POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor 2006 + pefele 2009.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Antropológia VIII. A lélek.
Advertisements

Jánosi Beatrix szeptember 08.
1 EMU Közgyűlés és konferencia “Zeneoktatás a skandináv országokban”
Az észlelés kulturális eltérései A valóság alternatív nézetei.
Dr. Ternovszky Ferenc A nemzeti kultúra szerepe, jelentősége.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Tudás, közösség, hatalom
Nem anyagi érték (Kultúra, tudomány) A hagyomány, a művészet és a tudomány értékteremtő erő, vagy díszlet? – Életet adó gyökér, vagy karanténbeli őskövület,
Család.
J. J. Rousseau: Az igazságosság az emberi tudatban gyökerező érzés, amely minden cselekvést irányít. John Stuart Mill: Az igazságosság az egyének azon.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
Negyedik előadás Március 11
Szocializáció Fogalmak:
AZ ÚJKOR NAGY POLITIKAI ESZMEÁRAMLÁSA
A XIX. század uralkodó eszméi
A politikai hatalom legitimitása
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
A felvilágosult abszolutizmus
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Ápolásetika.
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Pénzügytan II. 2010/2011. II. félév
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
Nemzeti konfliktus és egyetemesség Öllös László Intézményi logó.
Ideológiák.
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
Éntudat – identitástudat - énkép
Szociológia Közgazdászoknak BEVEZETÉS A SZOCIOLÓGIÁBA
Glenn C. Loury A faji egyenlőtlenségek anatómiája nov. 19. ELTE ÁJK.
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
Nem anyagi érték (Kultúra, tudomány) A hagyomány, a művészet és a tudomány értékteremtő erő, vagy díszlet? – Életet adó gyökér, vagy karanténbeli őskövület,
Egyház és a politika kapcsolata
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Durkheim Társadalmi kötelékek és rituálék. A vallás társadalmi jellegű A társadalom egyes egyéni erők szintézise Ezen erők az egyén viszonylatában fölérendeltek.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A munkahelyi diszkrimináció
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Az adatvédelem szabályozása
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
A szellem forradalma: a felvilágosodás. Az új eszmeáramlat  Angliából indul útjára a XVII. században  Az egész kontinensen elterjed  A legjelentősebb.
Helló! V an 5 perced? Megismerhetsz, bemutatkozom! Amit a Vöröskeresztről tudnunk kell: Alapelvek.
A társadalmi és a non-business marketing kihívásai, kutatási kérdései
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
4. Az Alkotmány.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Jog- és állambölcselet I.
Hagyományos ökológiai tudás és
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009

HÉTKÖZNAPI VÉLEKEDÉSEK AZ IDEOLÓGIÁRÓL ▪ Humbug (a politikusoknak csupán hatalomtechnikai okokból van rá szükségük) ▪ Hamis és igaz állítások keveréke, mögötte ott áll a nyers érdek, nem más mint az érdekek álcázása ▪ Gátolja a politika pragmatikus megoldásait

MILYEN IRÁNYBAN FEJTIK KI HATÁSUKAT AZ IDEOLÓGIÁK? 1. Mi van? 2. Mit kell tenni? 3. Csoportképzés (mi – ők)

MI JELLEMZI AZ IDEOLÓGIÁT 1. ▪ A társadalomban felmerülő problémákra ad választ ▪ Fennálló társadalmi viszonyokat igazol ▪ Fennálló társadalmi viszonyokat bírál ▪ Alternatívákat kínál

MI JELLEMZI AZ IDEOLÓGIÁT 2. ▪ Ismeretek közöl ▪ Mozgósít bizonyos célok megvalósítása érdekében ▪ Értékeket közvetít

A POLITIKAI IDEOLÓGIÁK MEGKÜLÖNBÖZTETÉSÉNEK MÓDJAI 1. A.Értékek és világnézeti elemek szerint ▪ Milyen az emberi természet? ▪ Mi a viszonya az egyénnek a közösséghez? ▪ Melyek a politikai jogok és kötelességek? ▪ Mi a a véleménye az egyenlőség/egyenlőtlenség kérdéséről? ▪ Mi az igazságosság? ▪ Hogyan látja a hatalom kérdését?

A POLITIKAI IDEOLÓGIÁK MEGKÜLÖNBÖZTETÉSÉNEK MÓDJAI 2. B. A politikai rendszer és működésének kérdései szempontjából C. A gazdaság és a kultúra alrendszeréhez való viszony alapján ▪ Befolyásolhatja-e a politika ezeket az alrendszereket? ▪ Mi az állam és a társadalom viszonya?

A LEGFONTOSABB POLITIKAI IDEOLÓGIÁK ▪ Liberalizmus ▪ Konzervativizmus ▪ Nacionalizmus ▪ Szocializmus ▪ Anarchizmus

ÖSSZEFOGLALÁSKÉPPEN: gör. idea = eszme, elvont fogalom + logia = gyűjtemény Az ideológia: –eszmerendszer –meghatározott hit és értékrenden nyugszik

A LIBERALIZMUS FŐBB ISMÉRVEI (lat. liber = szabad) 1. A szabadságba és az alapvető emberi jogokba vetett hit 2. Az individuum tisztelete (az egyén elsődleges bármilyen közösséggel szemben) 4. Univerzalizmus (az emberi faj morális egysége) 5. Az ember racionális lény 6. Antropológiai optimizmus 7. Tolerancia 8. „Laissez faire”-elv – hagyjátok, hadd menjen magától

A KONZERVATIVIZMUS FŐBB ISMÉRVEI (lat. conservo = megőrizni) 0. Nem ideológia, inkább világnézet, viszonyulási mód 1. Tradicionalizmus: meglévő szokások, intézmények (politikai, társadalmi, vallási) tisztelete 2. A szervesség elve (természetes változás a mesterséges változtatással szemben) 3. Politikai szkepticizmus (a politika szükséges rossz) 4. Antropológiai pesszimizmus 5. Társadalmi egyenlőtlenségek törvényszerűek, nem küszöbölhetőek ki 6. Ideológiaellenesség

A NACIONALIZMUS FŐBB ISMÉRVEI (lat. natio = nemzet) 1. A nemzetre vonatkozó (politikai, gazdasági, kulturális stb.) eszmék összessége 2. Alapja a nemzeti sajátosságok fontosságának tudata (mi ↔ ők) 3. A nemzeti érdek elsődleges, a nemzet megelőz minden más csoportot (kollektivizmus – fontos a kötelesség!) 3. Antropológiai pesszimizmus 4. Válfajai –Állami/állampolgári nacionalizmus –Etnikai nacionalizmus

A SZOCIALIZMUS FŐBB ISMÉRVEI (lat. socialis = társas, társasághoz tartozó) 1. Hit az egyenlőség elvében a társadalom minden alrendszerében 2. Kollektivizmus (a csoportérdek megelőzi az egyént – fontos a kötelesség!) 3. A kooperáció fontossága 4. A társadalom radikális átalakításának elve 5. Antropológiai optimizmus 6. A munka és tulajdon kérdésének fontossága

AZ ANARCHIZMUS FŐBB ISMÉRVEI (gör. an = nélkül; archos = hatalom) 1. Szélsőséges liberalizmus (az egyén teljes felszabadítása minden kötöttség alól) 2. Az egyéni felelősségtudat fontosságának hangsúlyozása (individualizmus) 3. Határtalan antropológiai optimizmus 4. Uralom- és hatalomellenesség ( cél az állam megszüntetése) 5. Hierarchia és bürokráciaellenesség (ezek az embereket elnyomó, kizsákmányoló, korrumpáló nem természetes képződmények) 6. Hit a társadalmi önszerveződésben (természetes kooperáció)