Bg.5 téma A biztosítási piac.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Advertisements

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
Az új Pmt. alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai és az ebből fakadó felügyeleti feladatok Kriminálexpo április 16. Kérdő Gyula PSZÁF.
A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT ÉS A PIAC
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
TÁMOP Biztosítás a fogyasztókért Dr. Pintér György Az INDRA egyesület elnöke.
Általános biztosításmatematika
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
Általános biztosítás-gazdaságtani ismeretek
A pénzügyi felügyelés fő irányai a biztosítási szektorban. A jövő szabályozási kérdései és irányai Dr. Banyár József Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Felszámolók Országos Egyesülete Balatonalmádi Szeptember 14.
A piac Szakiskola.
Vállalati Gazdaságtan
A befektetési környezet
4. Tétel Válassza ki szépségszalonja számára a legoptimálisabb helyszínt! Határozza meg, hogy milyen szempontokat vesz figyelembe, és mutassa be őket gyakorlati.
Fogalma, összefüggések
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Nemzeti Földalap és Földtörvény nemzeti kincsünk, a magyar föld védelmében.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Alapfogalmak.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Biztosításgazdaságtan 7. téma
Biztosítás gazdaságtana
Biztosításgazdaságtan 6. téma
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A.
Adatvédelmi fogalmak.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Biztosítók irányítási rendszere
Marketing alapfogalmak
A marketing piac tartalma
Felügyeleti prioritások 2009-ben február. Stratégia és prioritások  A prioritások szerepe a stratégiai gondolkodásban: - erőforrások összpontosítása.
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
Az értékesítési rendszer
A marketingkörnyezet elemzése
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft.
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
Szanálási tervek, szanálhatósági vizsgálatok
A PIAC.
Migráció és nemzetközi jog
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Utazási Irodákat érintő, jogszabályváltozásból adódó kötelezettség Határidő: december 31. Érintettek köre: valamennyi utazási iroda Tárgya: szakmai.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
A gazdasági vállalkozások
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
A piac és a piacgazdaság
LEADER pályázati lehetőségek az Innovatív Dél-Zala Helyi Akciócsoport területén vállalkozói szféra számára Kulcsár Norbert, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési.
Gazdasági rendszerek.
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Bg.5 téma A biztosítási piac

A biztosítási piac „A piac a tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfőbb tényezői a kereslet, a kínálat az ár és a jövedelem.” Dögei A biztosítási piac nyilvánvaló szereplőin kívül, mint a cserekapcsolatok rendszerének meghatározói, befolyásolói, fontos szerepet töltenek be a szabályozást végzők, a felügyelet, a szövetségek és egyéb szervek. SZŰKEBB értelemben a piac, ahol a biztosító intézmények által nyújtott kínálat és az arra irányuló kereslet találkozik. A piac működését befolyásolja a biztosítás mint termék sajátossága.

a biztosító és biztosított között kockázatok adás-vétele bonyolódik, tárgya a láthatatlan, absztrakt, haszonnal bíró áru, a biztosítási védelem, a biztosított a biztonságért díjat fizet, a biztosító ígéretet tesz, arra, hogy a kockázat bekövetkeztekor kártérítést teljesít, le kell küzdeni a bizalmatlanságot!

A biztosítási piac sajátossága: túlkínálat van, a kínálat megelőzi a keresletet, a kínálat ösztönző hatással van a keresletre, „bizalmi viszony” a kapcsolat minél személyre szólóbb, minél személyesebb legyen.

TÁGABB értelmezésben egy funkcionálisan kitágított piacról van szó, ahol: a kereslet általában a kockázatok kezelésének és a megtakarításoknak különböző fajtáira irányul, a termékek- szolgáltatások lehetnek biztosítások, és komplex biztosítást is tartalmazó, pénzügyi szolgáltatások, a kínálatot nyújtó intézmények biztosítók, bankok és egyéb pénzintézetek lehetnek.

A biztosítók közötti verseny formái: termékverseny esetén eltérő tartalmú szerződés típusokat kínálnak a biztosítók díjverseny az azonos, vagy közel azonos tartalmú szerződések esetében eltérő a kialakított díj, szolgáltatási verseny a biztosított ügyfél jobb, kényelmesebb, teljesebb kiszolgálása területén lehet.

A biztosítási piac működése, verseny Nézetek: a monopolhelyzetben levő biztosítónál nincs verseny. Szakma, igenis van verseny, mert más nem biztosítás jellegű biztonságra törekvés lehetséges!

A piac működése több szempontból jellemezhető: a működő intézmények számával, méretével és feladatköreivel, a közvetlen és a biztosításközvetítőkön keresztül létrejövő szerződés-állomány arányával, a verseny intenzitásával, az állami beavatkozás mértékével és módszereivel, a szerződő felek szerződéskötési szabadságával, annak mértékével, korlátjaival, a felügyeleti jogi szabályozás és gyakorlat jellegével.

A biztosítási keresletet kialakító tényezők: A keresletet objektíve meghatározó tényezők közé soroljuk: egy ország gazdasági fejlettségét, a vagyoni és jövedelmi viszonyokat, a szociálpolitikai helyzetet és törekvéseket, demográfiai viszonyokat, a pénzügyi kultúra általános szintjét, a kockázatkezelés más, igénybe vehető formáinak összességét.

A biztosítási keresletet szubjektíven meghatározó tényezők az egyéni kockázatérzékenység és a biztosítás lényegére vonatkozó ismeretek mértéke befolyásolja, a károk megelőzésére és enyhítésére irányuló intézkedések, a biztosított és a biztosító közötti különleges bizalmi viszony!

A biztosítási piac szereplői A keresleti oldal szereplői: magánháztartások, magánszemélyek, gazdálkodó szervezetek, költségvetési szervek. A csoportosítás az értékesítésnél, termékfejlesztésnél jelentős. A kínálati oldal szereplői /Zavódnyik/ biztosítók, biztosításközvetítők, egyéb vállalkozások /pl. biztosítási szaktanácsadók/

Biztosítók /Bit alapján/ Részvénytársaság, szövetkezet, egyesület, a másik tagállamban székhellyel rendelkező biztosító magyarországi fióktelepe, harmadik országbeli biztosító magyarországi fióktelepe.

A biztosítási rendszer egyéb résztvevői biztosításközvetítő /függő, független/ biztosítási alkusz, biztosítási ügynök, vezérügynök, biztosítási szaktanácsadó

A biztosítók szakmai érdekképviseleti szervei Biztosítási szövetségek: MABISZ, Egyesületek Szövetsége, Független Biztosítási Alkuszok Mo-i Szövetsége, Aktuáriusok Társasága stb.

BIZTOSÍTÓ /Zavódnyik/ „Biztosító az a szervezet, amely az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamának hatályos szabályozása szerint biztosítási és azzal közvetlenül összefüggő tevékenységre jogosult. Szigorú szabályozás a piacra lépést, a működést és a piac elhagyását illetően. A piacra lépés kétszintű engedélyezése, a biztosító alapításának és tevékenység megkezdésének engedélyezése.”

A biztosítók piacra lépésének feltételei Engedélyezés Biztosítási tevékenység csak a felügyelet engedélyével végezhető!! A Felügyelet engedélye szükséges: a biztosítási tevékenység megkezdéséhez és m e g s z ü n -t e t é s é h e z, módosításához, a biztosítási állomány átruházásához, a biztosító átalakulásához, egyesüléséhez, szétválásához, a bizt.közvetítői tevékenység megkezdéséhez, jelzáloghitelezési tevékenység megkezdéséhez, ill. megszüntetéséhez

A Felügyelet engedélye szükséges még számos esetben, amelyek nem a piacra lépéshez, hanem a biztonságos működéshez kapcsolódnak. Lásd a biztonságos működés témájánál. Biztosítás felügyeleti Bizottság kiemelkedő szerepet tölt be, különösen az egyes engedély iránti kérelmek elutasításakor. A Felügyelet elnöke bármely kérdésben jogosult kikérni a Biztosítás felügyeleti Bizottság véleményét.