Az egyéni fejlesztési terv

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
Advertisements

Az iskolai dokumentumok
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Értékek az értékelésben Mik a fontos kérdések?
A szaktanácsadás támogató szerepe
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
Hogyan készítsünk pedagógusi portfóliót?
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A pedagógusminősítési rendszer
Értékelés a pedagógiában
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
© Zsuzsa Gömöry, Györ 2005 Helen Parkhurst A Dalton-terv Gömöryné M. Zsuzsa.
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Pécs, április 19.. „Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2-C/ „A TANANYAGTARTALMAK FEJLESZTÉSE EREDMÉNYEINEK.
Méltányossági elvek a közoktatásban
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
KPSzTI Minőségfejlesztési munkacsoport
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Óvodai portfólió Ferenczei Éva óvodapedagógus
SZTE BTK Spanyoltanár MA
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
A TEHETSÉGGONDOZÁS KRITIKUS PONTJAI I

Helen Parkhurst Dalton-terve Gömöry Zsuzsa Ilse Mayer mellékleteivel.
Integráló iskolák a közoktatásban
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A portfólió - óvodai szakterület
Ha javítani szeretnénk az eredményeken
Inklúzív nevelés Magyarországon
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
A fejlesztő célú szaktanácsadás
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Dalton-tervvel a tehetségekért Kisalföldi Tehetségsegítő Tanács „Fókuszban a tehetségek”
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
Barcsák Marianna - KPSZTI
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Kompetencia alapú szakoktatás
Horváth Cz. János Személyes adatok kezelése az intézményben
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Az egyéni fejlesztési terv

Az egyéni fejlesztési terv elkészítése A Közoktatási Törvény és a Gyermekek Jogairól szóló Nemzetközi Egyezmény alapján minden gyermeknek alapvető joga, hogy megkapja a képességeinek, fejlettségének megfelelő gondoskodást, mely az egyénre szabott fejlesztő programban válik konkréttá. Az egyéni fejlesztő program alkalmazása akkor hatékony, ha a gyermek részletes pedagógiai megismerésére épül, abból indul ki. A fejlesztés nem a gyermek izolálásával, kiemelésével történik, hanem csak a napi tanulási tevékenység integrált részeként, a foglalkozások tematikájába beépülve éri el célját. A fejlesztési terv részletes (képességterületekre lebontott) leírása és a fejlődés rendszeres visszacsatolása, regisztrálása lehetőséget nyújt a fejlesztési folyamat részeredményeinek összehasonlítására és a tervezés rugalmas módosítására egyaránt. A fejlesztési ciklusok egymásra épülése biztosítja a fokozatosság, a kis lépések elvét, s egyben lehetővé teszi, hogy biztos alapokra épüljön a gyermek tudása.

az egyéni fejlesztési terv nem nyilvános, az intézmény belső dokumentuma a személyiségi jogok védelméért az intézmény vezetője felelős tartalma kizárólag a gyermek fejlesztése/fejlődése érdekében használható fel, a szülő/gondviselő egyetértésével

LÉPÉSEK - Meghatározom azt a részterületet, amire különösen koncentrálnom kell. - Átgondolom azokat a feladattípusokat, melyeket alkalmazni tudok hozzá. - A feladattípusokat a tananyag vagy a szabadidős tevékenység lehetőségeihez rendelem.

Pedagógiai megfigyelés, szükség esetén pedagógiai vizsgálat fő megállapításai Kiemelt fejlesztési területek Feladattípusok Színterek Együttműködő szakemberek és felelősségi körük

Sajátos nevelési igény esetén: a szakvélemény alapján a tanuló az osztálylétszámban 2 főnek számít az intézmény fenntartója a tanuló után emelt szintű normatíva igénylésére jogosult, ha alapító okiratában és személyi feltételeit illetően erre lehetősége van Saját alkalmazásban Együttműködési szerződés útján

a szakvélemény tartalmazza a javasolt fejlesztési területeket tantárgyrészek, idegen nyelv minősítése alól történő felmentési javaslatot a minősítés alóli felmentés mellett a tanuló köteles látogatni az órát, de egyéni ütemben halad, értékelése az önmagához viszonyított előrehaladást tükrözi vizsga esetén a véleményben javasolt eszközöket használhatja (laptop, számológép), illetve több időt, segítséget kaphat

A dosszié tartalma Dokumentumok az eddigi életútról (anamnézis, egészségügyi adatok, értékelések, vélemények) A jelenlegi megismerés dokumentumai (az öt egymásra épülő szint szerint) Szakvélemények (ha van) Egyéni fejlesztési terv (táblázat) Visszacsatolások (folyamatosan)

És ha tehetséges?

A tehetség „menedzselése” Értékválság Információáradat Időhiány Magány Lehetőségek A legfőbb érték közös tudatosítása, leírása Szelektálás az érték mentén, információk összegyűjtése Időbeosztás, lassítás megtanítása Együttműködési formák megtanítása Mentori szerep, kapcsolatok kialakítása

Művészeti, önkifejező tevékenységek! Határok a fejlesztésben! Egy irány erősítése! Reális, egyéni cél kitűzése az érdeklődésnek megfelelően! Információk a további lehetőségekről!

Kiinduló állapot CÉL A jelen értékeid (ne nézz vissza…) Álmodj nagyot! 1. mérföldkő 2.mérföldkő 3. mérföldkő CÉL A jelen értékeid (ne nézz vissza…) Holnap ezt teszem érte… Jövő hét végéig… Március végéig… Álmodj nagyot!

Portfólió (videofilm, kép, plakát, montázs, PowerPoint, forgatókönyv, alkotás, fordítás, elemzés, értékelés/kritika, szövegalkotás) Információforrások (honlapok ösztöndíj-lehetőségekről, munkaügyi információk, képzési lehetőségek) Kapcsolatépítés (drámajátékok, kommunikáció fontos helyzetekben, önmenedzselés okosan, „marketing” eszközök)

Fő területek Tanulás Szabadidő Sport, mozgás Kreativitás, alkotás, művészet Kapcsolatépítés Információk összegyűjtése A célhoz vezető úton