Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Testek úszása, lebegése, elmerülése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Testek úszása, lebegése, elmerülése"— Előadás másolata:

1 Testek úszása, lebegése, elmerülése
Gondolkozzunk és kísérletezzünk!

2 Kísérletezzünk! Hajtogass alumíniumfóliából hajót, és helyezd a vízre!
Ezután gyűrd össze a hajót úgy, hogy ne maradjon benne levegő! Helyezd vízre! Mit tapasztalsz, és miért? Az első esetben a hajó úszott, mert az átlagsűrűsége kisebb volt mint a vízé. Második esetben a galacsin elmerül, mert átlagsűrűsége nagyobb lett mint a víznek.

3 Kísérletezzünk! Készíts hurkapálcából a következő módon úszó sűrűségmérőt! Csavarj a pálca végére annyi fémhuzalt, hogy a vízben függőleges helyzetben ússzék! Hogyan döntheted el ezzel az eszközzel két különböző folyadékról, hogy melyiknek nagyobb a sűrűsége?

4 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!
Egy tengeralattjáró tartályaiból vizet távolítanak el. Változik-e a tengeralattjáróra ható gravitációs erő? Miből következtettél? Változik, csökken a ráható gravitációs erő, mert vizet távolítottak el belőle. Változik-e a tengeralattjáróra ható felhajtóerő? Változik, nő a felhajtóerő, mert megváltozott a test átlagsűrűsége.

5 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!
Úszik-e a jégdarab a benzinben, illetve a petróleumban? A jég sűrűsége: 900 kg/m3 A benzin sűrűsége: 700 kg/m3 A petróleum sűrűsége (18 0C): 800 kg/m3 A jég nem úszik a benzinben és a petróleumban.

6 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!
Egy fa és vashordó színültig van töltve vízzel. Elsüllyednek-e, ha vízbe helyezzük őket! Ha az átlagsűrűségük nagyobb, mint a víznek, akkor elsüllyednek.

7 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!
Miért süllyed el a vasból készült hajó, ha léket kap? A hajóba beáramló víz megváltoztatja a hajó átlagsűrűségét. A hajó átlagsűrűsége megnő és nagyobb lesz mint a vízé, ezért elsüllyed.

8 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!
Milyen sorrendben helyezkedik el egy edényben az egymással nem keveredő víz, olaj és higany? A folyadékok sűrűségétől függ, a legnagyobb sűrűségű van a legalul. Olaj Víz Higany

9 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!
Hogyan változik a folyóról a sós vizű tengerre úszó hajó merülése? A sós víznek a sűrűsége nagyobb, mint a folyóvíznek. A hajó merülése kisebb lesz.

10 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!
Hol nehezebb az embernek a víz felszínén tartani magát: a Balatonban vagy az erősen sós vizű Holt-tengerben? A Balatonban nehezebb, mert a Balaton vizének sűrűsége kisebb, mint a Holt-tengernek.

11 Holt-tengeri képek …


Letölteni ppt "Testek úszása, lebegése, elmerülése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések