Számvitel alapjai 3. előadás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
Advertisements

Számvitel alapjai:lényege, fogalma, feladata
A BDSZ jogi szervezetei és ezek gazdálkodási és beszámolási feladataik
SZÁMVITEL.
Számviteli alapelvek Számviteli politika
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
- 5.PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FOGALMAK ELKÜLÖNÍTÉSE –
- 2. SZÁMVITELI ALAPOK –.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Bizonylatok, gazdasági események, főkönyvi számlák
NYUGAT-MAGYORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI FŐISKOLAI KAR Általános Jogi Tanszék ÜZLETI JOG (Igazgatásszervező szak, nappali és levelező.
Számviteli alapok.
A számviteli információs rendszer Jellemzők Modellje
A tárgy: Számvitel alapjai kódja: SZAM1KOMPZS
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
Számviteli alapismeretek
Éves beszámoló 4„4„Tartalmaznia kell minden eszközt, a saját tőkét, a céltartalékot és minden kötelezettséget (figyelembe véve az időbeli elhatárolások.
Vállalati pénzügyek.
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
A számvitel szerepe az adójogban
Egyszeres könyvvitel 2/14/VÜ.
A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONA
Gazdasági események hatásai
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
SZÁMVITEL B.Sc. képzés. Cél: információigény kielégítése  külső és belső érintettek Tulajdonosok, befektetők Hitelezők KözvéleményHatóságok Kormányzati.
Nagy Anikó / Hegedűs Iván
1. feladat Vagyoni elemek
SZÁMVITEL (BMEGTM400) február 11. Beszámoló részei A mérleg Alapvető gazdasági események.
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól.
1 Számvitel- pénzkezelés, vagyon elszámolás 2 Bevezetés Számviteli törvény változásai Indoka.
Az államháztartási számvitel évi változása.
A SZÁMVITEL ALAPJAI Kodolányi János Főiskola Budapest, tavaszi félév Jelszó: tananyag.
GAZDASÁGI ESEMÉNYEK Minden olyan esemény, amely a vállalkozás vagyonát közvetlenül, vagy közvetetten megváltoztatja. VAGYON ESZKÖZÖK = FORRÁSOK Ha az.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
SZÁMVITELI POLITIKA II.. 2© Deák István A lényegesség és a költség-haszon összevetése elvével összefüggő számvitelpolitikai döntések Mit tekint.
Ellenőrzések számvitele. Ellenőrzés célja az általa képviselt érdekek alapján: - k ülső ellenőrzés (adóhatósági, hitelezők..) - belső ellenőrzés - önellenőrzés.
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Feladatok.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
285 Eredmény 1000 Tulajdonos Eszköz Forrás 500 Bankhitel
Hol tartunk… Értjük a számvitel alapvető feladatát és folyamatát.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
Mikrogazdálkodói beszámoló magyar számviteli standard
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Pénzügyi jog 2. Számviteli alapok 2019.
Előadás másolata:

Számvitel alapjai 3. előadás

A mérleg, olyan számviteli okmány, amely adott időpontra, a fordulónapra, vonatkozóan, (általában december 31.) a számviteli törvény szerint előírt formában, ( összevontan, kötött sorrend szerint) magyar nyelven, ezer forintban tartalmazza a gazdálkodó rendelkezésére álló összes vagyoni elemét (eszközöket és forrásokat).

Beszámoló Lényege: információszolgáltatás, Hogyan? A vállalkozásnál bekövetkező gazdasági történések megfigyelésével, a történések hatásainak mérésével s a hatások meghatározott rendszerben történő feljegyzésével.

Gazdasági esemény minden olyan esemény, cselekmény, amelynek hatására megváltozik a rendelkezésre álló vagyon szerkezete vagy nagysága, a gazdasági eseményekről bizonylatot kell kiállítani, melyek hitelt érdemlően bizonyítják az események megtörténtét, Az egyes gazdasági eseményekről bizonylatot állítanak ki, melyek a gazdasági műveletek feljegyzése, amelyek hatást gyakorolnak a vállalkozás: - eszközeire és / vagy - forrásaira és / vagy - eredményére

Bizonylat A gazdasági eseményről készített hiteles okmány. Tartalmi és formai kellékeit az SZT és az Áfa törvény szabályozza. Célja: a gazdasági esemény hatásának dokumentálása adatok biztosítása a számviteli munkához. A gazdasági eseményről készített hiteles okmány. Célja a könyvelési munkához szükséges adatok biztosítása. Tartalmi és formai kellékeit az SZT és az Áfa törvény szabályozza.

Könyvvitel A gazdasági események hatásainak bizonylatok alapján történő feljegyzése, rögzítése, a jogszabályi előírások alapján. A könyvvitel fajtái: kettős, egyszeres. A beszámoló a kettős könyvvitel adatai alapján készíthető el. Minden vállalkozás köteles készíteni Számlarendet „könyvvezetési szabályzat” A gazdasági események bizonylatok alapján történő feljegyzése, rögzítése. Ez a könyvvitel feladata.

Gazdasági események hatásai A gazdasági események hatást gyakorolhatnak: - csak az eszközökre, - csak a forrásokra, - eszközökre és forrásokra. A hatás lehet: növekedés, vagy csökkenés.

Alapvető gazdasági események A vagyon nagysága nem, csak összetétele változik: Eszköz nő - eszköz csökken (eszköz körforgás) Forrás nő - forrás csökken (forrás körforgás) A vagyon nagysága is változik: Eszköz nő - forrás nő (a vagyon is nő) Eszköz csökken - forrás csökken (a vagyon csökken) Négy esetet különböztetünk meg. Eszköz nő - eszköz csökken Eszköz nő - forrás nő Eszköz csökken - forrás csökken Forrás nő - forrás csökken

Gazdasági események besorolása Eszköz körforgás E+, E- Forrás körforgás F+, F- Vagyon növekedés E+, F+ Vagyon csökkenés E-, F- 1, 3, 5 4 2 6 Áruvásárlás készpénzért Rövid lejáratú hitel folyósítása a bankszámlára Belföldi vevőtől a követelés a bankértesítés alapján megérkezett Beruházási szállítói tartozás kiegyenlítése hitelfelvétellel A korábban megvásárolt gépet üzembehelyezték (aktiválás) Rövid lejáratú hitel törlesztése a bankszámláról megtörtént