Biztosításgazdaságtan 9. téma

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Advertisements

TSzVSz Közgyűlés JogSzerviz Sipos Tamás Dr. Bezzegh Edina.
A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
Vállalkozói jogvédelmi biztosítás.
Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
Biztosítani kívánt kockázatok fedezetlensége a vállalati biztosítások
Általános biztosításmatematika
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
A legfontosabb tudnivalók a Generali mezőgazdasági biztosításairól
A BIZTOSÍTÁSOK ALAPGONDOLATÁT A KÖZÖS KOCKÁZATVISELÉS JELENTI. A BIZTOSÍTÁSOK KÖZÖS JELLEMZŐJE, HOGY.
Általános biztosítás-gazdaságtani ismeretek
Vagyonbiztosítás.

Egyes szerződések Villamosmérnök szak DE TTK
MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Helytállásra kötelező szerződések
Timeshare © dr. Horváth Zsófia – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter.
Mit lát a kockázatvállaló (biztosító)?
2005. március 23. Vezérigazgatóság 3. divízió/Felelősség- és agrárbiztosítási osztály Az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításának értékelése.
Vizsgálati tapasztalatok a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás és a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások területén Konzultáció biztosítók.
A szerz ő dési jog reformja és a biztosítási szerz ő dés Új biztosítási szerz ő dési törvények/tervezetek – új megoldások Európában. Dr. Kiss Ferenc Kálmán.
A vízjog időszerű kérdései
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
A polgári jog rendszere
1 Polgári jog Szerződésszegés Magatartás, körülmény, állapot mely szerződésbe ütközik vagy sérti a fél szerződéssel kapcsolatos jogait. szerződésszegés.
Felelősségbiztosítás
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
HM Tervezési és Koordinációs Főosztály Légügyi Osztály
Biztosításgazdaságtan 7. téma
Biztosításgazdaságtan 10. téma
Biztosításgazdaságtan 6. téma
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Általánosságban A kötelezett helytáll azért, hogy a termék vagy szolgáltatás 1. megfelel a minőségi követelményeknek,
Felelősség, termékfelelősség
Kártérítési felelősség
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
Mediátor képzés Kártérítés.
8. Előadás Érvénytelenség Szerződés létszakai
Banyár József: Életbiztosítás 5.
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében

Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
1 Genertel Kgfb kiegészítő szolgáltatások Kiegészítő biztosítások miniCasco Extra: A saját gépjárművén keletkezett töréskárra térít, olyan esetben,
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
Jegyzői értekezlet szeptember 8.. Jegyzői értekezlet 2011 szeptember 8. Helyi lakásfenntartási támogatás Jogalkotási kötelezettség: Szoc tv. 38.
Biztonság és motiváció Biztosítási megoldások a kis és középvállalkozások működésére leselkedő veszélyek ellen © Jogi személyiség Hajas Gábor vállalati.
dr. Réti László a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke
SIGNAL Biztosító Partnereink a szakszervezetek
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
Nyugat – dunántúli Igazgatóság Értékesítési Osztály A gépjárművek biztosítása múlt jelen jövő.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Hogyan biztosítsuk vállalkozásunkat? Vagyonbiztosítások Győr, október 12. Németh Attila.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
Kötelező Tervezői - kivitelezői felelősségbiztosítás tájékoztató
Utazási Irodák Speciális Felelősségbiztosítás 2017
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Fogyasztói jogok és a fogyasztók magánjogi védelme
Kockázatkezelés és biztosítás (4. konzultáció)
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
Építés- szerelési biztosítások
UNION-CASCO CascOLD.
Előadás másolata:

Biztosításgazdaságtan 9. téma Felelősségbiztosítások

Ismérvek Vagyonbiztosítás Felelősségbiztosítás Biztosított tárgy A saját vagyontárgy, szerződésben rögzített. Idegen vagyontárgy, nem ismerem. Károsult személye Szerződő/biztosított → ismerem. Harmadik személy → nem ismerem. Károkozó Nem ismerem. Ismerem → Szerződő/biztosított. Jogviszony: biztosító/szerződő IGEN NINCS Biztosítás díja Megállapodás szerint. Lehet hatósági díj. Biztosítási összeg Szerződésben rögzített. Van limit. Biztosítási esemény Független, külső hatás következménye. Biztosított jogellenes károkozó magatartása. Kártérítés A biztosítottnak. A károsultnak. Mentesülés Lehetséges. Nem lehetséges, de lehet visszkereset.

A felelősségbiztosítások jellemzői Fogalma: Felelősségbiztosítási szerződés alapján a biztosított követelheti, hogy a biztosító a szerződésben megállapított mértékben mentesítse őt olyan károk megtérítése alól, amelyért a jogszabály szerint felelős. Felelősségbiztosítási védelem terjedelme: A felelősségbiztosítási események eredhetnek: - szerződésen kívüli károkozásból (a biztosított és a károsult között nincs jogviszony), - szerződésen belüli károkozásból (pl. hibás teljesítésből)

Felelősségbiztosítási fedezet korlátozása: Időbeli elhatárolás alkalmazása, Limit összeg (lehet éves keret, káreseményenkénti stb.), Önrészesedés különböző formái.

Felelősségbiztosítások csoportosítása Bit. szerinti ágazati csoportosítás: 2003/LX tv. A gyakorlatban leggyakrabban alkalmazott csoportosítás: gépjármű-, általános, munkáltatói, termék- és szolgáltatási, környezetszennyezési felelősségbiztosítás.

Általános felelősségbiztosítás A biztosító megtéríti a biztosított – mint a szerződésben megjelölt tevékenység folytatója, telephely, üzlet stb. fenntartója és üzemeltetője – által szerződésen kívül okozott mindazon személyi sérüléses és tárgyrongálási károkat, melyekért a biztosított a magyar jog szabályai alapján kártérítési kötelezettséggel tartozik.

Munkáltatói felelősségbiztosítás A biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy biztosítási esemény bekövetkezése esetén a szerződési feltételekben szabályozott körben, módon és mértékben a biztosított helyett megtéríti azokat a munkabalesetből eredő károkat, amelyekért a biztosított a magyar munkajog szabályai szerint kártérítési felelősséggel tartozik.

Termék- és szolgáltatási felelősségbiztosítás Fedezetet nyújt azokra a kockázatokra, amelyekért a gyártó, a szolgáltató, a forgalmazó a termelt és forgalmazott termék, avagy a teljesített szolgáltatás hiányosságából eredő kár miatt a polgári jog, illetve a termékfelelősségről szóló törvény szabályai szerint kártérítési kötelezettséggel tartozik. Nem fedezi a biztosítás a termék vagy szolgáltatás hibás teljesítéséből eredő szavatossági igényeket.

Környezetszennyezési felelősségbiztosítás Fedezetet nyújt azon váratlan, balesetszerűen és előre nem kalkulálható módon bekövetkező környezetszennyezési károkra, amelyekért a biztosított a magyar jog szabályai szerint kártérítési felelősséggel tartozik.

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás /KGFB/ 1982 előtt az üzembentartók a biztosítási díjat egyénileg, csekken fizették be. → NINCS SZERZŐDÉS! 1982 - 1991. július 1.: a biztosítás díja az üzemanyag árába lett beépítve 1991. júl. 1.: 58/1991. Korm. rendelet a gépjárművek üzembentartójának kötelező felelősségbiztosításáról Jellemzők: - szerződéskötési kötelezettség, - szabad biztosítóválasztás (ekkor 3 biztosítótársaság foglalkozott KGFB-vel), - hatósági díjak. 2004. július 1.: 190/2004. Korm. rendelet megalkotását Magyarország EU-hoz történő csatlakozása tette szükségessé.

Verseny az ügyfelekért: díjverseny szolgáltatási verseny kedvezmények. Szerződéskötési kötelezettség Szempontok: a biztosítási szerződés területi hatálya szerződés megszűnése biztosítási díj, díjmegállapítás alapja, bónus-málus a biztosító helytállása, kizárások MABISZ Kártalanítási Számla – a biztosító helyett a biztosítás megszűnése, ellenőrzés

A KGFB jellemzői szerződéskötésre kötelezett a gépjármű tulajdonosa, ill. a gépjármű forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartója, a biztosító ld. MABISZ Évkönyv szolgáltatása, a kormányrendelet 2001-től korlátozta a biztosítók kötelező helytállási kötelezettségét, hatálya alá tartozó járművek felsorolása, területi hatálya, díjfizetés módja és gyakorisága, bónus-málus rendszer Verseny a KGFB piacán: 2007-ben 2 vezető biztosító alapított KGFB biztosítót.

Egyéb nem-életbiztosítások Hitelbiztosítások: áruhitel részletfizetési hitelbiztosítás bankhitel biztosítás exporthitel biztosítás óvadék- vagy kezességbiztosítás hűtlen kezelés biztosítása számítógépes adatokkal való visszaélés biztosítása Jogvédelem biztosítás /a Bit. külön szabályozza/ Segítségnyújtás Temetkezési biztosítások