ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

A marketing információs rendszer
Stacionárius és instacionárius áramlás
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Tudás, közösség, hatalom
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
1 Pluralizmuselméletek © kurtán sándor 2011 érdekegyeztetés és érdekérvényesítés az eu-ban
A tudomány természete Társadalomtudomány = Elmélet + kutatásmódszertan + statisztika Paradigma Eredetileg mintapélda (pl igeragozás) Adott tudós közösség.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Az empirikus ellenőrizhetőség mint kritérium
Logika Érettségi követelmények:
Új klasszikus makroökonómia
A munka világával kapcsolatos tudás
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
Készítette: Magyar Orsolya
A társadalomtudományi kutatás módszerei
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
Az információs társadalom jogi alapkérdései, alapfogalmai
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 3. Előadás vázlata
Jogalkalmazás ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 6. előadás vázlata.
Az államhatalom terjedelme és korlátai
Jogviszony és jogi felelősség
Az érvelés.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdasági modellezés,döntési modellek
Miért hozzuk a döntést, mi a cél?
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
A konstruktivista pedagógia alapjai
A TUDOMÁNY KOGNITÍV MODELLJEI: elnöki zárszó MTA november 7 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszék MTA-BME Neuropszichológiai és Pszicholingvisztikai.
Kérdések a második zh-hoz
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
A konstruktív szociális munka Összeállította: Ágoston Magdolna Nigel Parton: Constructive Social Work towards a new practice,
MI A TUDOMÁNY?. 1.A világegyetem és saját magunk megismerésének egyik legfontosabb útját, a tudományos kutatást mint folyamatot, cselekvést, és társadalmi.
A történelmi tanulás sajátosságai
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Irracionális Racionalitáselméletek versus Racionális Irracionalitáselméletek MAKOG 2006 Kőhegyi Gergely BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék BCE Mikroökonómia.
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció I.
Laudan: A tudomány áltudománya Lehetséges-e szociológiailag megmagyarázni, hogy a tudósok miért fogadják el a vélekedéseiket a világról? -> Bloor állítása.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Pszichológiai Ismeretek
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
2. Döntéselméleti irányzatok
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
A védett ismeret (know-how) "terjedésének" magánjogi aspektusai Dr
Kutatásmódszertani dilemmák
Szakértői bizonyítás a büntető eljárásban
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
JÖVŐKUTATÁSI PARADIGMÁK Magyar UNESCO Bizottság Társadalomtudományi Albizottságának Jövőkutatási Bizottsága Budapest, június 4. Dr. Hideg Éva egyetemi.
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
Nyertes pályázat Felmérés Jelentkezés Csiszolódás Együttműködés  Változás?
Megbízhatóság alapú menedzsment Jónás Tamás szeptember 3.
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Jog- és állambölcselet I.
Jog- és állambölcselet I.
Előadás másolata:

ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata

Hétköznapi tudás és tudományos ismeret különbsége Tudás fajtái Elméleti – ismeretek összessége (Mi az?) Gyakorlati – cselekvés képessége (Hogyan?) Mesterségbeli tudás (Az elméleti tudás alkalmazása gyakorlati célokra – instrumentális) Erkölcsi tudás (A helyes célok kiválasztásának képessége) A cselekvésre vonatkozó tudás speciálisa: Nem dedukálható objektív ismeretekből (jövőre vonatkozó döntés) Nem ellenőrizhető (mi lett volna, ha? kérdésre nincs objektív válasz – Kundera) Hétköznapi tudás és tudományos ismeret különbsége Tudás foka: bizonyos – valószínű Tudás neme: objektív - szubjektív

Tudás és tudomány A hétköznapi tudás és a tudomány tudás között nincs sem a tudás foka, sem a neme között szükségszerű különbség, amiben mégis eltér a kettő, hogy a tudományos tudás Ellenőrzött (mérés, kísérlet, stb.) Standard módszerei vannak (probléma azonosítás, elemzés, megoldás - metodológia) Az ismeretek rendszert alkotnak Feszes fogalmi háttérrel rendelkezik Relatív előrejelző képessége van Mitől válik egy tudományos állítás igazzá? megfelelés (ha a valóság rendelkezésünkre állna, de nem) koherencia pragmatikus válasz konszenzus (paradigma)

Tudomány Paradigma (Kuhn) Mi a paradigma? – Azon előföltevések összessége, melyek mellett egy tudomány egy kijelentést tudományosnak fogad el. (arisztotelészi, newtoni, einsteini fizika). Egy tudományterület megvilágító erejű, az ismereteket egységes rendszerben taglaló gondolati rendszere. Ismertető jegyei: Leírja és előírja az adott tudomány művelésének módját (hipotéziseit és metodológiáját) Tudományon kívüli tényezőkre is utal (tudós közösségek szerveződés módja) A megismerést is meghatározza (azáltal, hogy meghatározza, mi a a tudományos vagy tudományosan vizsgálható probléma)

Természettudomány és társadalomtudomány Természettudományok és társadalomtudományok alapvető különbségei Természettudomány kumulatív, a társadalomtudomány nem Más a tárgya Más az előrejelző képessége Kérdés ugyanaz (miért?), de a válasz iránya részben más: ok-cél (mert az ember értelemmel bír) Mi ez utóbbinak a következménye? Weber-megértő szociológia: a cselekvésnek jelentése van, aminek feltárása annak a szabálynak az azonosítását feltételezi, amelynek alkalmazásával a cselekvés végbement. Wittgenstein: életforma - a szabályok és a cselekvések életformába ágyazódnak, így az életforma ismerete nélkül külső megfigyelők azokat nem érthetik meg

Jogtudomány A jogtudomány mint tudomány sajátosságai Társadalomtudomány – mert ember s az emberi tudattartalom is a tárgya (római jog matematizálni szerette volna, de ez a d) pont miatt nem lehet) Mesterséges tudás (józan ész nem elegendő, mesterséges szabályok intézményes alkalmazása, ahol maga az alkalmazás is intézményes szabályok alapján megy végbe) Jogászi racionalitás testesül meg benne : formális – ami mérce a jogi megfelelés, és nem az igazságosság – tökéletlen igazságosság (szakmai képességet igényel a materiális igazságosságtól való elvonatkoztatás) Esetlegesség okai: ténykérdés, jogkérdés, nyelv mint közvetitő közeg bizonytalansága Gyakorlati tudomány: Tárgya a cselekvés és a mit tegyek? kérdésre ad választ (gyakorlati tudományok: erkölcs - helyes, politika - célszerű, gazdaságtan - hasznos, jog - jogszerű) Leíró tudomány, amely helyet hagy normatív (értékelő) állításoknak is egy szűk térben (de lege lata és ferenda javaslatok, jogpolitika, kritikai jogelmélet)

Milyen minőségű tudás a jogászi/jogi tudás? Jogtudomány Milyen minőségű tudás a jogászi/jogi tudás? Elméleti – lényegében a jogszabályok ismeretét jelenti Mesterségbeli – a jogszabályok és egyéb jogi jellegű ismeretek hatékony felhasználásának képessége Erkölcsi – milyen célokra használható a jog, mikor kell méltányosságot gyakorolni, mikor indokolt a polgári engedetlenség, stb

Jogtudomány Egyes jogtudományok Tételes jogtudományok – jogi oktatás és joggyakorlat (történeti, összehasonlító, szociológiai, jogdogmatikai, kritikai módszer) Társtudományok Jogtörténet Jogszociológia Jogpolitika Kriminológia Segédtudomány: amire a tételes és társtudományok alkalmanként támaszkodnak Gazdaságtan Statisztika Demográfia Igazságügyi szakértők, stb. Elméleti jogtudományok Jogfilozófia – szakfilozófia – jogi ontológia, episztemológia és metodológia Jogelmélet: jog fogalma és normativitása