Etikai alapelvek az ápolásban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Advertisements

Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
Az orvosi hivatás kartája.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Egészségügy Betegjogok.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
AGRESSZÍV KEZELÉSEK v. EMBERHEZ MÉLTÓ HALÁL
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
A mozgáskorlátozott emberek szükségletei a kitagolási programban
Legfontosabb törvényeink
Legfontosabb törvényeink
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Szervátültetés.
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Ápolásetika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
1)A szakszerű egészségügyi ellátás biztosításához jutás szükségességének felismerése – Mikor, milyen esetekben hívjunk orvost? 2)A beteg gyermek ellátásával.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
Az orvosetika alapelvei.
Etika.
Margitay – Mérnöketika ETIKAI ELMÉLETEK óra.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Javaslat az ÁVF számára Etikai Kódex elkészítésének szempontjai
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Mediátor képzés Kártérítés.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
A hippokratészi eskü értelmezése
Személyi szabadságot korlátozó intézkedések
Támogatott döntéshozatal
A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése, veszélyhelyzetek felismerése Előadó: Botlik Tibor A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése,
DIAGNOSZTIKAI ALAPISMERETEK
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Üzemi Tanács Általános ismertető
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Az adatvédelem szabályozása
Családtámogató ellátások
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
TÁMOP / Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A szociális szolgáltatásokat igénybevevők jogvédelme.
112 Dr. Dósa Imre.  Áttekintő  Új adatvédelmi törvény  Alapjogi beágyazás  Ráncfelvarrás  Újdonságok  Javaslatok a felkészüléshez.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE A Magyar Mérnöki Kamara szerepe a közbeszerzési szabályozásban Dr. Virág Rudolf főtitkár.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
Helló! V an 5 perced? Megismerhetsz, bemutatkozom! Amit a Vöröskeresztről tudnunk kell: Alapelvek.
A közigazgatási eljárás II.
Környezet és egészség.
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
4. Az Alkotmány.
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
„Mert mi Kolping művén dolgozunk…”
Emberi és gépi morál Tomka János Bőgel György
Közösségi szolgálat a közgázban
A légzőszervi betegségben szenvedők ismeretei a gyógyszerhasználatról és a rehabilitációs programokról CSMÖ MELLKASI BETEGSÉGEK SZAKKÓRHÁZA, DESZK Farkas.
Előadás másolata:

Etikai alapelvek az ápolásban

Az etikai alapelvek meghatározzák a viselkedés általános irányát. Olyan különleges erkölcsi felszólításokat tartalmaznak, amelyek segítik: a helyes döntést, útmutatóul szolgálnak az ápoló részére a beteg ápolása során felvetődő morális kérdések megválaszolásához segít választ találni.

A személyiség tisztelete Az ápolói, orvosi utasítások a beteg érdekében szükségesek, de azokat a megfelelő módon kell közvetíteni. Az elkötelezett ápolótól a gondozás – mint morális cselekedet – megköveteli, hogy képes legyen átérezni a beteg kiszolgáltatott, védtelen helyzetét.

Etikai alapelvek az ápolásban Az autonómia tiszteletének elve A „nem ártani”elv A jótékonyság elve Az igazságosság alapelve.

1.Az autonómia tiszteletének elve Autonómia: a személy önrendelkező képessége a választásra és szabadságra vonatkozóan, továbbá hogy ezen választás szerint cselekedjen Helyzetüknél fogva nem képesek magukról rendelkezni: Gyermekek Idősek Mentálisan retardáltak Eszméletlen betegek Pszichiátriai betegek (?) Az ápolónak meg kell engednie, hogy beteg részt vegyen a saját ügyét érintő döntések meghozatalában. Ezzel a lehetőséggel azonban a beteg csak akkor tud élni, ha a megfelelő információk rendelkezésére állnak.

A beteg autonómiáját sértő ápolási gyakorlat Úgy foglalkozni a beteggel, hogy az nem adta hozzá a beleegyezését tájékoztatása nem az intelligencia szintjének figyelembevételével történt „jó szándékú hazugság” alkalmazására kerül sor Az ápolásban az autonómia azt jelenti, hogy a beteg személyiségét tisztelni, és kívánságát teljesíteni kell. Az ápolási modellek mindegyike biztosítja a beteg számára a választás szabadságát, döntési kötelezettség nélkül.

Az önrendelkezéshez való jog: Az önrendelkezés elvének megsértése a gyakorlatban: placebo-kezelés mérlegelés nélküli alkalmazása korlátozó intézkedések bevezetésekor (pl.: ágyrács, rögzítők alkalmazása) Az önrendelkezési jog érvényesítése elsősorban az autonómia tiszteletben tartását jelenti. Az ápolónak fel kell ajánlania a beteg érdekében végzett ápolást, de nem sértődhet meg, ha elutasítják, vagy arra kérik, hogy később végezze el azt. Ilyenkor fontos tudni: a beteg nem az ápoló személyét utasítja vissza!!!

2. „Nem ártani” elv a szándékos károkozás megakadályozása a veszélyhelyzetek elkerülése az ápolási munka során előforduló ártalmak megelőzése  Az ápoló alapvető kötelessége a beteg bántalmazásának elkerülése. (testi-lelki vonatkozásban) Minden ápolói kódex tartalmazza ezt az etikai szabályt.

3. Jótékonyság elve

Az ápolónak a lehető legjobb egészségügyi ellátást kell nyújtania Az ápolónak a lehető legjobb egészségügyi ellátást kell nyújtania. Az ellátás során mérlegelnie kell a beteg szempontjából várható hasznot, előnyt és ártalmat. Azt a módszert kell választania az ápoláskor, amely a beteg állapotának javítását szolgálja.

4. Igazságosság alapelve Mindenkinek meg kell adni azt, amit megérdemel. Formális igazságosság: megkívánja, hogy az embereket egyformán kezeljük, kivéve, ha van egy olyan fontos különbség, amely okot ad az eltérő elbírálásra.

Összefoglalva a legfontosabb etikai alapelvek Az autonómia tiszteletének elve A „nem ártani”elv A jótékonyság elve Az igazságosság alapelve.

Köszönöm a figyelmet!!!