Az automatikus irányítás nyitott és zárt hatáslánca

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gázok sűrítése és szállítása
Advertisements

A szabályozott szakasz statikus tulajdonsága
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Vezérlés, szabályozás, automatizálás
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
SZILÁRD ANYAGOK SZÁLLÍTÁSA
A SZABÁLYOZÓKÖR MŰKÖDÉSI ELEVE
A SZABÁLYOZOTT JELLEMZŐ MINŐSÉGI MUTATÓI
Összefogalás.
A szabályozott szakasz- és berendezés fogalma
A KÜLSŐ NYOMÁSKIEGYENLÍTÉSÜ
Kalman-féle rendszer definíció
Készítette: Glisics Sándor
Készítette: Glisics Sándor
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
Szabályozási Rendszerek
controller plant Gd(s) Gc(s) Ga(s) Gp0(s) Gt(s)
Az egyhurkos szabályozási kör statikus jellemzői
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Az önműködő szabályozás hatásvázlata
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
Beavatkozószerv Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
ANYAGÁTBOCSÁTÁSI MŰVELETEK (Bevezető)
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA A rektifikálóoszlop elméleti tálcaszámának meghatározása szerkesztéssel.
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
FOLYTONOS SZABÁLYOZÁS
Az automatikus szabályozás alapfogalmai
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Érzékelő és átalakító szervek (transzmiterek)
HŐSUGÁRZÁS (Radiáció)
Az automatikus szabályozási rendszerek felosztása Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A fluidumok mechanikai energiái Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HŐÁRAMLÁS (Konvekció)
KÉTÁLLÁSÚ SZABÁLYOZÁS
BEVEZETŐ Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Az áramlás különböző jellege Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A fluidumok sebessége és árama Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
PNEUMATIKUS ARÁNYOS-INTEGRALÓ SZABÁLYOZÓ Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A szabályozószelep statikus tulajdonsága Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Sebességeloszlás sima csőben, és a határréteg fogalma
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
Folyamatirányítás fermentációknál
Gyártórendszerek fogalma, osztályozása, belső hierarchiája.
I r á n y í t á s t e c h n i k a a l a p j a i Bíró Attila.
Különböző vezérlési feladatok hatásláncai Ebben az esetben a rendelkező jelnek az időbeli lefolyását megváltoztatjuk és a jel szintjét vagy energia tartalmát.
Különböző szabályozási feladatok hatásláncai Ebben az esetben a rendelkező jelnek a szintjét vagy energia tartalmát megnöveljük és a jel típusát megváltoztatjuk,
A HŰTENDŐ KÖZEG HŐMÉRSÉKLETÉT KÖZVETLENÜL ÉRZÉKELŐ TERMOSZTÁTOK
Irányítástechnika Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Vezérlés és szabályozás.
Vezérlés Ha a szakasz modellezhető csupa kétállapotú jellel, akkor mindig alkalmazható vezérlés. Lehet analóg jellemző (nyomás, szint, stb.), de a modellhez.
BEVEZETŐ Dr. Turóczi Antal
Szabályozási Rendszerek
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
Az egyhurkos szabályozási kör statikus jellemzői
Számítógépes Folyamatirányítás
Folyamatirányítás. Az automatizálás fogalma, jelentősége A technikai haladás egyre bonyolultabb gépeket teremt, amelyek irányítása egyre nehezebb feladat.
Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT
1. Stratégiai tervezés és marketing
14-16 óra Rendszerek irányítása. Szabályozás és példával A szabályozás a kibernetikában az irányítás egyik fajtája: az irányítás lehet vezérlés (open.
Előadás másolata:

Az automatikus irányítás nyitott és zárt hatáslánca Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

Az irányítási folyamatot a hatáslánc szemlélteti. A hatáslánc fogalma Az irányítási folyamatot a hatáslánc szemlélteti. A hatáslánc tagjain áthaladó hatásokat JELEKNEK nevezzük, amelyek információt hordoznak.

IRÁNYÍTOTT FOLYAMAT IRÁNYÍTÓ EGYSÉG (berendezés) H A T Á S I R Á NY IRÁNYÍTOTT FOLYAMAT (berendezés) y yc IRÁNYÍTÓ EGYSÉG u Az irányító-egység bemenő jele yc, kimenő jele u, míg az irányított folyamat bemenő jele ugyancsak u, a kimenő jel pedig y. yc jel működteti az irányító egységet, aminek eredményeként az, u kimenő jelet bocsát ki, amely befolyásolja az irányított folyamatot, tehát kihat az y kimenő jelre.

A hatáslánc lehet nyitott és zárt. Ha az irányítás nyitott hatásláncú, akkor vezérlésről beszélünk, amennyiben a hatáslánc zárt, az irányítást szabályozásnak nevezzük.

VEZÉRELT FOLYAMAT (BERENDEZÉS) Nyitott hatáslánc-vezérlés yc VEZÉRELT FOLYAMAT (BERENDEZÉS) y u VEZÉRLŐ BERENDEZÉS z1 z2 Zavaró jelek Az u beavatkozó jel (végrehajtó jel) az yc rendelkező jel értékétől függ. A vezérlő berendezés a zavaró jel, illetve zavaró jelek hatását nem tudja figyelembe venni.

Az yc rendelkező jel értéke éppen ezért az y kimenő jel kívánt értékének megfelelően van beállítva, figyelembe véve a z1 zavaró jel hatását is. A z2 zavaró jel hatását, a vezérlő berendezés nem tudja kiküszöbölni. A vezérlés hatásláncának nyitottsága azt jelenti, hogy a vezérlés folyamatában nincs visszajelzés az y kimenő jel valós értékéről, vagyis nincs ellenőrző jel.

A motort úgy indítja a vezérlőberendezés, hogy a „Be” indítógomb megnyomására a mágneskapcsoló bekapcsol és a „Be” jelzőlámpa kigyullad. Ugyanígy működne a vezérlőberendezés és a jelzőlámpa, ha pl. a motor kapcsain nem lennének tápvezetékek és így az nem indulna meg, mert hiszen a motor működéséről nincs visszajelzés.

SZABÁLYOZOTT FOLYAMAT (berendezés) Zárt hatáslánc- szabályozás z Különbségképző szerv y SZABÁLYOZOTT FOLYAMAT (berendezés) yc e u + SZABÁLYOZÓ SZERV - y Visszacsatolás (FEED BACK) ÉRZÉKELŐ SZERV Az y kimenő jelet az érzékelő szerv érzékeli és továbbítja a különbségképző szervbe, ahol az yc és y különbségének megfelelő e hibajel-rendelkező jel keletkezik, ami működteti a szabályozó szervet.

A szabályozóból kilépő u beavatkozó jel a szabályozott folyamatot (berendezést) úgy befolyásolja, hogy az y kimenő jel (a szabályozott jellemző pillanatnyi értéke) megegyezzen az alapjel által megadott kívánt értékkel. A szabályozás zárt hatássorozat, amelynek legfontosabb eleme a visszacsatolás a szabályozott szakasz és a szabályozó között. A visszacsatolás lehet pozitív (+) és negatív (-). Ha pozitív, akkor erősíti a hibajelet: e(t)=yc(t)+y(t) Ha negatív, akkor viszont gyengíti a hibajelet: e(t)=yc(t)-y(t)

A szabályozókör működésére fontos, hogy a visszacsatolás negatív, azaz a hibajel egy kompenzációs folyamatot indít meg, és nem növeli tovább az eltérést.

A szabályozásban a folyamat vagy berendezés kérdéses jellemzőjét (szabályozott jellemző), aszerint és olyan mértékben befolyásoljuk, amilyen mértékben az egy előírt értékhez (alapjel) képest megváltozik. Tehát a szabályozás, a szabályozott jellemző egy előírt értéken való tartása érdekében zárt körön belül játszódik le. Pl. hőerőműben a nyomás- és a vízszintszabályozás, a kemencék hőmérséklet-szabályozása, a levegő és az égő gáz arányának (térfogatáramának) szabályozása, stb.

Melegvíztároló víz hőmérsékletének szabályozása Fűtőgőz