Németország Deutschland.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Advertisements

A Szentcsalád nyomában
Az ö sszet ö ret é s á ld á sa.
ADVENT 2008
Nemesvitai Karácsony „Igazi Karácsonyi csodára várva”
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
A KARÁCSONYI IDŐ SZIMBÓLUMAI
ADVENT HARMADIK VASÁRNAPJA
Készítette: Balázs Attila BAAPAHP.PTE.  A megszólításban a férfiak neve elé tett Herr szóval történik.  (Régebben használatos volt még a „führer” megszólítás.
ADVENT.
A mosómedve.
ITT A KARÁCSONY!.
ADVENT ANGYALAI.
Juhász Gyula:Karácsony felé
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Bár az idő soha meg nem áll, és folyton-folyvást változik, a Karácsony áldása időtlen időkig megmarad, a béke, az öröm és a szeretet örök ígéretének.
A karácsonyi ünnepkör.
Karácsony Nyúl Bianka November 23..
Adventi szokások.
THE DAILY NEWS Liechtenstein
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
Születésnapi Versek Jókívánságok!
Névnapodra Szeretettel
Palócok jeles ünnepe, napja (én is palóc földről származom)
Nem az a kurva, aki a placcon áll, hanem akinek megveszed a bundát meg a kocsit, aztán este fáj a feje...
Boldog Születésnapot Lys!
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
Advent By: Móra Dávid.
Készítette: Nagy Krisztián
Advent Készítette: Nagy Krisztián
Advent alatt ti földön élő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Jó reggelt- Isten hozott !.
Jó reggelt!.
Jó reggelt!.
Jó reggelt!.
Jó reggelt!.
Istentõl el nem állok, Õ sem áll tõlem el; Szüntelen vele járok, átfogom hitemmel. Gondot visel reám, és este úgy, mint reggel Õ áld meg segítséggel, kegyelmes,
Későre jár, Elég volt már a napnak terhét hordani,
A szeplőtelen fogantatás sok FESTŐT megihletett már. A közelgő karácsonyt várjuk Máriával. Így kívánunk most, FESTMÉNYEKKEL békés, boldog karácsonyt !
A karácsony Készítette: ….
Móra László Karácsony édes ünnepén
Édességek szőlőből.. Decemberben már megismerkedtünk különböző karácsonyi szőlős süteményekkel, melyekből anyukánkkal és nagymamánkkal otthon el is készíttettünk.
Ő SZI TÖKÖLÉS Kreálta: Nick Shepherd Valamikor tökjó csaj voltam, formás alsófertállyal aztán megerőszakoltak!
Luca napi szokások.
Név: Feszt Bernadett Téma: A négy évszak
Szent Miklós Ünnepe Vác
Szent Miklós püspök Élete és legendái.
Halloween október 31..
Jézusunk, adj erőt, hogy ékesen járjunk Illendő ruhában, méltóképpen várjunk Add, hogy kerülgessük a bűnt, sötétséget S ama jobb hazában megláthassunk.
Szent Miklós a hulló hóban puttonyával körbejár
Advent alatt ti földön él ő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
Jó reggelt!. Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng! Karácsonyt várva lázban a föld, Isteni gyermeket köszönt. Ujjong a szívünk, dalra.
Obrusánszki Borbála: Őseink évszázadok óta Jézus születésének ünnepét tartják meg karácsonykor, néhány évszázadig ez volt egyben az újév kezdete. Néphagyományainkban.
Lelki felkészülés karácsonyra, Jézus születésének ünnepére.
Mézeskalács készítése
Palóc népszokások A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag A népszokások legtöbbje az elmúlt évtizedekben megszűnt a mindennapi élet része.
Az Advent Advent - Várakozás.
Rozmisné Árpádföldi Zsuzsanna
Varázslatos tengerpartok
A varázsfuvola és a Csongor és Tünde összehasonlítása
Advent angyalai Az első vasárnap angyala  Négy héttel karácsony előtt valami nagyon fontos dolog történik: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az.
A történet régen esett meg
Snelemperg Barbara Halloween!.
ĦåℓℓǿฟєєИ Ҝǿ√áčṧ Ṁΐℓáή .
ADVENT.
Balatonkiliti, december 23.
Iskolánk alapításának 30. évfordulója alkalmából a diákönkormányzat
Előadás másolata:

Németország Deutschland

Deutschland Seine grundgesetzliche Regierungsbundesrepublik. Berlin ist sein Kapital. Der Deutsche ist seine offizielle Sprache. Sein Gebiet 357023 km². Seine Bevölkerung 82210000, seine Bevölkerungsdichte 230 Köpfe/km². Der Euro ist seine Wahrung. D. ist sein internationales Autozeichen. 5 von Deutschlands volreichsten Stadten: Berlin (3392425 Einwohnen) Hamburg (1751000 Einwohnen) München (1288307 Einwohnen) Köln (975907 Einwohnen) Frankfurt am Main (651087 Einwohnen) Europa ist 6. ein mit einem grössten Gebiet, seinen 2. volkreichstes Land.

Németország nagy városai

Németország karácsonykor

Ünnepi szokások A németek karácsonykor nagyon feldíszítik a házat. Az ablakokba fakeretre  erősített színes gyertyaégőket vagy színes képeket szerelnek, amelyek nagyon  szépen mutatnak a téli éjszakában. A lakások többségében megtalálható a  Betlehem is.  A gyerekek a karácsonyi ajándéklistát rajzokkal díszítik és éjszakára az  ablakpárkányra helyezik. Tetejére cukornehezéket tesznek, hogy a Mikulás  biztosan megtalálja.  Németország karácsonyi desszertje az ún. Stollen, ami legalább olyan jellegzetes, mint nálunk a bejgli. Ez a desszert kinézetre leginkább a briósra hasonlít. A stollen, története az 1400-as évekig nyúlik vissza. Több száz fajta stollent ismerünk, melyek titkos receptje apáról fiúra száll. Stollent általában Mindenszentekkor készítenek, és Karácsonyig hűvös helyen, becsomagolva tárolják.

Adventi időszak 1.Klöpfelesnächten - kopácsolós éjszakák E szokás a kereszténységet megelőző pogány néphitből ered, miszerint az őszi sötét éjszakákban keringő démonokat és szellemeket meg kell engesztelni. Advent csütörtökjein (különösen veszélyes és sejtelmes napok) a gyerekek házról házra járnak, az ablakokon kopogtatnak és babot, borsót, lencsét szórnak az ablakokra, a házakra. Ezek a hüvelyes termések a germán hit szerint a legfontosabb isteni étkek. Azoknál a házaknál viszont, akiket a gyerekek nem szeretnek homokszemeket szórnak. A kopogtatáshoz egy kopogtató botot használnak: Rendszerint egy üres fémdobozba babot, borsót, lencsét töltenek, és a dobozt egy botra erősítik, hogy a magasban lévő ablakok előtt is tudjanak kopácsolni.

Adventi Szokások 2.Perchtenlaufen - maszkos járások Az időjárás viszontagságainak kiszolgáltatott gazdálkodók hosszú időn át féltek a  természet isteneitől, a sötétség gonosz szellemeitől. Úgy vélték a démoni hatalmak ellen csak démoni maszkokba bújva tudnak fellépni. Ennek a rég feledésbe merült természetvallásnak állít emléket e szokás, mely Ausztriában és a Dél-német vidékeken igen népszerű. A szőrös ördögökre emlékeztető maszkokat december 5-én és a karácsonyt követő időszakban öltik magukra a férfiak és a nők. Csörgőkkel, láncos kereplőkkel nagy zajt keltve vonulnak végig az utcákon és ijesztgetnek, lófarkakkal csapkodnak, hogy elűzzék a rosszat és egyben sok szerencsét és jó egészséget hozzanak arra, amerre járnak. Egyes településeken szokás a "Perchten" maszkosokat vendégül látni, mert ezzel igen nagy szerencse száll a gazdára. A maszkos alakok egyik fő figurája Perchta asszony, aki azonos a Grimm meséből ismert Holle anyóval. Ő is bünteti a lustaságot, a túlzott kíváncsiságot és jutalmazza a szorgalmat, segítőkészséget.

A mi receptünk: kókuszgolyó Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz 10 dkg vaj 2 evõkanál kakaó 20 dkg porcukor 1 mokkáskanálnyi rumaroma 1 csomag kókuszreszelék meggybefõtt leve Elkészítés A kekszet ledaráljuk, elkeverjük a cukorral, a kakaóval és a szobahõmérsékletű vajjal. A meggybefõtt rumaromával ízesített levébõl annyit teszünk hozzá, hogy formálható legyen. Nedves kézzel golyókat készitünk belõle és egyenként megforgatjuk õket a kókuszreszelékben. Fóliával letakarva hűtõszekrénybe tesszük, míg megkeményedik. Sütés nélkül készíthetõ desszert.

Köszönjük a figyelmet!