VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gázok sűrítése és szállítása
Advertisements

A szabályozott szakasz statikus tulajdonsága
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
SZILÁRD ANYAGOK SZÁLLÍTÁSA
A SZABÁLYOZÓKÖR MŰKÖDÉSI ELEVE
A FLUIDUMOK SZÁLLÍTÁSA
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
LÉGNEMŰ HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
A hidrogén (hydrogenium, hydrogen, vodonik, водород)
A szabályozott szakasz- és berendezés fogalma
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
Volumetrikus szivattyúk
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
,,Az élet forrása”.
AEROB KEVERŐS BIOREAKTOROK
Az anyag belső szerkezete
Élelmiszeripari műveletek
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
Az automatikus irányítás nyitott és zárt hatáslánca
Beavatkozószerv Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
ANYAGÁTBOCSÁTÁSI MŰVELETEK (Bevezető)
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A SZILÁRD ANYAGOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS FAJTÁZÁSA
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Az automatikus szabályozás alapfogalmai
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HŐSUGÁRZÁS (Radiáció)
Az automatikus szabályozási rendszerek felosztása Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A fluidumok mechanikai energiái Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HŐÁRAMLÁS (Konvekció)
KÉTÁLLÁSÚ SZABÁLYOZÁS
BEVEZETŐ Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Az áramlás különböző jellege Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A fluidumok sebessége és árama Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
PNEUMATIKUS ARÁNYOS-INTEGRALÓ SZABÁLYOZÓ Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A szabályozószelep statikus tulajdonsága Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Sebességeloszlás sima csőben, és a határréteg fogalma
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Folyadékok keverése ~ leginkább valamely technológiai művelet megkönnyítése a célunk Folyadék és szilárd fázis keverése: Szuszpenzió előállítása, fenntartása.
Levegőtisztaság-védelem 7. előadás
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
Nem Newtoni folyadék a membránon
Folyamatirányítás fermentációknál
Fermentlevek reológiai viselkedése BIM Alapfogalmak belső súrlódás 1. NEWTON-i fluidumokra τ a fluidumra ható nyírófeszültség (erő/felület)  nyírósebesség,
Hőtan.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
Gyakoroló feladatok Bernoulli egyenlet valós folyadékokra I.
Folyadékok és gázok mechanikája
GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK
Áramlástani alapok évfolyam
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
Az anyag szerkezete.
Áramlástani alapok évfolyam
A folyadékállapot.
Szivattyúk fajtái 1. Dugattyús szivattyú - nem egyenletesen szállít,
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Fluidizáció Jelensége: Áramlás szemcsehalmazon
Kémiai reaktorok A reaktorok tervezéséhez és működtetéséhez a reakciók
Előadás másolata:

VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA KEVERÉS Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

A keverés célja a kiegyenlítés. A vegyiparban, számos esetben a végtermék előállítása csak úgy valósítható meg, ha a technológiai folyamatban különböző halmazállapotú anyagokat a kívánt arányban egyesítve, vetnek alá megfelelő fizikai, kémiai átalakításoknak, vagyis előzőleg elvégzik a felhasználandó anyagok keverését. A keverés célja a kiegyenlítés. Ez alatt azt értjük, hogy az összekevert anyagrendszerben a hőmérséklet, koncentráció, viszkozitás, sűrűség térbeli eloszlása egyenletes.

Minden keverési feladatnak egyidejűleg a következő követelményeket kell teljesítenie: Csekély energiafogyasztást, Rövid keverési időt, Homogén keveréket, Egyszerű és olcsó készüléket, hosszú élettartammal.

Abból kiindulva, hogy milyen halmazállapotú anyagokat kivánunk keveréssel egyesíteni,beszélhetünk: Gázok keveréséről gázokkal, Gázok keveréséről folyadékokkal, Folyadékok keveréséről folyadékokkal, Folyadékok keveréséről szilárd anyagokkal, Szilárd anyagok keveréséről más szilárd anyagokkal, Gázok keveréséről szilárd anyagokkal.

Gázok keverése gázokkal A gázok kis viszkozitásuk és sűrűségük miatt, könnyen mozgathatók. Gázok keveráse csővezetékben Legegyszerűbb gázkeverő készüléknek a csővezetéket tekintjük, ahol turbulens áramlás esetén, hosszabb csőszakaszon (50 – 100 szoros csőátmérő) már jó keverés figyelhető meg. Általában a keverést úgy végzik, hogy a gázokat „Y”- alakú csatlakozón keresztül vezetik a csőbe.

Ütközőlapos keverő Akkor alkalmazzák, ha a gázok keverését rövidebb szakaszon akarják megvalósítani. Lényegében olyan csővezeték, amelybe furatos lapokat erősítenek. A lapoknak nekiütközve a gázok áramlása örvényszerűvé válik, és a gázrészecskék gyorsan elkeverednek egymással.

1- Ütközőlap; 2- Vezetőrúd

Gázok keverése folyadékokkal Célja a gáz finom eloszlatása-diszpergálása-a folyadékban. Az alábbi két keverőtípust alkalmazzák leginkább: Turbinakeverő, Szívó-diszpergáló keverő.

A turbinakeverő vázlata A turbinakekverőt központosan helyezik el a készülékben, a diszpergálandó gázt, a keverő alatt elhalyezett, gyűrű alakú, furatos csövön vezetik be. A gyorsan forgó keverő elragadja a felszálló gázbuborékokat és elkeveri a folyadék részecskéivel.

A szívó-diszpergáló keverő vázlata: 1 - Csövek; 2 -Keverőtengely; 3 - Furatok a gáz belépéséhez; 4 - Torlólap.

A szívó-diszpergáló keverő lényege egy csőtengelyre erősített több rövid csőböl álló keverő. A rövid csövek végeit, a forgásiránnyal ellentétesen 45 fokos szögben levágják. A keverőnek folyadékban való forgatása közben a levágott végek mögött örvények keletkeznek, melyeknek szívóhatása a csőtengely furatain át beszívja a gázt, és a folyadékban eloszlatja

Folyadékok keverése folyadékokkal A folyadék keverése más folyadékkal vagy folyadékokkal olyan hidrodinamikai művelet, amely során, rövid időn belül meglehetősen homogén rendszert alakítanak ki. Célja lehet még: a folyadékrendszer mozgásban tartása, a diffúzió sebességének növelése, a hőátbocsátás fokozása is.

A folyékony halmazállapotú közegek keverésének két fajtáját különböztetik meg: a mechanikus és a pneumatikus keverést. A mechanikus keverést különböző alakú keverőkkel végzik, a pneumatikus keverést sűrített levegővel vagy inert gázzal.

Mechanikus keverők A mechanikus keverők általában különbözőképpen kiképzett felületekből állnak, melyek aránylag kis sebességgel haladnak a folyadékhoz képest és állandó pályát írnak le. A mozgásiránnyal ellentétes oldalon erős örvénylés lép fel.

A mechanikus keverőket szerkezeti felépítésük és működési elvük alapján feloszthatjuk: Forgómozgású keverőkre, Ingamozgású keverőkre, Cirkulációs szivattyúkra.

Kis és közepes viszkozitású folyadékok keverésére turbinakeverőt, propellerkeverőt valamint íveltlapátú keverőt alkalmaznak. Nagyobb viszkozitású folyadékokhoz kalodás és ankerkeverő használata a célszerű.

A keverés hatékonysága A keverés hatékonyságán azt értjük, hogy a keverés milyen mértékben egyenlíti ki a kevert rendszer jellemzőit. Ha a kiegyenlítés tökéletes, akkor a hatékonyságot kifejező I keverési index értéke 100%, tökéletlen keveréskor ennél kisebb.

A keverő teljesítményszükséglete A keverés, a folyadék mozgatása, energiát igényel. ζ (kszi) – a keverési ellenállástényező d – a keverő átmérője n - a keverő fordulatszáma ρ - a kevert folyadék sűrűsége

Ezeket a paramétereket kísérleti úton határozzák meg. A keverési ellenállástényező értéke függ: a készülék geometriai elrendezésétől, a keverő alakjától, a keverő által keltett áramlás jellegétől. Ezeket a paramétereket kísérleti úton határozzák meg.

Pneumatikus keverés Erősen agrasszív folyadékok keverésére használják, amikor a folyadék a mechanikus keverőket gyorsan tönkreteszi. A folyadékba lépő gáz, buborékok formájában hatol a folyadékon keresztül a felszín felé. Ezen az úton a folyadékrészecskék erőteljesen keverednek egymással.

Folyadékok keverése szilárd anyagokkal A szilárd-folyadék-aránytól függően különböző rendszereket kapnak, mint amilyenek: Híg szuszpenziók, Sűrű szuszpenziók, Pépek, paszták, tészták.

Propeller keverő

Ívelt lapátú keverő

„Z”-karos dagasztó.

Szalagos keverő U-alakú vályú, alján ürítőnyílással. A keverő fordulatszáma 10 – 60 fordulat / perc.

Szilárd anyagok keverése A szilárd anyagok, legyenek akár por, akár szemcsés alakúak, nehezen keverhetők. Egységes keveréket létrehozni szinte lehetetlen. Az iparban elterjedtek a forgódobos valamint az örvénykeverők.

Forgódobos keverő 1- Töltés- ürítés; 2- Tengely; 3- Keveredési zóna. Az anyag szabad mozgása érdekében a dobot térfogatának 25 – 30 %-áig szabad feltölteni anyaggal. A keverési idő hosszú 2 - 4 óra.

Örvénykeverő 1- Köpeny; 2- Ürítőcsonk; 3- Lapát; 4- Tisztítórúd. A keverés rövid ideig 2 -8 percig tart. A lapát fordulatszáma 1000 – 1500 fordulat / perc.