Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

14-16 óra Rendszerek irányítása. Szabályozás és példával A szabályozás a kibernetikában az irányítás egyik fajtája: az irányítás lehet vezérlés (open.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "14-16 óra Rendszerek irányítása. Szabályozás és példával A szabályozás a kibernetikában az irányítás egyik fajtája: az irányítás lehet vezérlés (open."— Előadás másolata:

1 14-16 óra Rendszerek irányítása

2 Szabályozás és példával A szabályozás a kibernetikában az irányítás egyik fajtája: az irányítás lehet vezérlés (open loop control) és szabályozás (closed loop control). A szabályozás olyan irányítási folyamat, amelyben a rendelkezés és a beavatkozás a (szabályozott) irányítani kívánt jellemző tényleges és előírt értékének eltérése alapján, az eltéréstől függő értelemben jön létre, s hatására ez az eltérés csökken. A szabályozás hatáslánca zárt, neve szabályozási kör. A szabályozási feladat lényege a szabályozott jellemző - amelyet szabályozni akarunk - előírt értéken tartása. A szabályozás része az irányítástechnika tudományának. Ipari folyamatirányitás Ipari folyamatirányitás: A konkrét gyakorlati esetekben a legkülönbözőbb jellegű és nehézségű feladatok merülhetnek fel ilyen címszó alatt. A megoldás néha egy egyszerű lineáris modell, máskor emberi szakértőket kell alkalmazni, akik ráadásul nem képesek tudásukat formálisan megfogalmazni. A neurális hálózatok alkalmazása ezen a területben alapvetően két esetben merül fel:

3 Vezérlés pl: okostelefon, számitógép A vezérléstechnika az irányítástechnika egyik válfaja. Vezérlést akkor alkalmazhatunk, ha rendelkezésünkre áll a vezérelt berendezés egy modellje, amely bármely bemeneti jelkombináció esetén elegendően pontosan megadja a vezérelt jel(ek) értékét. Jellemzője, hogy a hatáslánca nyitott. A nyitott hatáslánc azt jelenti, hogy nem az előírt, és a tényleges vezérelt jellemző közötti különbség határozza meg a rendelkező jelet. A vezérlés nagy előnye, hogy strukturálisan stabil, nem léphet fel öngerjedés. Bonyolult technológia, vagy berendezés vezérlésének leírásához elegendő a beavatkozási pontok, működési feltételeinek definiálása, és így egyszerű hatásláncokból építhető fel a bonyolult rendszer. A rövid név egy remek applikációt rejt magában, ami az okostelefonokat pillanatok alatt egy távirányítóvá változtatja, amelynek segítségével egyszerűen vezérelhetjük a számítógépes alkalmazásainkat. Az Apptui mobilos felülete alkalmazásonként változhat, ám médialejátszáshoz a legfontosabb gombok kerülnek előtérbe, mint a lejátszás/megállítás, előre- és hátraléptetés, a hengerőszabályozó. A gombok mellett a telefon touch felületét használhatjuk az egér irányítására is, így nagyon egyszerűen és kényelmesen válthatunk programokat, vagy akár kapcsolhatjuk le az eszközt a segítségével.

4 CNC gépek működése A vezérléstechnika az irányítástechnika egyik válfaja. Vezérlést akkor alkalmazhatunk, ha rendelkezésünkre áll a vezérelt berendezés egy modellje, amely bármely bemeneti jelkombináció esetén, elegendően pontosan megadja a vezérelt jel(ek) értékét. Jellemzője, hogy a hatáslánca nyitott. A nyitott hatáslánc azt jelenti, hogy nem az előírt, és a tényleges vezérelt jellemző közötti különbség határozza meg a rendelkező jelet. A vezérlés nagy előnye, hogy struktúrálisan stabil, nem léphet fel öngerjedés. Bonyolult technológia, vagy berendezés vezérlésének leírásához elegendő a beavatkozási pontok, működési feltételeinek definiálása, és így egyszerű hatásláncokból építhető fel a bonyolult rendszer.


Letölteni ppt "14-16 óra Rendszerek irányítása. Szabályozás és példával A szabályozás a kibernetikában az irányítás egyik fajtája: az irányítás lehet vezérlés (open."

Hasonló előadás


Google Hirdetések