Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Halmazállapot-változások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Halmazállapot-változások"— Előadás másolata:

1 Halmazállapot-változások

2 Légnemű/Gáz / levegő, gőz, egyéb gázok /
Halmazállapotok Szilárd / kő, fa, fémek, stb./ Önálló formával rendelkeznek. A formát a részecskék közötti erős(vonzó) kölcsönhatások tartják fent. Cseppfolyós / víz, olajok, benzin, stb./ Nem rendelkeznek önálló formával. Felveszik a tároló edény alakját. A részecskék között gyenge(vonzó) kölcsönhatások vannak. Légnemű/Gáz / levegő, gőz, egyéb gázok / Kitöltik a rendelkezésükre álló összes teret. A részecskék között nincsenek (vonzó)kölcsönhatások.

3 Mi történik halmazállapot változáskor? Mi az olvadás folyamata?
A részecskék közötti kölcsönhatás változik meg. Az anyag összetétele nem változik meg. Új anyag NEM keletkezik. Csak a forma változik. Mi az olvadás folyamata? Melegítés hatására a szilárd anyag részecskéi egyre erőteljesebben rezegnek, ezáltal gyengül a közöttük lévő vonzó kölcsönhatás. A részecskék nem tudják tovább fenntartani a szilárd formát. Az anyag megolvad.

4 Mi történik forrás, vagy párolgás esetén?
Melegítés hatására a folyadék részecskéi kiléphetnek az anyagból, a folyadék gőzzé válik. Mi történik az olvadáspont hőmérsékletén? A szilárd halmazállapotú anyagból folyékony lesz. Mi történik a forráspont hőmérsékletén? A folyadék belsejében is megindul a gőzképződés. A folyékony halmazállapotból gáz halmazállapot lesz.

5 A szilárd anyag a folyékony halmazállapot kihagyásával
Mi a szublimáció? A szilárd anyag a folyékony halmazállapot kihagyásával gáz-halmazállapotúvá válik. Mi a különbség a párolgás és a forrás között? Párolgás során a részecskék kizárólag a folyadék felszínéről szakadnak ki. Mi a lecsapódás (kondenzáció)? A forrással, párolgással, szublimációval ellenétes folyamat, mely során a gőz hűtés következtében folyékonnyá (szublimálódó anyagok esetén szilárddá) válik.

6 Mi történik a fagyáspont hőmérsékletén?
Mi a fagyás? Hűtés hatására a folyadék részecskéinek annyira lelassul a hőmozgása, hogy szabályos kristályszerkezetbe (kristályrácsba) tudnak rendeződni. Mi történik a fagyáspont hőmérsékletén? A folyékony anyag szilárd halmazállapotúvá válik, értéke megegyezik az olvadáspont hőmérsékletével.

7 Összefoglalás Halmazállapot-változások
- Olvadás, párolgás, forrás - Lecsapódás, fagyás Hőleadással járó változások(exoterm folyamatok) Hőfelvétellel járó változások(endoterm folyamatok) - Olvadás, párolgás, forrás, szublimáció


Letölteni ppt "Halmazállapot-változások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések