A szállodai létszám meghatározása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gondolatok a Cafeteriáról
Advertisements

CAFETERIA RENDSZER Employee Benefit Kft.
Béren kívüli jutatások 2012 IVSZ Badak Béla okl.könyvvizsgáló
CAFETERIA RENDSZER
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
A szállástevékenység költség tervezése
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
ATIPIKUS FOGLALKOZTATÁS A KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG JEGYÉBEN
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
EREDMÉNYKIMUTATÁS.
F ARKASVÁR KONFERENCIA ÉS SPORTHOTEL * * Puskás Kata-Rácz Imre-Támba Judit.
Rendkívüli munkavégzés Ügyelet és készenlét
Gazdálkodási ismeretek 11. osztály
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Munkagazdaságtan Gyakorlat II. Fortuna Zoltán költségvetési és kontrolling igazgató 1Munkagazdaságtan.
Vállalkozásgazdaságtan 5. Előadás
A munkaerő-gazdálkodás és hatékonyságának vizsgálata
Kereskedelmi vállalkozások költségeinek elemzése.
6. előadás.
Szállodagazdálkodás és vezetés I
A VENDÉGLÁTÓ ÜZEMEGYSÉG SZERVEZÉSE ÉS GAZDÁLKODÁSA II.
6.25. Szállodák eredménygazdálkodása „Jövedelmezőség”
12. Munkaügyi rendszer.
Szállodavezetés és gazdálkodás I. „Szállodák tevékenységei”
Szállodák eredmény kimutatásának mutatószámai
Az előző előadás ismétlő összefoglalása
Munkaerő, foglalkoztatás
EMBERI ERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS
Gazdálkodási ismeretek 11. osztály
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Mit ér a forint az egészségügyben ?
SZEMÉLYZETI MARKETING
Leslie Chadwick Vezetői számvitel c. könyvének ismertetése Készítette: Nagy Katalin (PAURWK)
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
EMBERI ERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS A TURISZTIKAI VÁLLALATOKBAN
6.21. Szállodai vendéglátás „Hotel F&B gazdálkodás”
SZJA feladatok Gazdasági közjog. Szja 1. 1.Munkabér: Ft/hó jutalom: Ft, étkezési utalvány: 3.000Ft/hó 2. FB tag: Ft/hó 3. megbízási.
HUMÁN KONTROLLING.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
1 Tájékoztató munkahelybővítést és megőrzést elősegítő központi és decentralizált pályázatokról, lehetőségekről Kisbér, április 8.
Cafeteria 2011 Dr. Orbán Ildikó.
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
Munkaköri leírás, Markov analízis
Utazás Kiállítás 2013 Szállodahatékonyság CSORDÁS IMRE Ügyvezető igazgató Accent Hotel Management Kft.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 8.
Pénzforgalmi terv a gyakorlatban
PÉKAKADÉMIA Ágazati Kollektív Szerződés Évi változásainak munkaügyi vonatkozásai Április 20.
Személyi jövedelemadó 2014 Guzmics Zsuzsanna Audit Service Kft. GGI INDEPENDENT MEMBER
Az eredménykimutatás. Eredménykimutatások fajtái Összköltséges típusú eredménykimutatás – Költségnemek szerint mutatja ki a költségeket Forgalmi költség.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
MENEDZSMENT és VÁLLALKOZÁSGAZDASÁGTAN dr. SZ abó G ábor CS aba.
Összehasonlító példák
Szállodák eredmény kimutatásai és mutatószámai
Bérköltség - csökkenés - jogszerűen?
Bértámogatások és béremelések hatása a SZSZBMK gazdálkodására
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
Tárgyi eszközök transzformációja Tárgyi eszköz előállítás
Készítette: Farkasné Veres Edina
Humán-controlling.
Átlag család költségvetése. A család funkciói A család funkcióit általában így foglaljuk össze: · reprodukciós funkció · gazdasági funkció · szocializációs.
Munkagazdaságtani feladatok
A munka díjazása.
Előadás másolata:

A szállodai létszám meghatározása Szállodai gazdálkodás és vezetés II. 1. feladat

Az élőmunka gazdálkodás területei Létszámgazdálkodás Bérgazdálkodás Humán menedzsment

A szállodai létszám jellemzői Magas létszám igény 24 órás nyitva tartás sok személyi szolgáltatás jelentős a vendéggel való kapcsolat tartás Heterogenitás sokféle szakma, kor, nem, képzettség

A létszám nagyságát befolyásoló tényezők A szálloda mérete Típusa Színvonala A nyújtott szolgáltatások száma, fajtája A munka szervezettsége Gépesítettség A forgalom mértéke Létszám normák (sztenderd) A vezetés létszám politikai elképzelései

A létszám csoportosítása Képzettség: szakképzett, betanított, segédm. Hierarchia: vezető, irányító, végrehajtó Munka jellege: fizikai, szellemi Alkalmazás: állandó, kisegítő Munkaidő: teljes, rész Munkáltatói jog: saját, külsős Munkavégzés helye: üzemegység, háttér terület

Létszámpolitika 1. Állandó létszám = minimális létszám készenléti létszám, csak a kulcspozíciókban alacsony bérköltség alacsony színvonal sok alkalmi dolgozó forgalom emelkedéskor alacsony kategóriás, kis szállodák esetében

Létszámpolitika 2. Állandó létszám = maximális létszám magas kihasználtságra tervez magas bérköltség magas színvonal luxus szállodák esetében

Létszámpolitika 3. Állandó létszám = átlag létszám a szokásos kihasználtságra tervez korrigálja a szezonális hatásokat átlagos bérköltség általánosan jellemző

A létszám hatékonysága Igényesség = ráfordítás létszám, bér hozam Hatékonyság = hozam bevétel, árrés,nyereség ráfordítás Termelékenység = nettó árbevétel (Ft/fő/hó) létszám Egy szobára jutó létszám = létszám (fő/szoba) szobaszám Leterheltség = vendégszám (fő/dolgozó)

A szervezeti felépítés Funkcionális szervezeti alapforma Horizontálisan: munkamegosztás Room’s Division, F&B, SPA, HRM, S&M, … Vertikálisan: hatáskör megosztás felső/közép/alsó szintű vezetők, beosztottak

Funkcionális és területi megoszlás Például: Funkcionális és területi megoszlás Egyéb szervezeti megoldások: Centralizált beszerzés Saját marketing és értékesítés

Létszám tervezés (induló szálloda) Munkakörök Műszakok száma Műszakonkénti létszám Napi létszám munkakörönként (munkaórák) Éves létszám (MT, hasznos munkaidő alap) Elemzés

A létszám csökkentés módjai Lejárt munkaszerződést nem hosszabbítani Nyugdíjazás Elbocsátás Átsorolás hiányzó munkakörbe Áthelyezés (szállodaláncon belül) Részmunkaidős foglalkoztatás Alvállalkozók, tanulók, gyakornokok Outsourcing

Bérgazdálkodás A munkaerő költségének optimalizálása A bérköltség tartalma a.) Bérköltség Rendszeres állományi bér, Állományon kívüli bér, megbízási díjak, Fizetett szabadság megváltás, Túlóra díjazása Pótlékok, Prémium, Jutalom, Tiszteletdíj b.) Pénzbeli juttatások: Betegszabadság díjazása, Táppénz kiegészítés, Nyugdíjpénztár munkáltatói hozzájárulás, Munkába járás támogatása, Lakás hozzájárulás, Üdülési hozzájárulás, Szociális segélyek, Oktatási hozzájárulás Saját személygépkocsi használat költségtérítése, Étkezési térítés, Mosási költség térítés, Végkielégítés, Egyéb pénzbeli juttatások c.) Természetbeni juttatások Személyzeti étkezés, Védőital, Munkaruha d.) Bérjárulékok (közterhek) Társadalombiztosítási járulék (nyugdíj- és egészségbiztosítás, Egészségügyi hozzájárulás, Munkaadói járulék Rehabilitációs hozzájárulás, Szakképzési hozzájárulás, Természetbeni juttatások kifizetői SZJA-ja

Élőmunka összköltsége (Danubius, Magyarország)

Fix és változó költség tartalom

US Elemzési módszerek (2) Uniform system of accounts / management információs rendszer szállodai szinten a biblia Profit centerenként, költség helyenként a gazdálkodás a részlegvezető felelőssége – kinek könnyebb, kinek nehezebb Részleg Bevétel megoszlás % Bér+Jár. megoszlás% Szálloda 56% 33% Vendéglátás 54% Gyógyászat 6% 10% Egyéb üzemrész 5% 3% Mindösszesen 100%

US Elemzési módszerek (3) Profit centerenként, költség helyenként a gazdálkodás a részlegvezető felelőssége – kinek könnyebb, kinek nehezebb ???? Részleg Bevétel %-ában Költség %-ában Szálloda 13% 65% Vendéglátás 37% 48% Gyógyászat 35% 63% Egyéb üzemrész 14% Overhead --- 38% Mindösszesen 34% 44%

Bérgazdálkodás Bérrendszerek Ösztönzési módok Jogi szabályozás (minimál bér, gyakornokok) Bérhatékonyság növelése Bérhatékonyság mutatószámai

Feladat Létszám tervezés táblázat segítségével (szolgáltatásoknak megfelelő munkakörök, nyitva tartásnak megfelelő műszakok, előírásoknak megfelelő munka-és pihenő idők, külsős foglalkoztatás lehetőségei) Bruttó bérek meghatározása munkakörönként Motivációs lehetőségek Szervezeti felépítés ábrázolása

Feladat Mutatószámok: Átlagos foglaltság (ehhez tervezünk, nyitás éve) Összes létszám, Egy szobára jutó létszám Összes bruttó bér Közterhek (aktuális, munkaadói, munkavállalói) Átlagbér (KSH adatát kikeresni: országos, szállodai!) Bérköltség szint (%) Termelékenység

Köszönöm a figyelmet!