Szegénység Alapfogalmak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

Jánosi Beatrix szeptember 08.
A szegénységről a statisztika nyelvén
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Az Oltalom Karitatív Egyesület 1989 óta működik. Célja a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben lévő különféle.
Magyar Tudományos Akadémia
AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE AZ INTERSZEKTORÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN Dr. Juhász Gábor.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. - Tóth Attiláné dr. Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. Tóth Attiláné dr.
A munka fogalma és társadalmi jelentősége
Gondolatok Sárospatak iskolavárosi helyzetéről Sárospatak, okt. 20.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Nemzetközi gazdaságstatisztika
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
Negyedik előadás Március 11
Üzleti piacok, üzleti vásárlók (ipari marketing)
Elmélettörténet Posztkeynesizmus. A kezdetek Elnevezés: Eichner és Kregel 1975 Cambridge Journal of Economics 1977 R. Goodwin, L. Pasinetti, J. Robinson.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Társadalmi és kulturális tényezők hatásai a munkáltatók szociális tevékenységére Dr.Kópházi Andrea Ph.D egyetemi docens Humánmenedzsment előadás
Gazdaságstatisztika Jogász képzés. Néhány fontos makrogazdasági index GDP volumenindexe Ipari termelői index Mezőgazdasági felvásárlási és termelői árindexek.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Jogviszony és jogi felelősség
Társadalmi szerkezet Szerep és státusz.
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
1 intézményes érdekegyeztetés © kurtán sándor 2011 a politikatudomány alapjai
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Elméleti közgazdaságtan
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Kontinuitás és változás
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Második és informális gazdaság Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 21.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
Konformitás A viselkedés változása abból a célból, hogy ragaszkodjon a létező társas normákhoz Társas normák – széles körben elfogadott szabályok melyek.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
A szociálpolitika aktuális kérdései
Turizmus gazdaságtan 3..
A gender-kutatások kritikai jellege Dr. Molnár László PhD egyetemi docens NYME FMK Tanárképző Intézet.
Kereslet-rugalmassági számítások
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
SZOCIÁLPOLITIKA DR. KOVÁCS JÁNOS.
és a társadalmi csoportok jól-lét szintjei közötti összefüggések
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A munkahelyi diszkrimináció
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
A MAGYAR TÁRSADALOM SZERKEZETÉNEK VÁLTOZÁSA II.
Szociológia előadás I. Dr. Kovács Ernő egyetemi docens
A társadalmi rétegződés szociológia előadás III.
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME Jegyzetolvasási-teszt II. ›Október 29. (kedd) ›Jegyzet 6-7. fejezet 2013ANDOR GYÖRGY: ÜZLETI GAZDASÁGTAN2.
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, Csillebérc,
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
And what else?... Leszakadó gyerekek.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
Kreatív statisztikai módszerek a szegénységmérésben
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Miért fontosak a határok?
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
A többdimenziós egyenlőtlenség és a szegénység statisztikai mérése
Előadás másolata:

Szegénység Alapfogalmak

A szegénység mint kutatási probléma A társadalmi szolidaritás, egyenlőség és (esély) egyenlőség kérdése amely konstitutív a modern demokráciákban. Az ipari forradalom társadalmi következménye. A felvilágosodás (befejezetlen) programjának a folytatása. Gyakorlati politikai szempontok. A társadalmi rendszerek stabilitása, a szegénység társadalmi ára.

A szegénység: meghatározási perspekítvák. A szegénység meghatározása: dimenziók

I. A szegénység meghatározása: típusok Populáris/Köztudati Szubjektív Intézményes

I. 1. Populáris/Köztudati Kit tekint, hogyan határozza meg a „köztudat” a társadalom különböző rétegei a szegényt, a szegénységet. Pl. Nagy Britaniában a háborút és az azt követő ínséges időket megéltek inkább hajlanak arra, hogy az éhezést tekintsék a szegénység ismérvének.

I. 2. Szubjektív szegénység A különböző élethelyzetben levő személyek besorolják vagy sem önmagukat a szegény kategóriába. Relatív függ az egyéni sorsok alakulásától, a réteg-identitástól, az egyéni vagy csoportos aspirációktól.

I. 3. A szegénység intézményes meghatározásai Valamely intézményes (tudományos, politikai, közigazgatási) autoritás által megállapított, többnyire objektív mércék alapján meghatározott életviteli szint, amely alatt élőket szegénynek tekintik. Szegénységi küszöb. Létminimum.

II. A szegénység meghatározása: dimenziók Abszolút Relatív Objektív Szubjektív Materiális Relacionális

II.1. Abszolút és relatív szegénység Az egyének illetve családok nem rendelkeznek a szükséges erőforrásokkal hogy alapvetőnek tartott fizikai szükségleteiket kielégíthessék. (Charles Booth)

II.1. Abszolút és relatív szegénység A társadalom egy része nem rendelkezik azokkal a javakkal amelyek az illető társadalomban általánosan elfogadott létfeltételeihez tartozónak számítanak.

II.1. Abszolút és relatív szegénység Az abszolút szegénység inkább erőforrások hiányát, a relatív szegénység inkább az erőforrások elosztásához kapcsolódik.

II.2. Szubjektív Objektív? Az egyéni biográfia vagy csoporthelyzet kontextusában értelmezhető besorolás. A besoroló érdekei, érzelmei, társadalomszemlélete által meghatározott. Külső, előre meghatározott, operacionális mércék. A mércét meghatározók érdekei, társadalomszemlélete által befolyásolt.

II.3. A szegénység materiális és relacionális vonzatai A materiális szegénység szűk értelemben vett (anyagi, pénzügyi, alap) szükségletek kapcsán vetődik fel. - jövedelmi szint létfeltételek anyagi javak szolgáltatások Dimenziójában értelmezett

II.3. A szegénység materiális és relacionális vonzatai A relacionális (általánosabb jellegű kapcsolati) vonzatok átfogóbb társas, és általánosabb személyiségi és társadalmi szükségletek kapcsán vetődik fel A szegénység meghatározóan hat ki az egyén társas kapcsolataira és az ezeken a társas kapcsolatokon kontextusában kialakuló én-képre és önbecsülésre.

II.3. A szegénység materiális és relacionális vonzatai Társadalmi pozíció és kapcsolatrendszer fenntartása ki- és újratermelése. Megfelelés mindazon társadalmi szerep és státuselvárásoknak amelyek az egyének és a családok kapcsán általában megfogalmazódnak.

II.3.1. A szegénység materiális és relacionális vonzatai: marginalitás A kapcsolat-fenntartási lehetőségeik korlátozottak: marginalitás, marginalizáció. Nem tekint valakit a társadalom teljes értékű, egyenlő partnernek.

II.3.1. A szegénység materiális és relacionális vonzatai: marginalitás Csökkenő mértékben gyakorolnak ellenőrzést mindazon tényezők fölött amely meghatározza életük alakulását. Fiatalok, nyugdíjasok, szegénynegyedekben élők, munkanélküliek, szenvedélybetegek. Nem szinonim a szegénységgel, de egyik oka lehet.

I. 3.1. A szegénység intézményes meghatározásainak a megalapozása Szubzisztencia: alapvető fizikai/materiális szükségletekre koncentrál nem veszi figyelembe az egyén társadalmi szerepeinek a betöltéséhez szükséges erőforrásokat (abszolút szegénység) A napi kosár Alapszükségletek perspektívája: materiális + alapvetőnek tartott társadalmi szükségletek. Oktatás, lakásfeltételek

I. 3.1. A szegénység intézményes meghatározásainak a megalapozása Relatív depriváció: az illető társadalomban általánosan elfogadott és a társadalom jelentős része által kielégíthető szükségeltek a mérce Pl. nyaralás, információs hálózatba való bekapcsolódás, szállítás

4. A szegénység mérése Többnyire összefügg a szegénység intézményes meghatározásaival. Létminimum, szegénységi küszöb. Jövedelem, jövedelmi decilisek.

A szegénység Romániában 1995 1996 1997 1998 1999 2000 Relatív szegénység 25,3 19,9 30,1 33,8 41,2 44 Akut/ extrém szegénység 8 5,1 9,5 11,7 16,6 Relatív szegénység – A fogyasztásra szánt költségek az átlagos fogyasztási költségek 60%-át teszik ki, vagy az alatt vannak Akut A fogyasztásra szánt költségek az átlagos fogyasztási költségek 40%-át teszik ki, vagy az alatt vannak .

Könyvészet A.R. 119 – 125, A.R.*126-147 A.G. 249 - 252 Ferge Zsuzsa (1987) ‘Studying Poverty’ in Ferge Zs., Miller S.M. (szerk.) Dynamics of Deprivation Gower, pp. 9-25. *Towsend Peter (1987) ‘Conceptualising Powerty’ in Ferge, Miller id mű, pp. 31-44