Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

J. J. Rousseau: Az igazságosság az emberi tudatban gyökerező érzés, amely minden cselekvést irányít. John Stuart Mill: Az igazságosság az egyének azon.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "J. J. Rousseau: Az igazságosság az emberi tudatban gyökerező érzés, amely minden cselekvést irányít. John Stuart Mill: Az igazságosság az egyének azon."— Előadás másolata:

1

2 J. J. Rousseau: Az igazságosság az emberi tudatban gyökerező érzés, amely minden cselekvést irányít. John Stuart Mill: Az igazságosság az egyének azon akaratának következménye, amely büntetni akarja mindazokat, akik megszegik a társadalmi törvényeket.

3 egalitarizmus ≈/≠ igazságosság Az igazságosság bizonyos esetekben megengedi az egyenlőtlenséget, azért hogy mindenki a lehető legnagyobb szabadsággal rendelkezzen.

4 Rousseau szerint a „társadalmi szerződés” keretében mindenki lemond a szabadságának egy részéről, hogy érvényesüljön a közös akarat, a közös szabadság és igazságosság. Így születnek meg a törvények, amelyek fenntartják az igazságosságot. Tehát az igazságosság az egyéni akarat törvényé válása általánosítás által. Paris szavaz, hogy akarata érvényesüljön.

5 John Stuart Mill (1806-1873) az igazságosság szerepét abban látja, hogy a társadalom megbünteti a törvények meg- szegőit, tehát egy morális fogalom. Tehát az igazságosság az emberek jogait védi, és általános hasznos- ságra törekszik.

6 SZABAD-SÁGSZABAD-SÁGMÉLTÁ-NYOSSÁGMÉLTÁ-NYOSSÁGIGAZSÁ-GOSSÁGIGAZSÁ-GOSSÁG John Rawl (1921 - 2002) szerint az egyén egoista és racionális, ezért úgy fogalmazza meg a szabályokat, hogy azok a jogok és javak méltányos elosztását szolgálják. Így az igazságosságnak két törvénye van: 1 – az én szabadságom olyan, mint a másiké. 2 – az egyenlőtlenség csak akkor elfogadható, ha az mindenkinek egyforma előnnyel jár.

7 Az emberek mindig keresik az egyensúlyt az egyéni szabadság és a társadalmi (közös) érdek között. A kontraktualisták (J.J. Rousseau, J. S. Mill, Th. Hobbes) megfogalmazták a társadalmi szerződés elméletét, amely szerint mindenki lemond a szabadsága egy részéről, hogy a közhaszon érvényesüljön, így az igazságosság ez a törvény, illetve a törvény védelme. John Rowl (amerikai filozófus, 1921-2002, liberális politikafilozófia képviselője, legfontosabb műve Az igazságosság elmélete) az emberek egyéni (egoista) és racionális döntéseikkel a méltányosság útján jutnak el az igazsághoz: mindenki hasonló szabadsággal kell rendelkezzen, és az egyenlőtlenség csak akkor elfogadható, ha az mindenkinek egyenlő előnnyel jár.


Letölteni ppt "J. J. Rousseau: Az igazságosság az emberi tudatban gyökerező érzés, amely minden cselekvést irányít. John Stuart Mill: Az igazságosság az egyének azon."

Hasonló előadás


Google Hirdetések