Szophoklész Antigoné.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lukács Oktatási Központ -
Advertisements

Tíz éves a Filozófiai Kert
„Ha még Athént nem láttad, tuskó vagy csupán; ha láttad és nem tetszett meg neked – szamár, s öszvér, ha tetszett és mégis tovább szaladsz.”
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Tudtad-e? Kattints. Tudtad-e, hogy a “The quick brown fox jumps over the lazy dog” mondatban az angol ABC minden betűje használva van? Tudtad-e, hogy.
Katona József:Bánk bán
Donatello és Michelangelo értelmezésében
Ismétlő feladatok összefoglaláshoz
VERSENY MINDEN HATÁRON TÚL DR. LUKOVICH TAMÁS MAGYAR URBANISZTIKAI TÁRSASÁG ALELNÖKE.
Mikszáth Kálmán elbeszélései:
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Arany János élete és munkásága
Jónás alakja mint önarckép
A görög drámA.
Az Ókori Kelet világnézete
Mihail Szergejevics Gorbacsov (1931-napjainkig)
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
Tematika 9. évfolyam irodalom.
Thébai mondakör.
A szabadság kérdése a filozófiában
A szervezeti konfliktusosság elemzése A konfliktusok értelmezése kapcsán felmerülő kérdések: –Hogyan értelmezhetők a konfliktusok? –Milyen okokra vezethetők.
AZ ANTIK GÖRÖG SZÍNHÁZ Takács Szilvia AZ ANTIK GÖRÖG SZÍNHÁZ Takács Szilvia 2004.
( ).  Gyermekként került a trónra a hatalom a bárók kezébe került.  Az egymással harcoló birtokosok, falvakat, városokat égettek fel.  Király.
XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció Esztétika Tagozat
A mítoszok.
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
MMORPG ONLINE SZEREPJÁTÉK JELENTŐSÉGE AZ EMBERI KAPCSOLATOK TÜKRÉBEN
Szabadság és zsarnokság az Antigonéban
Oidipusz király 15/C.
A drámai monológ 28/B.
Antigoné és társai: nők az irodalomban
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
EGYIPTOM HITVILÁGA.
A köztársasági Róma.
JÓ REGGELT ! Megköszönöm jó Atyám, hogy az elmúlt éjszakán megőriztél engemet és új napot kezdhetek.
A GÖRÖG DRÁMA.
Lehet hogy az út oda vezet, ahol élet sincs már,
Két ember eléd lép, két ember Téged kér, áldd meg, áldd meg
Asztal- és életközösség Jézussal
Későre jár, Elég volt már a napnak terhét hordani,
- Előkelő athéni családból származott - Fiatalként politizált, de csalódott a demokráciában, ezért a filozófia felé fordult, Szókratész tanítványa lett.
Antigoné.
Készítette: Percze Norbert és Kocsis Dávid
AZ ATHÉNI TÁRSADALOM ÉS ÁLLAM
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
A poliszrendszer kialakulása és a gyarmatosítás
Gazdasági Mediáció Konferencia április 28. vitából egyezség Varga Tamás, gazdasági mediátor Gazdasági Mediáció Konferencia Április 28. Varga.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Kecskemét az I. világháborúban. Sándor István 1870-ben, kecskeméti gazdacsaládban született, iskoláit Csurgón, a Kecskeméti Református F ő gimnáziumban,
Thököly Imre.
A MŰ TARTALMA: A politikai hatalom és a tudomány összeütközése A drámának két ellenfele van: A pápa által képviselt egyházi hatalom A lelkiismeret.
Halle Maria Berry (USA, Ohio, Cleveland, augusztus 14. – ), Oscar-, Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő, modell és szépségkirálynő. Ő.
Napóleon A császár.
Találd ki ki lehet ez!. Találd ki ki lehet ez!
„Emlékezz meg a nyugalom napjáról…”
Hitvallók a történelem során
Mezey Barna Egyetemi tanár
A köztársasági Róma.
HUNYADI JÁNOS Hunyadi Mátyás apja Hunyadi János, eredeti neve Szibinyáni Jánk, egy havasalföldi nemes család sarja volt. Birtokait, és ezzel a Hunyadi.
ISZLAMISTA INDÍTTATÁSÚ RADIKALIZÁLÓDÁS EURÓPÁBAN
A babiloni fogság.
Katona József:Bánk bán
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Katona József:Bánk bán
Szalamanov Zsuzsa az alapítvány kuratóriumának elnöke
A klasszikus szerkezet a görög tragédiában:
Katona József Érettségi tételminta.
Mikszáth Kálmán elbeszélései:
Előadás másolata:

Szophoklész Antigoné

Szophoklész (i.e. 496-406) Athéni származású A dráma megújítója 28 évesen részt vett a drámaversenyen, és első lett. i.e. 468-ban Aiszküloszt is legyőzte Sikereinek köszönhetően: kincstárnokká, majd hadvezérré választották.

Szophoklész A mintegy 120 neki tulajdonított drámából csupán 7 maradt az utókorra és egy szatírjáték. A legismertebbek: Antigoné, Élektra, Oidipusz király, Oidipusz Kolónoszban.

Antigoné - az elemzés vázlata Konfliktusos dráma – a főhős vissza akarja állítani a diszharmóniából a harmóniát, hogy élni tudjon A tragikum, esztétikai minőség, olyan értékszerkezet, amely rendkívüli veszteség érzetét kelti i.e 441-ben mutatták be a drámai versenyen – első díjat nyert

Antigoné - elemzés A drámai alaphelyzet – Kreón már meghozta első új törvényét, melyet Antigoné megszegni készül A konfliktus – az emberi és az isteni világrend összeütközése Érvrendszerek: Kreóné a hatalomból eredeztetett tévedhetetlenségnek képzete (cél) Antigoné erkölcsi és érzelmi indíttatású (cél)

A szereplők viszonyrendszere Antigoné-Iszméné és Kreón-Haimón páros a konfliktus viszonyrendszerében ellentétes érzelmektől vezéreltek A kar ingadozó álláspontot képvisel (a város népének a hangja is egyben)

Végjáték Teiresziász álláspontja a drámában határozott – az égiek kapcsolattartója, a közösségben a királlyal egyenrangú Vitájuk végén kinyilatkoztat – fordulat Katarzis: a harmónia a főhős élete árán áll vissza, de feloldódik a feszültség

Köszönöm a figyelmet!