A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pénzintézeti cash-flowk
Advertisements

A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
Az üzleti terv.
Számviteli alapelvek Számviteli politika
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Készítette: Matukovics Gábor,1 Honlap:
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Az eredménykimutatás A mérleg szerinti eredmény levelezetését tartalmazza. (70. §) Eredménykategóriák: Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye Pénzügyi műveletek.
1. oldal A vezetői döntéseket támogató mutatószám rendszer Pilot projektzáró jelentés szeptember 9.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
Műszaki ellenőrképzés
Vállalatok pénzügyi folyamatai
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
A cash flow kimutatás összeállítása és elemzése
A tárgy: Számvitel alapjai kódja: SZAM1KOMPZS
Vállalati pénzügyi döntések alapjai
Kérdések a ZH-hoz.
Környezeti számvitel Zsugyel János PhD.
A társasági adóról szóló évi LXXXI. törvény 2008/2009/I.
Vállalati pénzügyek.
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Environmental Compliance Inspection Course A rendészeti eljárás A rendészeti eljárás.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Konszolidált éves beszámoló könyvvizsgálata
A számvitel szerepe az adójogban
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
A hitelintézeti beszámoló
A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONA
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
Az ügyfél és a könyvvizsgáló informatikai együttműködésének gyakorlati kérdései Viczkó Péter.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Könyvvezetési feladatok
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
Bankmérleg, forrás oldal
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Kiegészítő melléklet Üzleti jelentés
MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
NEMZETKÖZI SZÁMVITEL I.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Könyvvizsgálat Guzmics Zsuzsanna
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez?
SZÁMVITEL.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Előadás témája: Gazdasági események típusai Kiegészítő melléklet
KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET
Pénzügyi jog 2. Számviteli alapok 2019.
Előadás másolata:

A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor

Környezeti számvitel - hol a helye? Hibái: - az erőforrásokat szabad javakként kezeli - csak pénzügyi kategóriákban gondolkodik - az időtényező alkalmazása

Elvárások és lehetőségek: mit szeretnénk és mit kaphatunk? - Környezeti (hivatalos) - Környezetvédelmi? - Öko - Zöld (népszerű) - stb. - a maga teljességében ragadja meg a vállalkozások helyzetét ® könyvvizsgálók szerepe - döntési alternatívák esetén szempontokat biztosít - eszközrendszert fogalmaz meg (ktg-haszon elemzés)

A környezeti számvitel eszközei nem számszerűsíthető tényezők számbavétele ökológiai könyvvitel és mérlegek ökokontrolling környezeti célú elemzések - környezeti mérőszámok - ellenőrző listák - bench marking

Irányzatok a zöld számvitelben Halványzöld megközelítés: Az általános információk, költségek és kötelezettségek nyilvánosságra hozatalát igényli. Sötétzöld megközelítés: A vállalkozás által a környezetre gyakorolt minden hatás valamennyi költségének és eredményének számba vételét követeli meg.

A hazai gyakorlat Halványzöld vagy sápadtzöld? Kezdeti lépések a 90-es években: - a kiegészítő melléklet tartalmának bővítése - adózással összefüggő előírások

Korábbi elvárások : A kiegészítő mellékletben való bemutatás igénye: a környezetvédelmi garanciális kötelezettségek fedezetére a tárgyévben, az előző évben képzett céltartalékok, a tárgyévben, illetve az előző évben környezetvédelmi garanciális költségként elszámolt összegek, a mérlegben nem szereplő környezetvédelmi károk, kötelezettségek várható összege, a környezetvédelmet közvetlenül szolgáló tárgyi eszközök nyitóállománya, növekedése, csökkenése, átsorolásai, halmozott értékcsökkenése és annak változásai, a veszélyes hulladékok mennyiségi és értékadatai, állományváltozásai, a környezetvédelemmel kapcsolatos várható kötelezettségek.

2001-től be kell mutatni: A környezetvédelemnek a vállalkozó pénzügyi helyzetét meghatározó, befolyásoló szerepét, a vállalkozó környezetvédelemmel kapcsolatos felelősségét; a környezetvédelem területén történt és várható fejlesztéseket, az ezzel összefüggő támogatásokat; a környezetvédelem eszközei tekintetében a vállalkozó által alkalmazott politikát; a környezetvédelmi intézkedések bevezetését, a munkák állását.

A könyvvizsgáló szerepe és felelőssége Kockázati tényezők felismerése és értékelése - hulladékok megsemmisítéséhez kötődő kiadások - szankciók, büntetések lehetősége - jövőbeni költségek - eszközök értékvesztése (értékcsökkenése), környezeti károk következtében Kockázati tényezők becslése ® standardok alapján Sajátos kockázatok kezelése - a vállalatvezetés magatartása - befektetések vizsgálata - vállalati szabályozáshoz kötődő kockázatok - jogi helyzetek értékelése