Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE AZ INTERSZEKTORÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN Dr. Juhász Gábor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE AZ INTERSZEKTORÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN Dr. Juhász Gábor."— Előadás másolata:

1 AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE AZ INTERSZEKTORÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN
Dr. Juhász Gábor

2 ELŐADÁS VÁZLAT Az érdek és érdekeltség gazdaságszociológiai megközelítése Az érdekegyeztetés feltételrendszere Az érdekegyeztetés folyamata Összefoglalás

3 AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG GAZDASÁGSZOCIOLÓGIAI MEGKÖZELÍTÉSE
az egyéni, csoportos és szervezeti cselekvést alakító motivációs rendszer kulcsfontosságú eleme; az érdekben egyfajta tudatos szükséglet ölt testet, amely arra készteti az egyéneket, hogy célracionális módon tegyenek kísérletet szükségletük kielégítésére.

4 AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG GAZDASÁGSZOCIOLÓGIAI MEGKÖZELÍTÉSE
a szükséglet kielégítésére irányuló cselekvés bizonyos személyek adott szituációkban, folyamatokban realizálódó kapcsolatrendszerét hozza létre, amelyen keresztül az érdek kifejezésformát ölt. Az egyén csak ezen a rendszerszerű érdekeltségen keresztül válik képessé a kiindulópontot jelentő érdek érvényesítésére.

5 AZ ÉRDEKEGYEZTETÉS FELTÉTELRENDSZERE
demokratikus, partneri, mellérendelő hozzáállás; integrációs stratégia követése az együttműködésben; heterarchikus formációk kialakítása; a „feed back” mechanizmusának szabad érvényesítése; a spontán, „alulról való építkezés jellegének” érvényesülése; legális, intézményesített együttműködési szisztéma.

6 AZ ÉRDEKEGYEZTETÉS FOLYAMATA
Az egyéni, csoportos / szervezeti szükségletek feltárása és megfogalmazása; Az egyéni és csoportos cselekvéseket befolyásoló értékek, elvárások és célok meghatározása a külső, objektív társadalmi és gazdasági feltételrendszer kontextusában; A rendelkezésre álló erőforrások, kapacitások analízise és szintézise, a fejlesztési igények, szükségletek meghatározása; Az együttműködést befolyásoló személyes és társas motivációk, valamint érdekek elemzése („érdekháló-elemzés”);

7 AZ ÉRDEKEGYEZTETÉS FOLYAMATA
Az eltérő érdekek mentén feltáruló konfliktusok elemzése és kezelése; Az együttműködés hatékonyságának facilitálása közös szükségletek, célok, érdekek felmutatásával, az erőforrások allokálásával: közös alapokon álló érdekeltségi szisztéma kialakításának elősegítése. Az együttműködés, a közös alapokon álló érdekeltség hosszú távon való fenntartásának biztosítása motivációs eszközök, ösztönzők beépítése, valamint szabályok generálása és bevezetése révén az intézményesítés folyamatában.

8 ÖSSZEFOGLALÁS A szektorok közti érdekközösség kialakítása és fenntartása azon múlik, hogy a szükségletek, motivációk, érdekek és konfliktusok feltárása, megfogalmazása és tudatosítása alapján kivitelezésre kerülő érdekegyeztetési mechanizmus mennyiben képes egy közösen meghatározott cél irányában allokálni és mozgósítani a különböző érdekeket egy olyan feltételrendszer keretein belül, amely minden érdekelt számára elfogadható.


Letölteni ppt "AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE AZ INTERSZEKTORÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN Dr. Juhász Gábor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések