetjük a táplálékkal, illetve napozás során a nap ultraibolya sugárzásának hatására a bőrben D-vitamin keletkezik. A hiány csecsemőkben angolkór (elégtelen csontfejlődés), felnőttekben a csontritkulás képében jelentkezik. fejlődő országokban ma is nagyon gyakori az angolkór A felnőttkori D-vitaminhiány Európában is gyakori, főleg az idősek körében. mozgáskorlátozott, ezért nagyon keveset jár ki a napfényre, elégtelenül táplálkozik.

ANTIBIOTIKUMOK = mikroorganizmusok által termelt anyagok, amelyek gátolják más élőlény szaporodását, vagy elölik őket

Penicillin-csoport (gombák által termelt anyagok) Félszintetikus származékok: A természetes termelést mesterségessel fejezik be: Ampicillin, Semicillin stb. Cefalosporinok csoportja: Ceclor, Keflex, Mandokef stb. Erythromycin csoport Tetraciclin csoport Aminiglikozid: Streptomycin