Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

- Előkelő athéni családból származott - Fiatalként politizált, de csalódott a demokráciában, ezért a filozófia felé fordult, Szókratész tanítványa lett.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "- Előkelő athéni családból származott - Fiatalként politizált, de csalódott a demokráciában, ezért a filozófia felé fordult, Szókratész tanítványa lett."— Előadás másolata:

1

2 - Előkelő athéni családból származott - Fiatalként politizált, de csalódott a demokráciában, ezért a filozófia felé fordult, Szókratész tanítványa lett. - Annak halála után beutazta a görög városokat Egyiptomtól Itáliáig - Hazatérve konfliktusba került a zsarnokokkal, eladták rabszolgának. - Támogatói kiváltották, és Athén mellett megalapítja az Akadémiát: olyan iskola, ahol matematikát és filozófiát tanultak. Leghíresebb tanítványa Arisztotelész.

3 - Harminchét műve maradt fenn, de a nevében több hamisítvány is született. - Mai napig vita folyik, melyek a hiteles Platón-művek. Azokat lehet hitelesnek elfogadni, amelyeket Arisztotelész megemlít: ÁLLAM, TIMAIOSZ, PHAIDÓN, LAKOMA, GORGIÁSZ, SZÓKRATÉSZ VÉDŐBESZÉDE, KRITÓN, stb.

4 - ESZMETAN: Platón leghíresebb tanítása az ideák tana, amit az ún. „barlang- hasonlatban” mutat be: minden anyagi dolognak van egy ideális, tökéletes formája a szellemi, magasabb rangú világban. A természetet szemlélve következtethetünk az ideákra, a tökéletes formákra. Az ideák és az anyagi valóság között a „demiurgosz”, az isteni közvetít, az hozza létre az ideákból az anyagi valóságokat.

5 - ANTROPOLÓGIA: az emberi lélek halhatatlan és 3 részre oszlik: gondol- kodás, akarat és vágy. Mivel a lélek halhatatlan, ezért újra meg újra meg- testesül, vagyis Platón vallota a rein- karnációt, így magyarázza az emléke- zetet. Az emberi lélek részesül az ideá- ból, ezért célja visszatérni hozzá. Ehhez erényesen kell viselkedni: 4 fő erény van: bölcsesség, bátorság, megfontolt- ság és igazságosság.

6 - ÁLLAM: az állami fejlődésnek 3 szakasza van: oligarchia – demokrácia – diktatúra. Ezek egyike sem tökéletes. Az ideális államban mindenki egyfor- mán tanul, és a legjobb képességűek lesznek a vezetők, ún. „filozófus- királyok”. Ez arisztokratikus államkép, mert csak a kiválasztottak juthatnak hatalomhoz. Nem lenne magántulaj- don, még a nők és a gyerekek is állami tulajdonban lennének.


Letölteni ppt "- Előkelő athéni családból származott - Fiatalként politizált, de csalódott a demokráciában, ezért a filozófia felé fordult, Szókratész tanítványa lett."

Hasonló előadás


Google Hirdetések