Készítette: Poráczki Szabolcs

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Hosszú útra indultunk…
A Föld 71%-át víz borítja, édesvíz készletének 90 %-a hó
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Kattintással tovább léphetsz!
Testek úszása,lebegése és elmerülése
Hogy hajtogassunk papírrepcsit? Összeállította: Bözöri Imre április. 3.
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
Gyakorló feladatok A testek mozgása.
A ló.
A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE
A sportág születése nem köthető pontos dátumhoz, ám a feltételezések szerint már az 1700-as években is görkorcsolyáztak. Az első görkorcsolyákat a már.
Kvantitatív módszerek
Magasságmérés és Műszeri
Egy csoport sikeres ember, karrierjük csúcsán, mindegyiküknek jó állása, álom autók és házak tulajdonosai, meglátogatták hajdani egyetemi professzorukat.
Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
A lovak történetétől egészen a lovas oktatásig.
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
Vezetékes átviteli közegek
Amit a Spanielekről tudni kell!
A Pérvadász kötési útmutatója A Sajó felső szlovákiai szakaszán legfőképpen pér horgászatához bevált szárazlégy.
Régészet Szerényi Dóra
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
Készítette: Rácz Imre Vince Erőss Lajos Református Ált. Isk.
Folyószabályozás a Reformkorban
Szintetikus mosószerek Eutrofizáció
Poliéderek térfogata 3. modul.
Tartalom jegyzék Delfinek(Fogas cetek) Bemutató Életmódja Leírásuk
Hőtágulás.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Az angol nyelv diadalútja
Mars Készítette: Vachaja József Bottyán János Műszaki Szakközépiskola
Albert Einstein idézetek.
DELFINEK.
Többmagos processzorok
2. szabály A labda. 2. Szabály – A labda gömbölyű bőrből vagy más alkalmas anyagból készült kerülete 70 cm-nél nem több és 68 cm-nél nem kevesebb mérkőzés.
Most van a nyulak hónapa!!!
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Testek úszása, lebegése, elmerülése
Készítette: Rácz Imre Vince
A nyílt vizeken.
A vízhordó története.
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
EGYETEMES ÉS MAGYAR AGRÁRFEJLŐDÉS DR KOVÁCS JÁNOS.
GYÉMÁNT ÉS ARANY.
Telefonos feladat Egy háromjegyű szám elé írtunk egy hármast, majd az eredeti háromjegyű szám mögé írtunk egy hármast. A kapott két négyjegyű szám különbsége.
Merkúr.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Számítógép-hálózatok
Testek úszása, lebegése, elmerülése
Szent Miklós élete Szent Miklós kultusza Legendakör ábrázolása Modern
Ausztria Valacsay András.
A földrészek szerkezete és domborzata
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Geometriai számítások
Készítette: vígh Ramóna 10.a
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
Francia Köztársaság.
Hortobágyi Nemzeti Park
A pénz története.
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
Hollandia, a vizek ura Készítették: Kovács Péter, Ferke Dominik, Gál Zsombor, Tőrös András (6.A)
Rovarok a vízben, vízparton
Kattintással tovább léphetsz!
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Magyarország vízrajza
Egységrakomány képző eszközök Készítette: Dávid István
Előadás másolata:

Készítette: Poráczki Szabolcs Sporthorgászat Készítette: Poráczki Szabolcs

Hogyan alakult ki a horgászat?  A folyók és tavak partja már az ősembert is letelepedésre csábította. A halban gazdag vizek ugyanis megkönnyítették a táplálék jó részének megszerzését. A halak zsákmányul ejtésének egyik módja horoggal való halászat volt, amiből a mai sporthalászat  igen hosszú folyamat eredményeképpen fejlődött ki világszerte. A kőkorszaki „őshorgász”– a fent maradt leletek szerint – obszidán kőből pattintgatta horgait. A kőhorgokat aztán követték a csonthorgok, amelyeken hamarosan már kezdetleges szakállat is kialakította. A magyaroknak is ősi foglalkozása volt a horgászat. A Kárpátok medencéje, az új haza, vitathatatlanul igen alkalmas terület volt a halászatra. A szórakozásként művelt sportszerű horgászat Nyugat-Európához képest rendkívül későn alakult ki Magyarországon.

Mi a különbség a horgászat és a halászat között? A mindennapi szóhasználatban a horgászokat is a halászok gyűjtőnévvel illetik, pedig különbség van. A különbséget a horgászat és halászat céljában, illetve módszerében találjuk. A horgászat lényege, hogy a pihenés, szabadidő kultúrált módon való eltöltést jelent. Míg a halászat a halak tömeges kifogására irányuló termelési tevékenység, a mezőgazdaság egyik üzemága,. A két tevékenység módszerben is lényegesen különbözik.

A pergető horgászat mint sporthorgászat Lényege, hogy különböző műcsalikkal mi keressük meg a hal tartózkodási helyét, illetve megfelelő vontatással kapásra bírjuk azt. A műcsali és a horgászhely kiválasztásánál tudnunk kell, hogy melyiket hol használjuk, és miképpen vezessük azt a víz egyes szakaszain. Fontosmegemlíteni a műcsalik fajtáit.

A BOTOK típusai A horgászbottal juttatjuk el a csalit a kívánt helyre, vele vágjuk be és fárasztunk eredményesen. A kiszemelt zsákmánytól a meghorgászott víztől és az alkalmazott horgászmódszertől függ, hogy milyen botot választunk. Történelmi áttekintéséről csak annyit, hogy valaha nagyon régen gyermekkorunkban sokan átmentünk a fejlődés szakaszain, kezdetben mogyorófa vessző, majd bambusznád bot kísért bennünket horgászataink során Felépítésük alapján: lehetnek egyrészesek, melyek rövidebbek. Jellemző hosszuk 180-240 cm. Különleges változatuk az un. jégbot is. Összedugható botok: melyek több szártagból állnak. Általában 2-3 részesek, hosszuk 240-450 cm között változik. Teleszkópos bot: minden horgászmódszernél felhasználható. Könnyen felismerhető rövid szállítási hosszukról, na és persze arról, hogy tagjai egymásba csúsznak, mint a teleszkópok.

A BOTOK, akciójuk szerint lehetnek A (merev) akciósak, másképpen csúcsakciós botok, melyek betűjeleihez tartozik egy számérték is (4,5-5,0). alapvetően merev, csak a bot csúcs része kb. a bot felső negyede hajlik. Alkalmasak kis súlyok nagy távolságra való pontos eljuttatására. B (közép merev) akciójúaknak vagy gyors (fast) akciójú botok, akciószámuk 3,5-4,0. Terheléskor a bot felső harmada dolgozik. C (közép-lágy) akciósbotoknál -akciószámuk 2,5-3,0- fárasztáskor a bot felső kétharmada dolgozik. Alkalmas nagy súlyok távoli és pontos dobására, s mivel a bot majdnem teljes egészében fáraszt, ezért nagytestű halak horgászatára jól alkalmazható. D (lágy) akciósak – akciószámuk 1,5-2,0 – terhelésekor a bot teljes egészében hajlik (kivéve a nyél J J J). A bot használata tapasztalatot és jártasságot igényel a pontos dobás és a bevágás véghezvitelébe.

További botok Spicc botok: Gyűrűzött botok: Úszózásra Gyűrűzött botok: Fenekezésre Bojlizó távdobóbotok Lengőspicces bot Rezgőspicces bot Csónakbotok Legyezőbotok De ami nekünk lényeges az a pergető botok: Pergető botok: jellemzője a könnyűsúly, jó kiegyensúlyozottság, a jó kidolgozású botnyél. Általában ezeken a botokon a szokásosnál nagyobb méretű gyűrűk találhatók a dobótávolság növelése érdekében. Általában négy csoportra osztják őket: ultrakönnyű pergetőbot 1-25 g dobósúly270-340 cm könnyű pergetőbot2 0-60 g dobósúly 270-330 cm közepes pergetőbot 50-100 g dobósúly270-360 cm nehéz pergetőbot100- g fölötti dobósúly 270-330 cm

Maga a legenda, Lauri Rapala A rapala története Lauri Rapala 1905-ben született Közép-Finnországban, egy olyan helyen, ahol a rénszarvasok nagy csapatokba verődve legelésznek. Az itt található vizek olyan hidegek, hogy a benne élő halak rendkívül lassan növekednek. Lauri sok időt töltött a vízen, és közben a természet összefüggéseit figyelte. Észrevette, hogy a ragadozók elsősorban a vergődő, sérült vagy rendellenesen mozgó halakat támadják meg. Ez a megfigyelés meghatározó jelentőségű volt Lauri további életére. Elkezdett barkácsolni, faragni, és végül testet öltött az első műcsali. Ekkor 1936-ot írtak . Maga a legenda, Lauri Rapala Maga a legenda, Lauri Rapala

Különböző műcsalik Villantók: A rézből és különféle fémekből készített műcsalikkal ősidők óta eredményesen fogható a ragadozó halak legnagyobb része. A villantó a mai napig nélkülönözhetetlen a pergetőhorgász eszköztárából. A fémből készített villantók másik csoportja a több alkatrészből álló körforgó villantó

Felszíni műcsalik Wobblerek A terelőlemezes műcsalik (wobblerek) szinte iparszerű előállítása (Heddon, South Bend, Shakespeare, Creek Chub, stb.) kb. a húszas-harmincas évekre tehető. Kisebb részben kettő test kapcsolódik (jointed) egymáshoz.

A wobblereken belül vannak még: Úszó wobblerek Süllyedő wobblerek Lebegő wobblerek

Szilikon műcsalik A hetvenes években megjelenő szilikon alapanyagú műcsalik sok tekintetben forradalmasították a műcsalis sporthorgászat több válfaját És nem utolsó sorban vannak még műlegyek is. Ezek a legyek másolatára készültek. Eredményes a pisztrángok fogására.

A pergető horgászat elengedhetettlen kelléke még a zsinór A fonott zsinór lényege az, az hogy ezek nem hagyományos műanyagból készült zsinórok ha nem több szálból és anyagból összefonott zsinórok, aminek azért van nagy jelentősége, mert a ragadozóhalak többségének nagyon éles és sűrű fogazattal rendelkeznek és hogy ne tudják ezeket a damilokat elharapni. fonott – pergető monofol-rablóhal

Ruházat: A határ a csillagos ég  A ruházat a hétköznapi életben használt ruhák teljesen megfelelnek a horgászáshoz, bár akinek sok pénze van és megengedheti magának akkor azok nyugodtan vehetnek direkt a horgászat körülményeihez kialakított ruhákat. A határ a csillagos ég 

Versenyek Természetesen ebben a sportban is vannak vesenyek. A 2007-es országos csónakos pergető bajnokság dobogósai

Egyesületek: Az országban a legnagyobb egyesület a MOHOSZ Magyar Országos Horgász Szövetség.