Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK"— Előadás másolata:

1 GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK
VÁLTOZÁSOK I. GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK

2 VÁLTOZÁSOK a, szerkezeti változás szerint
Csak a fizikai tulajdonságok a szerkezeti változás miatt változnak új anyag keletkezik FIZIKAI VÁLTOZÁSOK KÉMIAI VÁLTOZÁS/REAKCIÓ Pl: halmazállapot-változás résztvevő anyagok száma szerint: - egyesülés - bomlás - stb.

3 Gázok: =a3&pbka=0&savebtn=1 Folyadékok: =a4&pbka=0&savebtn=1 Szilárd anyagok: =a5&pbka=0&savebtn=1

4 nincs számottevő kölcsönhatás, nagy távolság
Tulajdonság Halmazállapot Gáz Folyadék Szilárd Részecskék helyzete nincs számottevő kölcsönhatás, nagy távolság A molekulák közötti összetartó erő gyenge, közel vannak egymáshoz Részecskéknek meghatározott helye van, erős a vonzás közöttük, nagy az összetartó erő Tér Kitölti (diffúzió) - Összenyomható? igen nem Részecskék mozgása nagy távolság közel vannak egymáshoz állandóan rezegnek, helyhez kötötten a részecskék Edény alakja felveszi Nem veszi fel, önálló alakjuk és térfogatuk van (kristályos és amorf szerkezet)

5 Diffúzió: a részecskék mozgását hőmozgásnak, az ennek következtében létrejött szétterjedést, elkeveredést diffúziónak nevezzük. Kristályos szerkezet: szilárd anyagok egy részére jellemző. Síklapok határolják, a részecskék szabályos rendben helyezkednek el. Határozott olvadáspontjuk van. Amorf (nem kristályos) szerkezet: nem találhatóak sík lapok, részecskék elrendeződése nem szabályos, nincs határozott olvadáspontjuk, fokozatosan lágyulnak meg.

6 HALMAZÁLLAPOT-VÁLTOZÁSOKAT KÍSÉRŐ ENERGIAVÁLTOZÁSOK
VÁLTOZÁSOK II. HALMAZÁLLAPOT-VÁLTOZÁSOKAT KÍSÉRŐ ENERGIAVÁLTOZÁSOK

7 Az anyagok halmazállapota fizikai vagy kémiai tulajdonság?
Halmazállapot-változás során az anyag mivel lép kölcsönhatással? A különféle halmazállapotú anyagokban a részecskék összekapcsolódási módja tér el egymástól. Olvadáspont: az a hőmérséklet, amelyen az anyag megolvad. Párolgás: a gőzképződés a folyadék felszínén megy végbe. Forrás: Egy anyag akkor forr, ha a belsejében is megindul a gőzképződés. Forráspont: Az a hőmérséklet, amelyen az anyag forrni kezd. Forráspont függ a külső nyomástól és az anyag minőségétől. Szublimáció: Az a halmazállapot-változás, amely során a cseppfolyós halmazállapot kihagyásával az anyag légneművé válik.

8 VÁLTOZÁSOK b, a belső energia változása szerint
EXOTERM változások ENDOTERM változások Az anyagok belső energiája Csökken Növekszik A környezet belső energiája Példa halmazállapot-változásokra: (FIZIKAI VÁLTOZÁS) Lecsapódás Fagyás Olvadás Párolgás Forrás Szublimáció Példa : (KÉMIAI VÁLTOZÁS) Égés Cukor elszenesedése


Letölteni ppt "GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések