© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés Szabályozás 85/577/EGK tanácsi irányelv 370/2004. (XII.26.) Kormány.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Webshopok+jogi megfelelőség
Advertisements

2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Tisztességtelen Devizahitelek?
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A PÁLYÁZAT Márkus Miklós szakértő Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár 2013 Zárórendezvény.
Timeshare © dr. Horváth Zsófia – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Távollevők között létrejött szerződések
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
CLV Partners Ügyvédi Iroda
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
KÉSZ ÁTVERÉS AVAGYFOGYASZTÓAPÁCBAN?. ÁRUBEMUTATÓK SAJÁTOSSÁGA Kiállítás Kiállítás Vállalat Vállalat Termék Termék Gyakorlati bemutató Gyakorlati bemutató.
e-jövedék konferencia
Különös tekintettel a gyógyszerekre
Biztosításgazdaságtan 7. téma
A fogyasztók tájékoztatása
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
A fogyasztók tájékoztatása
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Általánosságban A kötelezett helytáll azért, hogy a termék vagy szolgáltatás 1. megfelel a minőségi követelményeknek,
Felelősség, termékfelelősség
Versenyjog és fogyasztóvédelem
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
Felsőfokú szakképzés Csorba László
Elektronikus kereskedelem
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosítása A békéltető testületeket érintő tervezett változások Dr. Mozolai Mónika osztályvezető 2012.
Hatósági és civil fogyasztóvédelmi feladatok, merre tovább fogyasztóvédelem? Dr. Baranovszky György Gödöllő, április 22.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere.
A z alternatív vitarendezés lehetőségei a hagyományostól eltérő értékesítési formák terén, a békéltető testületek jövője és lehetőségei Konferencia 2011.
 2008-ban kezdődött a munka  Fogyasztóvédelmi szabályok kódex szerű összefogása  Harmonizáció kérdései  Még nincs vége Dr. Morvay György.
Országos népszavazás és népi kezdeményezés
Uniós jog, mint etalon Az Európai Uniós joganyag: 97/7/EK Irányelv – a távollevők között kötött szerződések esetén a fogyasztók védelméről 2000/31/EK.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
Az e-kereskedelem fogyasztóvédelmi aspektusai
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE
TÁJÉKOZTATÓ A KENŐOLAJOKKAL ÉS KENŐANYAGOKKAL KAPCSOLATBAN
HEFOP/ /2 Szerződéskötési alapismeretek. HEFOP/ /22 Tartalomjegyzék Szerződéskötés folyamata Támogatási szerződés.
1169/2011/EU jelölési rendelet
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
A Központi hitelinformációs rendszer bemutatása
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályozása Magyarországon és az EU-ban Osgyáni Anikó.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Középpontban a fogyasztó Készítette:Farkasné Bálint Rózsa.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Fogyasztói jogok és a fogyasztók magánjogi védelme
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Közbeszerzési Döntőbizottság
Előadás másolata:

© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit

Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés Szabályozás 85/577/EGK tanácsi irányelv 370/2004. (XII.26.) Kormány rendelet az üzleten kívüli fogyasztóval kötött szerződésekről és az üzleten kívüli kereskedés folytatásának egyes feltételeiről

Üzlethelyiségtől távol kötött szerződés üzleten/telephelyen kívül, vagy azok hiányában eladó kezdeményezésére kötött szerződés áru értékesítéséről, szolgáltatás nyújtásáról Közismert rendeltetésű és bontatlan csomagolású Kizárt: jövedéki termék, gyógyszer, élelmiszer (kivéve: zöldség és gyümölcs) fogyasztó lakása (kivéve: ha fogyasztó kezdeményezi a szerződés megkötését); eladó vagy 3. személy által szervezett utazás vagy rendezvény

Fogyasztót megillető jog Elállás Indokolás és feltétel nélkül Határidők: 8 munkanap KIVÉTELEK: –árut nem tudja teljes egészében visszaszolgáltani, –ha a szolgáltatást már teljes mértékben igénybe vette. b) Áru átvételétől számítva (ha ez a későbbi) a) Szerződéskötéstől számítva

Eladó kötelezettségei I. Tájékoztatás Mikor? a szerződés megkötésekor Miről? – elállás jogáról –annak a személynek az adatai (név és cím), akivel szemben gyakorolhatja e jogát Hogyan? írásban, a szerződés azonosítására alkalmas módon Ha elmulasztja a tájékoztatást a szerződés semmis!

Egyéb rendelkezések A kereskedő a fogyasztó lakásán nem keresheti fel 19 óra és 9 óra között ! (kiv.:a fogyasztó előzetesen hozzájárult) + Igazolnia kell: személyazonosságát képviseleti jogosultságát (ha nem saját nevében jár el)

Fogyasztási kölcsön Szabályozás 87/102/EGK irányelv (90/88/EGK irányelv) 98/7/EK irányelv a fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény

Fogyasztási kölcsön a Fgytv.-ben Fogyasztási kölcsön kölcsön, részletfizetés, halasztott fizetés gazdálkodó szervezettől fogyasztó számára az általa forgalmazott áru vagy szolgáltatás megvásárlásához

Fogyasztási kölcsönszerződés I. Fogalma: a fogyasztási kölcsön igénybevételére irányuló szerződés. Alaki feltétel: írásbeliség 1 példányát a fogyasztó számára át kell adni Kötelező tartalmi elemek: –Szerződés tárgyának meghatározása –Ellenszolgáltatás meghatározása –Tulajdonjog átszállásának időpontja és feltételei –Szerződéssel kapcsolatos költségek –Hiteldíj –Részletfizetés

Fogyasztási kölcsönszerződés II. Érvénytelenség Ha a szerződés nem tartalmazza a kötelező tartalmi elemeket a szerződés semmis csak a fogyasztó érdekében lehet rá hivatkozni!

Fogyasztási kölcsönszerződés III. Megszűnés + Lejárat előtti kifizetésre is van lehetőség (ilyenkor a hiteldíj arányosan csökken) a kölcsönt a vevő szerződésszerűen megfizette törlesztési idő lejár

Fogyasztási kölcsön a Hpt.-ben Kölcsön természetes személy számára felhasználási cél: van mindennapi élet szokásos tárgyainak megvásárlásához, javíttatásához; szolgáltatások igénybevételéhez felhasználási cél: nincs DE feltétel: nem üzletszerű tevékenységi körben történő igénybevétel