Alfred Adler individuálpszichológiája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Advertisements

Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
8 Klikkelj az egérrel!.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Vérmérsékletem képekben
A tudatos élet alapelvei
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV):
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
Albert Einstein idézetek.
„Férfinak és nőnek teremtette”
Készítette: a Dalai Láma
A harmadik erő elméletei
Isten ajándéka embertől emberig
MAG Megelőzés Alkalmazkodás Gondoskodás Készítette: Fidler Mária
A nevelés stílusa.
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
 Klikkelj az egérrel! :20:48
Alfred Adler individuálpszichológiája
Szociális tanulás formái
A gondozás,nevelés egysége
Az egyéni fejlesztési terv
Gyermekkor és gyermekkortörténet a kezdetektől napjainkig,különös tekintettel a középkór és reneszánsz gyermekképére.
Mit tehetünk az erőszakmentes iskolákért? A párbeszéd, mint gyógyító stratégia Felházi Anett.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
HÁZASSÁGI KONFLIKTUSOK ÉS KEZELÉSÜK Bodor Enikő, szociális munkás Bölön, 2007 december 2.
A lények és törekvések bukásának valódi oka az igazi, használható MIÉRT megfigyelésére és megtalálására való képtelenség. Adatsorozat 22. A lények és törekvések.
Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről
A stressz szeminárium céljai:
Már ezerszer megmondtam…!
Olvasd lassan és csendben!.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
A pedagógus.
Megkértem Istent, hogy vegye el a büszkeségemet, de Ő azt mondta: NEM!
DECEMBER 3. A FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA A másság elfogadása
Pedagógiai személyiségértelmezések
Egyéb dinamikus elméletek
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Születésnapi ünneplésre!!! M E G H Í V Ó. A szívedben.... Ő ott fog találkozni veled. (Hallani fogod a kopogtatását.) Díszvendég: Jézus Krisztus Dátum.
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
Nevelés és nevelői attitűdök
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Kedves Fiam ....
Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.
A kriminálpszichológia
A BOLDOGSÁG TITKA.
Prevenció Tudatos előkészület a sikeres iskolakezdéshez.
”Ne szégyelld te azt, hogy szereted az állatokat. Ne röstelled, ha egy kutya közelebb van a lelkedhez, mint a legtöbb ember akit személyesen ismersz."
Fogalom Kérdezz! Felelek.
Olvasd lassan és csendben!
mint ami mások szerint szükséges!
Személyiségteszt.
Oldal váltás kattintásra !
Bölcsességek, aforizmák
NA ÉS ? ? ? HOGYAN VISELKEDIK AZ IGAZI FŐNÖK ? Ha főnök vagy, olvasd, mennyire illik rád, ha azt szeretnél lenni, figyelj jól, és legyél jó vezető ! !
SZERETET, ÉS MEGBOCSÁTÁS nem gyűlölet, és harag!
Gazdagabb vagy bárkinél,
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
Személyiségfejlődési zavarok
Neked nem szabad sokat dolgozni.... …hanem egyszerüen csak heverészni.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
GRASSROOTS Gyermekvédelem
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Egyéb dinamikus elméletek
Előadás címe: Tudom, változnom kell!!!
Előadás másolata:

Alfred Adler individuálpszichológiája

Alfred Adler (1870-1937) 1895 orvosi diploma A Bécsi Pszichoanalitikus Társaság alapító tagja 1911 szakítás Freuddal 1914-18 a hadseregben orvos 1935 az USA-ba költözik

Újításai Freudhoz képest: Az ember örökletesen társadalmi lény, alapvetően a közösségi érzés motiválja Lecsökkenti a szexuális szféra jelentőségét A tudatos szférát teszi a személyiség központjává A személyiség egyediségének hangsúlyozása Életstílus, kreatív én

Adler főbb koncepciói Fiktív finalizmus Fölényre törekvés Kisebbrendűségi érzés Társadalmi érdeklődés Életstílus Kreatív én

Adler főbb koncepciói Fiktív finalizmus

A gyermek téves céljai Cél Gondolatok Szülők érzései Gyermeki reakciók Figyelem felkeltés Csak akkor vagyok elég érdekes, ha rám figyel-nek Állandóan aktív, türel-metlen, okosan megmagya-ráz, vagy erkölcsi dolgokkal jön. Elkezd „nevelni”. Abba-hagyja egy ideig, majd újrakezdi

Korrektúra Vonuljunk vissza, lehetetlenné téve a negatív reakciókat, valami teljesen más dolgot csináljunk, hogy a gyermek a téves célt ne érje el. Más helyen adjunk bizalmat.

A gyermek téves céljai Cél Gondolatok Szülők érzései Gyermeki reakciók Győzni Csak akkor vagyok elég értékes, csak akkor vagyok fontos, ha parancsolhatok Dühös lesz: „Ez a gyerek ki akar készíteni”, „Majd én megmutatom!”- büntetni kezd. A reakció erősödik, a zavar fokozódik, ügyetle-nebb lesz.

Korrektúra Ne harcoljunk! Ne beszéljünk a gyereknek, hanem cselekedjünk! Maradjunk kedvesek, barátságosak (ne érje el a harcot). Nyerjük meg a gyereket a konstruktív munkának. Változtassuk meg az erő irányát: egy irányba menjen a két igény.

A gyermek téves céljai Cél Gondolatok Szülők érzései Gyermeki reakciók Bosszú Tudom, hogy nem szeretnek, állandóan veszítek, ezért megbüntetem őket Felháborodás: „Hogy meri ezt velem csinálni!” „Teljesen igazam van abban, hogy nem szeretnek” - erősíti bosszúját.

Korrektúra Ne hagyja magát a szülő, nevelő, ne bántsunk vissza, ha a gyerek bánt. Minden büntetést, minden kritikát kerüljünk, mivel a gyermek fő célja: „Addig vagyok rossz, amíg megbüntetnek”.

A gyermek téves céljai Cél Gondolatok Szülők érzései Gyermeki reakciók Vissza-vonulás, rezigná-ció „Úgysem értek semmihez, úgysem tudok semmit jól csinálni, feladom.” Teljes kétségbeesés: „Fogalmam sincs, mit csináljak.” Egyszerűen nem érti a leckét, buta Nincs reakció. Szeretné, ha észre sem vennék.

Korrektúra Nagyfokú bátorítás. Nagyon kicsi lépésekkel haladjunk előre, nagyon kis eredménynek is örülve. Az elvárásokat fogjuk vissza. Higgyünk a gyermek képességeiben: sok bizalmat előlegezzünk!

Adler főbb koncepciói Fiktív finalizmus Fölényre törekvés

A fölényre törekvés koncepciójának előzményei Agresszió, hatalomvágy fontosabb motiváló erő, mint a szexualitás Férfias tiltakozás Fölényre törekvés mint önmegvalósítás

Adler főbb koncepciói Fiktív finalizmus Fölényre törekvés Kisebbrendűségi érzés Társadalmi érdeklődés Életstílus Kreatív én

Adler más fontos megállapításai Születési sorrend és személyiség Korai emlékek szerepe Gyermekkori élmények szerepe: - fogyatékos gyermek - elrontott gyermek - elhanyagolt gyermek

Az individuálpszichológia alapelvei Az ember egy feloszthatatlan egység, minden rész az egészre ad felvilágosítást. Az ember egy cél felé törekszik Minden élőlény egy bizonyos fejlődési potenciállal születik. Ha egy felnőtt leáll a fejlődéssel, akkor az tünet. Fontos, hogy az ember találkozzon nehézségekkel, hogy legyen mit leküzdenie.

Az ember önmegvalósításra törekszik. A személyes határok elérése a cél. Az ember szociális lény, szüksége van megértésre a csoportban. Az ember nem áldozat, hanem saját sorsának aktív irányítója Az ember megértéséhez fontos tudni, ő hogyan értelmezi azt, ami történik vele. Az ember maga ad értéket a dolgoknak, ezért ő maga felelős a sorsáért. A túlélés előfeltétele a kooperáció, aki nem akar kooperálni, az egyedül marad.