NAGY-BRITANNIA KULTURÁLIS SOKSZÍNŰSÉGE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Life through the lenses Enikő Bereczki 2RF. Egy kép többet ér ezer szónál Mitől jó egy sajtófotó? Milyen hatással van a közvéleményre? Milyen a sajtófotós.
Kompetencia alapú oktatás TÁMOP pályázat Rumi Rajki István ÁMK Rum.
Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
A kulcskompetenciák.
Európai fiatalok- hasonlóságok és különbségek. Pedagógiai módszerek:  tanórán kívüli foglalkozások  előadások, beszámolók, kérdőívek  nyelvi előkészítés.
INTERAKTÍV DIÁKÖNKORMÁNYZAT
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
H Ú S V É T P R O J E K T TÁMOP pályázat
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
Nyílt napok látogatottsága
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
„XXI. S ZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Bánkuti Zsuzsa (OFI) és Lukács Judit (OFI)
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Esélyegyenlőségen alapuló tehetség- felismerés, tehetséggondozás egy innovatív Észak-Pest megyei gimnáziumban (TÁMOP 3.4.4/B-08/2/KMR) Az Európai Unió.
Innováció Kecskéd közoktatási intézményeiben
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
A matematikai kompetencia jellemzői, fejlesztése, módszerei
intézményi folyamat-szaktanácsadó
NAT 2007 kompetenciák.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Alapkompetenciák a munkadarabok tükrében
Kompetensek lettünk? június 27..
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Gyermekvilág régen és ma
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
Kompetencia alapú nyelvtanítás Projektindító szakmai értekezlet Sümeg2010.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Harmadik matematikakönyvem
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
„Walls talk” projekt „Walls talk” projekt Katedra Gimnázium,
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
A KOMPETENCIA ALAPÚ PROGRAMCSOMAG ALKALMAZÁSA AZ ANGOL ÓRÁN Készítette: Kövérné Zajácz Ida Tokaj, január 22.
TÁMOP-3.1.4/08/2. Kassai Úti Általános Iskola Szakmai feladatterv.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
E Z ITT A REKLÁM HELYE Társadalmi célú reklámok a rasszizmus és kirekesztés ellen Készítette: Hős Orsolya május 14.
ÁLLATI HETEK HÁROM HETET MEGHALADÓ PROJEKT. A TÉMA: Állatok és állatvédelem A TÉMA: Állatok és állatvédelem.
A NAT 2007 implementációja Dr. Vass Vilmos Pannon Egyetem,
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
DARUS a gyermekekért.
Szent László Középiskola Szekszárd
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
INFOÉRA 2006 Miért tanítsunk informatikát?
Előadás másolata:

NAGY-BRITANNIA KULTURÁLIS SOKSZÍNŰSÉGE Témahét Önálló innováció Készítette: Felföldi Margit Arany János Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde   Kiskunmajsa 2010. március 22-26. Kiskunmajsa

A bemutató áttekintése A témahét fogalma A projektpedagógia A témaválasztás indoklása A várható eredmények A témahét projektterve A témahét hálóterve Egy óravázlat bemutatása A témahét eredményessége

A témahét fogalma Az adott héten az iskola minden tanulója vagy egy választott korcsoportja, évfolyama ugyanazzal a központi témával foglalkozik. Az iskola pedagógiai programjában szereplő projekttémát a pedagógusok és a diákok változatos tevékenységtípusok és sokszínű módszertani eszközök segítségével dolgozzák fel. A kulcstéma feldolgozása a projektpedagógia segítségével történik.

A témahét jellemzői Fontos a folyamattervezés. A hangsúly az ismeretek megszerzésének folyamatán van. A siker a felelősségvállaló együttműködéstől függ. A közös alkotás erősíti a kohéziós erőt. A tanulók szembesülnek saját képességeikkel, a feladatok aktuális megoldása egyéni képességeikhez igazodik.

A projektpedagógia áttekintése A projektpedagógia nem a tényszerű ismeretekre, hanem az ismeretek megszerzésének folyamatára, a kivitelezés módjára helyezi a hangsúlyt. A megismerés fő forrásává az önálló és csoportos tapasztalást teszi. Megváltozik a tanulási folyamat, a megismerés módozatai. A tanulói munkafolyamatban a kooperativitás, az együttműködés kerül előtérbe. Átalakul a tanári szerep: az irányítás helyett az együttműködést elősegítő, koordináló és tanácsadói szerepkör kerül előtérbe.

Témaválasztásunk indoklása A Kompetencia alapú oktatás – egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4-08/-2009 pályázatunkban vállaltuk egy témahét megszervezését idegen nyelvi témakörben. Pedagógiai programunk kiemelt fejlesztési területe az idegen nyelv oktatása. A bevont, 5.-es évfolyamunk tanulóinak 70%-a angol nyelvet tanul, s lehetőséget kívántunk teremteni arra, hogy a nyelvtanulás mellett pillantsanak be Nagy-Britannia kulturális sokszínűségébe is.

Várható eredmények Fejlődik a cselekvő- és szervezőképesség, az önálló ismeretszerzés képessége. A munka során növekszik a tanulók motiváltsága, önbizalma, magabiztossága. Kölcsönösen pozitív irányban változik a tanár – diák viszony. A csoportmunkák során erősödik az egymásra figyelés. Csökkennek a magatartási anomáliák. Jelentősen változik a tanulók tudáshoz és tanuláshoz való viszonya, közös sikereket, élményeket élhetnek át.

A témahét projektterve Kiemelt téma Nagy-Britannia kulturális sokszínűsége Időtartam 1 hét, 2010. március 22-26. Órakeret 25 tanítási óra a nem szakrendszerű órák időkeretéből   Évfolyam 5. Cél Más népek életmódjának, hagyományainak megismerése és megbecsülése, ezzel a különböző kultúrák iránti nyitottság, elfogadás, megértés erősítése.

Értékek A népek, nemzetek tisztelete, empátia, tolerancia, együttműködés. Ismeretek - Megfelelő szókincs, a nyelv és a kommunikáció változásainak ismerete különféle helyzetekben - Az információk kezelése - Az internet által kínált lehetőségek ismerete. - Tájékozódás az európai társadalmak multikulturális és társadalmi-gazdasági dimenzióiban. - A nemzeti kulturális identitás és az európai identitás kapcsolata. - A viselkedési és az általánosan elfogadott magatartási szabályok. - A nemzeti, az európai és az egyetemes kulturális örökség tudatosítása.

Készségek - Igény mások megismerésére. Attitűdök - Igény mások megismerésére. - Az információs és kommunikációs technológiák kritikus és megfontolt használata. - A tanulás iránti motiváció. - Új tanulási lehetőségek felkutatása. - Más népek kulturális sokszínűségének, az EU-hoz és általában az Európához való tartozás megértése. - Hajlandóság az esztétikai érzék fejlesztésére. Készségek - Különféle típusú szövegek megértése, felhasználása, információk keresése, összegyűjtése és feldolgozása, segédeszközök használata. - Szóbeli és írásbeli kommunikáció. - Nézőpontok összevetése, vitakészség. - Együttműködés, kompromisszumra való törekvés. - Nyitottság, megértés, a különböző szokások, életmódok, kultúrák, vallások iránt.

Kiemelt fejlesztési területek - Szociális és állampolgári kompetencia - Matematikai és természettudományos kompetencia - Anyanyelvi kommunikáció - Digitális kompetencia - Hatékony, önálló tanulás - Esztétikai-művészeti tudatosság, kifejezőképesség Partnerek Tanárok, szülők, diákok

Magyar nyelv és irodalom: Barangolás Harry Potter varázslatos világában Vendégségben Milne Micimackójánál Idegen nyelv: London nevezetességeinek feltérképezése Matematika: Az angolszász mértékegységek Angliai kirándulás tervezése az útvonaltól a költségekig Történelem: Pillanatképek Nagy-Britannia történelméből Osztályfőnöki: Jó modor és etikett – angol illemszabályok Nagy-Britannia Technika: Az angol konyha titkai Teázzunk úgy, mint az angolok! Informatika: Prezentáció készítése Nagy-Britanniáról; nevezetes helyek, híres emberek Természetismeret: Barangolás Angliában; természetföldrajza, éghajlata A témahét hálóterve Rajz: „Álmomban Londonban jártam” nevezetes helyek képi megjelenítése Tánc és dráma: Shakespeare és a Globe Színház Ének: Az angol reneszánsz zene Testnevelés: A tenisz alapjai

Óravázlat Egy lehetséges megoldás matematikaórákon Tanár neve Eiler Adrien Az óra időpontja 2010. március 23-26. Az óra célja Ismeretbővítés Nagy- Britanniáról Időkeret 180 perc Tantárgy, osztály Matematika, 5.a

Óravázlat Tevékenységek Idő Kiemelt készségek Munkaforma Módszer Eszközök I. Ráhangolás, a feldolgozás előkészítése Hogyan terveznél meg egy külföldi utazást ? Csoportalkotás (színes síklapok) 8 perc Kíváncsiság felkeltése Frontális Megbeszélés Színes síklapok II. Új tartalom feldolgozása „Rokon-látogatás” Útvonal készítése Kiskun- majsától Manchesterig, Londonon át Vásárlás( repülőjegy, benzin) 25 perc 15 perc 5 perc Szövegértés, térlátás fejlesztése Számolási készség fej- lesztése Csoportmunka Páros munka Távolság becslése, mérése; arányos következtetés; Térkép – valóság Forint – font ellenőrzés Térkép, papír, vonalzó,színes ceruzák munkalap

Óravázlat folyt. Tevékenységek Idő Kiemelt készségek Munkaforma Módszer Eszközök „Ami jellegzetesen angol” -Karácsonyi puding Vásárlás, fizetőeszközök -Stonehenge Történet, kőtömbök mint mértani testek 20 perc 17 perc Szövegértés, logikus gondolkodás fejlesztése Érdeklődés felkeltése Térlátás fejlesztése Egyéni munka Tanári bemutatás Frontális munka Arányos követ- keztetés, mértékváltás; műveletvégzés; felület, térfogat Közös megbeszélés Füzet, színes, Segédanyag: recept, árak; munkalap III. Értékelés, összegzés Megoldások értékelése szóban, írásban Mivel gazdagodtak isme- reteitek? 5 perc önértékelés Megbeszélés

A témahét eredményessége A témahét előtt, az előkészítés időszakában bemeneti mérést végeztünk, hogy megtudjuk, milyen előzetes ismeretekkel, információkkal rendelkeznek diákjaink Nagy-Britanniáról. A mérés kérdéseit a témahét hálótervének ismeretében állítottuk össze; ekkorra már elkészültek a projekt óratervei. A mérést megismételtük a témahét lezárása után, s az eredmény várakozáson felüli volt.

Az eredmények átlaga

Helyes válaszok átlaga A 22 kérdésből álló feladatsorra adott helyes válaszok átlaga/fő: 5.a 5.b 5.c 5.d A bemeneti méréskor 9,27 8,48 9 10,43 A kimeneti méréskor 18,1 19,5 19 19,7 Évfolyamszinten: A bementi méréskor: 9,3 pont/fő A kimeneti méréskor: 19,1 pont/fő

Az egyes osztályok eredményei

Az egyes osztályok eredményei

Összegzés A számadatok igazolják, hogy tanulóink ismeretei Nagy-Britanniáról jelentősen gyarapodtak. Az alkalmazott projektpedagógiának köszönhetően az ismeretek megszerzésének folyamatára, a kivitelezés módjára helyeződött a hangsúly, ennek következtében intenzívebbé és eredményesebbé vált a tényszerű ismeretek elsajátítása. A választott témát szívesen fogadták a tanulók, az alkalmazott kooperatív technikák jó kedvet, sikert, örömteli munkát eredményeztek, a hierarchikus munkamegosztás helyett az együttműködés került előtérbe. Örömmel alkották meg produktumaikat, látványos tablókat, prezentációkat készítettek. Ismereteik bővültek, készségeik fejlődtek, attitűdjeik pozitív irányban változtak.

A fenntarthatóságról Jövőbeni feladataink: a pedagógiai program módosítása tanévenként egy témahét szervezése az 5. évfolyam számára témaválasztás: előzetes igényfelmérés alapján