Termelés és szolgáltatás 8.előadás
Termelés Termelés: a rendelkezésre álló erőforrások egy részének felhasználása arra, hogy más erőforrásokon tartós változásokat végrehajtva új javakat hozzunk létre. Csoportosítása: 1. Termelési ág szerint 2. a termelés jellemzői szerint
Termelési ágak termelőipar feldolgozóipar mezőgazdaság, erdő és vadgazdálkodás élelmiszeripar építőipari termelés
a termelés jellemzői 1 1. gyártmány jellege szerint szabványos tömegtermék összetett gyártmány 2. a gyártási rendszer jellege: folyamat rendszerű műhely rendszerű projektrendszerű csoporttechnológiára épülő bokorelvű gépelrendezés
Termelés jellemzői 2 3. a gyártás tömegszerűsége Ismétlődő gyártás Tömeggyártás Sorozatgyártás egyedi gyártás
Termelés jellemzői 3 Gyártási rendszer jellege Műhely rendszerű:a hasonló gépek, illetve funkciók egy területre kerülnek (pl. kórház) Folyamat rendszerű: a gépek, illetve munkafolyamatok a termék előállításának technológiai lépéseinek megfelelően vannak elhelyezve (pl. önkiszolgáló étterem) Csoporttechnológia: egy-egy műveletcsoport elvégzésére alkalmas gépek egy-egy munkaközpontban Cella gyártás Bokor elvű Projektrendszerű: a megmunkáló gépeket viszik a munkadarabhoz (pl. házépítés)
Szolgáltatás - HIPI elv Heterogeneity / Heterogenitás Intangibility / Megfoghatatlanság Perishability / Tárolhatatlanság Inseparability / Elválaszthatatlanság
Szolgáltatási ágak villamos energia, gáz, gőz, vízellátás kis és nagykereskedelem, javítás szállodai és éttermi szolgáltatások szállítás, raktározás, posta és távközlés pénzügyi közvetítés ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások
Termelési stratégia 1. Célkitűzések minőség költség megbízhatóság rugalmasság fogyasztói szolgáltatás magas színvonala Képesítési kritérium Nyerő kritérium 2. szükséges gyártóeszközök, a kapacitás: adott pillanatban értelmezette maximális teljesítőképesség a gyártóeszközökkel való gazdálkodás kérdései: fenntartandó kapacitások mérete és összetétele Kapacitásbővítés (beruházás) vagy leépítés módja karbantartás módja: a berendezések üzemképességének fenntartása bizonyos gazdaságossági kérdések mérlegelése mellett 3. alkalmazandó termelésirányítási és termelés szervezési elvek
Karbantartás Meghibásodást megelőző tevékenységek Kezelés Felügyelet, gondozás Vizsgálat Meghibásodást megszüntető tevékenységek Javítás csere
Termelés tervezés és végrehajtás Az aggregált termeléstervezés Termelési vezérprogram Az anyagszükséglet-tervezés (MRP) Anyagjegyzék A készletnyilvántartás A kapacitásszükséglet-tervezés A beszerzéstervezés
Karcsú gyártás Az értékteremtő folyamatok meghatározása és azonosítása (ezek értéket állítanak elő a vevő számára, ezekért a vevő hajlandó fizetni, valamilyen változást eredményeznek a terméken, amely az alkalmazhatóságot közelebb viszi a vevői igényekhez, pl.: festés, szerelés) Nem értékteremtő folyamatok (nem állítanak elő értéket a vevő számára Szükségtelen, megszüntetendő (pl. felesleges szállítás, tárolás, várakozás az előző munkaállomásra, hibás termék előállítása) Értékteremtést támogató, meg nem szüntethető folyamatok (pl. szükséges szállítás, folyamatok irányítása)
Köszönöm a figyelmet!