dr. Sediviné Balassa Ildikó Projektzáró konferencia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A képzett szakemberekért A HEFOP és programok szinergikus eredményei Budapest május 20.
Advertisements

Szakmatanulás érettségi után a Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központban (BeTISZK) 1073 Budapest Dohány utca 65.
„Szakmai gyakorlat a felsőfokú szakképzésben” WORKSHOP A szakmai gyakorlat megszervezése gazdálkodó szervezetnél, gyakorlóhelyek kiválasztása, minősítése.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Medvéné Dr. Szabad Katalin Dr. Zimányi Krisztina
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Hol található a Gépészmérnöki Kar?
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
előadó: Demeter László
WEB-Programozó Felsőfokú Szakképzés kialakítása az Eszterházy Károly Főiskolán dr. Kovács Emőd, dr. Kusper Gábor,
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI RT.
Az FSZ képzés és az új OKJ valamint a tervezett törvénymódosítások Bánhidyné Dr. Szlovák Éva PhD. felnőttképzési igazgató .:
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
Bemutatkozik a Georgikon
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
A szakképzés jelene és jövője 7. Nevelésügyi Kongresszus augusztus 27. Dr. Szenes György főtitkár.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
„ A SZAKÉPZÉSI RENDSZER ÁTALAKÍTÁSA, AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSE ” 10 ÉVES A FELS Ő FOKÚ SZAKKÉPZÉS ORSZÁGOS KONFERENCIA Budapest, XII. 6.
MUNKAKULTÚRA – SZAKKÉPZÉSI MODELLEK Dr. Veres Pál PhD Nemzetközi, EU-s folyamatok a felsőoktatási program- és tantervfejlesztésben OKTÁV RÁCIÓ február.
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ
1 FELSŐFOKÚ SZAKKÉPESÍTÉSEK AJÁNLOTT KÉPZÉSI PROGRAMJAI, ÉVI FEJLESZTÉSEK Legányi Mariann NSZFI Kutatásszervezési és fejlesztési osztály.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés Oktáv Ráció Munkakultúra – szakképzési modellek Hajdúszoboszló február 3-5.
Az FSZ-, a felsőoktatás és a munkaerőpiac Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. főiskolai tanár, igazgató Hajdúszoboszló Február 7. Budapesti Műszaki Főiskola.
Budapesti Gazdasági Főiskola Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó FSZ és felsőoktatás Eredmények és dilemmák április 15.
Egységes, új szakmastruktúra, piacképes programok Budapest december 6.
Dr. Roóz József TÍZ ÉVES A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS VITAINDÍTÓ.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Dr Sediviné Balassa Ildikó: JUBILEUM UTÁN A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS JÖVŐJE Munkakultúra – Szakképzési Modellek OKTÁV RÁCIÓ február 4-6.
Köszöntöm Önöket az FSZ konferencián! Dr. Zárda Sarolta rektor.
10 ÉVES A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS. Prof. Roóz József 10 ÉVES A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS. Eredmények és feladatok. Prof. Roóz József AIFSZ Kollégiuma Egyesület.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: TÉNYEK ÉS TERVEK A legfontosabb teendőink 2010-ben Munkakultúra - Szakképzési Modellek Konferencia Hajdúszoboszló, Február.
1 „A szakképzés és a gazdaság kölcsönhatásairól az élethosszig tartó tanulás jegyében” dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS PROGRAMJAINAK.
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
Új paradigmák a FSZ képzés kereskedelmi szakmáiban Medvéné dr Szabad Katalin november 30.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
a Műszaki Felsőoktatási
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Felnőttképzés és felnőttoktatás a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra Eger 2011.
A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS HELYE, SZEREPE, LEHETŐSÉGEI Dr. Mang Béla stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes Miskolc, augusztus 31. Országos Foglalkoztatáspolitikai.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
A Felsőoktatási Regisztrációs Központ és a felsőoktatás Bakonyi László, főigazgató.
Alternativitás a szakképzésben Budapest október 14.
MAGYAR AGRÁRKAMARA Dr. Laczkó András „A kompetencia alapú moduláris szerkezetű új agrár szakmastruktúra bevezetésének elősegítéséhez és meggyorsításához.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
A felsőoktatási szakképzések helye és szerepe a gazdasági képzésekben
Előadás másolata:

dr. Sediviné Balassa Ildikó Projektzáró konferencia A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS HELYE ÉS SZEREPE A TÖBBCIKLUSÚ KÉPZÉSI RENDSZERBEN Projektzáró konferencia Keszthely, 2008.március 18.

AZ ELŐADÁS VÁZLATA A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS (AIFSZ – FSZ) A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS 10 ÉVE Intézményrendszer PROGRAMOK Hallgatók/tanulók KÖZÖS EREDMÉNYEK AZ FSZ HELYE A FELSŐOKTATÁS KÉPZÉSI STRUKTÚRÁJÁBAN ÚJ SZAKKÉPZÉSI SZERKEZET – ÚJ SZAKMÁK LEGFONTOSABB FELADATOK

A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS - DEFINÍCIÓ „ FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK ÁLTAL HALLGATÓI VALAMINT FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNNYEL KÖTÖTT MEGÁLLAPODÁS ALAPJÁN SZAKKÖZÉPISKOLÁK ÁLTAL TANULÓI JOGVISZONY KERETÉBEN FOLYTATOTT SZAKKÉPZÉS, AMELY BEÉPÜL A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNY ALAP-KÉPZÉSÉBE, ÉS EGYBEN AZ OKJ-BAN SZEREPLŐ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPESÍTÉST AD” (CXXXIX. TÖRVÉNY A FELSŐOKTATÁSRÓL)

A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS 10 ÉVE MÉRFÖLDKÖVEK A PHARE PROGRAM – 1997/1998 AZ ÚJ OKJ - 2008 BUDAPEST, 2007. XII. 6.

Kapcsolatának erősítése ÚJ KÉPZÉSTÍPUS FEJLESZTÉSE ! Új képzések indítása Így kezdődött …. . Oktatás és Gazdaság Kapcsolatának erősítése

AZ FSZ LÉTREJÖTTE ÉS JELENE PHARE PROJEKT – 1997. 6 képzés Az oktatás és gazdaság kapcsolatainak erősítése (A felsőoktatás sokoldalúbbá tétele) - Képzés és tananyagfejlesztés 2007-ig - KÉPZÉSEK – régi – 63 208. IX. 1-től – 70 új szakma Intézményrendszer kialakult KÉPZÉSEK JELLEMZŐI (Moduláris struktúra, tartalom, gyakorlat, innovatív módszerek alkalmazása a képzésben) BIZTOSÍTOTT JOGSZABÁLYI KERET A KÉPZÉS ALAPÍTÁSÁHOZ ÉS FOLYTATÁSÁHOZ

AZ FSZ SZAKOK JELLMEZŐI Kettősség az intézményrendszerben a finanszírozásban a felvételi (bemeneti) követelményt illetően a diákok jogviszonyában a nyilvántartási rendszerben együttműködési formákat illetően a tanári kompetenciák tekintetében az életkori kötöttség tekintetében

AZ FSZ SZAKOK JELLMEZŐI Azonosság a képzés tartalma a képzés szerkezete, arányai a képzés hossza a képzések vizsgái (tantárgyi és OKJ) a kreditszámok, kredit elismerés (beszámítás) kimeneti követelmények jogszabályi kötelezettség

INTÉZMÉNYRENDSZER

INTÉZMÉNYRENDSZER

FORRÁS: OM STATISZTIKA

A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN RÉSZTVEVŐ TANULÓK ÉS HALLGATÓK FORRÁS: OM STATISZTIKA

SZAKKÉPZETTSÉGET SZEREZTEK Növekvő hallgatói részvétel !

SZAKKÉPZETTSÉGET SZEREZTEK Mindössze: 34,8 % !!!

AZ FSZ SZAKOK SZÁMÁNAK ALAKULÁSA Új OKJ szakok 2008. IX.1-től: 70 szak

AZ FSZ SZAKOKON ÖSSZESEN TANULÓ DIÁKOK SZÁMÁNAK ALAKULÁSA 1998-2006. (KERESLET-KÍNÁLATI HELYZETKÉP) Idegenforgalmi szakmenedzser 39269 fő Jogi asszisztens 20077 fő Pénzügyi szakügyintéző 9687 fő Kereskedelmi szakmenedzser 8721 fő Informatikai statisztikus és gazdasági tervező 7967 fő Intézményi kommunikátor 7454 fő Banki szakügyintéző 7067 fő Számviteli szakügyintéző 5938 fő Vendéglátó szakmenedzser 4612 fő Műszaki informatikai mérnökasszisztens 4037 fő Első 10 képzésben összesen: 114.829 fő

AZ FSZ SZAKOKON ÖSSZEYSEN TANULÓ DIÁKOK SZÁMÁNAK ALAKULÁSA 1998-2006. (KERESLET-KÍNÁLATI HELYZETKÉP) Első 10 képzésben összesen: 114829 fő Az első 30 képzésben: 142.937 fő Összes létszám: 181.622 fő

AZ FSZ SZAKOKON TANULÓK ARÁNYA 2006-BAN (NEMZETKÖZI ÖSSZEHASONLÍTÁS)

KÖZÖS EREDMÉNYEK 70 új OKJ program Több mint 30 ezer tanuló és hallgató Működő kredit-beszámítás Megvalósított szakmai gyakorlatok Infrastruktúra kialakítása, fejlesztése pályázati támogatással Képzés és tananyag fejlesztések Nemzetközi és hazai kutatási eredmények Országos konferenciák, fórumok, továbbképzések

KÖZÖS EREDMÉNYEK Jogszabályi keret a képzések alapításához, indításához Jól működő - együttműködő - két intézmény- rendszer a képzéshez, a kölcsönös előnyök alapján Erős szakmai, érdekvédelmi szervezet működése (FSZ Kollégium Egyesület) Hatékony együttműködés a kamarákkal, „Hallgatói szerződés” intézményrendszere

A FELSŐOKTATÁS LÉTSZÁMADATAI Miért nem folytatódhat a felsőoktatás tömegesedése ?

Miért nem folytatódhat a felsőoktatás tömegesedése ? A 18 évesek mintegy 50 %-a továbbtanul A 18 éves korosztály száma drasztikusan csökken (5 éven belül 100 ezerre) A finanszírozott létszám nem növekszik (szerkezetileg is változik: FSZ-BSc-MSc – PhD) Európai felsőoktatási tér elszívó hatása Kinálati (diplomás) munkaerő piac A diploma szerkezet és a munkakör szerkezet közötti feszültség kritikus – változtatás !

A TÖBBCIKLUSÚ KÉPZÉSI RENDSZER FORRÁS: DR. VERES PÁL

KÖZÖS FELADATAINK Megfelelni a munkaerő piaci elvárásoknak (gyakorlat, munkavállalói kompetenciák) Jobb, relevánsabb, célzottabb pályaválasztási kommunikáció megtervezése, megvalósítása Megteremteni a jobb elismertséget, fogadó- készséget az új szakmáknak (ÚJ BSc – ÚJ OKJ) Erősíteni a gazdasággal a konkrét kapcsolatot (szakmai gyakorlat -Szakképzési hozzájárulás) Hallgatói szerződés bevezetése – tanulókra is

KÖZÖS TARTALOMFEJLESZTÉSI FELADATOK Az új OKJ szakmákhoz programok, tananyagok fejlesztése (közös források keresése) A külön-külön történt fejlesztések (BSc. és FSZ programok) összehangolása az átjárhatóság érdekében - a lemorzsolódás csökkentése céljából („fölfelé”, „lefelé” átjárhatóság - Előzetes tudás beszámítás) Nem kizárólag ismeretalapú képzés, alkalmazási gyakorlat és a kulcskompetenciák fejlesztése a LLL érdekében. Közös kutatások, felmérések, elemzések

Elkészült és tervezett képzési programok Vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser (2/2)   1.      Vendéglátó szakmenedzser   2.      Idegenforgalmi szakmenedzser Kereskedelmi menedzser (2/7)   3.      Kereskedelmi szakmenedzser   4.      Reklámszervező menedzser 5. Jogi asszisztens (önálló, elágazások nélkül) 6. WEB-programozó (önálló, elágazások nélkül)   Mérnökasszisztens (1/13)   7.      Műszaki informatikai mérnökasszisztens Újabb 7 programfejlesztésre adtunk be pályázatot !

HTTP://WWWW.FSZE.HU

FSZ KOLLÉGIUM ELNÖKSÉGE NEVÉBEN: dr. Sediviné Balassa Ildikó KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET ! FSZ KOLLÉGIUM ELNÖKSÉGE NEVÉBEN: dr. Sediviné Balassa Ildikó alelnök, főtitkár HTTP://WWWW.FSZE.HU