Bevezető információk Sajátos helyzet (több mint 500 fő 200 fős teremben) Megoldjuk duplázgatva – illetve lev óra e hét péntek 9-től) Több előadó (RJ, ?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Advertisements

Verseny és szabályozás Pápai Zoltán .
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
KÖRNYEZET ÉS TÁRSADALOM Preferenciák és lakossági értékrendek önkormányzati kutatások alapján Az előadás elhangzott a Megyei Jogú Városok Szövetségének.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Szakirodalmi és publikációs ismeretek Dr. Erős Gábor.
375 éves az Egyetem „A természettudományos oktatás és kutatás jelene és jövője” Környezetünk jelene és jövője március 25.
Bevezető információk Új tárgy – közösen kell „kiszenvedni” (gyakorlat ??) Anyagok rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ (a megfelelő.
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
Dr. Bulla Miklós (szerk.)
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
KÖRNYEZETI KÁROK, KÖLTSÉGEK, KOCKÁZATOK
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
A kutatás terve Kutatási célok Elemzési egységek Idődimenzió
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola VI. alprogram: Karrierszolgáltatások.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Operációkutatás eredete
Mit gyógyít az információ? – Digitális esélyegyenlőség és egészség Surján György – Kincses Gyula ESKI eVITA Platform.
Az ellátási láncok biztonsága
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS INDIKÁTORAI BÓDAY PÁL „Statisztika a mindennapokban, statisztika a mindennapokról” október 9.
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
6. téma A környezettudomány a tudományok rendszerében
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Környezetjogi alapelvek
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
MTA Regionális Kutatások Központja A Duna – Tisza köze problémái és jövője „ A CSATORNA VÍZIÓJA” Csatári Bálint geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Foglalkoztatás-politika
A PROTOKOLLOK SZEREPE A PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATI FELADATOK ELLÁTÁSÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN (TÁMOP B) Szitó Imre fejlesztéskoordinátor, főmunkatárs EDUCATIO.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Bevezető információk Több előadó (RJ, LZs – kémia, Margóczi Katalin – természetvédelem, (nem feltétlenül a legjobb sorrend az előadásoknál) Anyag – könyvet.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Ember és környezetének viszonya
A TANTÁRGY CÉLJA Környezetmérnöki alapismeretek
TANULSÁGOK A FILMMEL KAPCSOLATBAN
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Az információ, mint erőforrás
Hatásértékelés szerepe Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Értékelési Divízió Nemzetközi értékelési konferencia, Budapest, május 6-7.
Dr. Schiffer Csilla. „reflektív tanításon olyan, a pedagógiai tevékenységet folyamatosan és tudatosan elemző gondolkodást és gyakorlatot értünk, mely.
AKTUÁLIS KÉRDÉSEK A komplex feltételrendszer megváltozása hagyományos problémáról - problémára szemléletmód felváltása a műszaki, gazdasági és egyéb feltételek.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
A TANTÁRGY CÉLJA Környezetmérnöki alapismeretek Jövőbeni szaktárgyak megalapozása Szemlélet formálás Tudás horizont szélesítés Mérnöki létesítmények környezeti.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet FENNTARTHATÓSÁG A NAT-BAN ÉS A KERETTANTERVEKBEN Ökoiskola címátadó
1111 Budapest, Műegyetem rkp Tel: (361) Fax: (361) M ÉRNÖKÖKOLÓGIA Előadó: Dr. Szilágyi Ferenc.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Készítette: Gebei László
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Ingatlan fogalma december 27..
Készítette: Pető István Szent István Egyetem
Globalizáció.
Előadás másolata:

Bevezető információk Sajátos helyzet (több mint 500 fő 200 fős teremben) Megoldjuk duplázgatva – illetve lev óra e hét péntek 9-től) Több előadó (RJ, ? – kémia, Margóczi Katalin – természetvédelem, Soós Katalin – fizika? (– nem feltétlenül a legjobb sorrend az előadásoknál) Anyag – könyvet terveztünk, de készül több egyetem együttműködésében digitális anyag (??? Mikorra) Az anyag kissé rövidített változatban az interneten elérhető lesz: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ (tematika is) Jegy: írásban – rövid kifejtős kérdések és teszt vegyesen Korábban utolsó órán írni is lehetett (csak lehetőség, de aki vállalja akkor „éles” jegy), de elbizonytalanodtam – rossz eredmények.

A környezetvédelem fogalma, kapcsolatrendszere

Tematika: I. Fogalma, kapcsolatrendszere, módszertani kérdések II. Ágazati környezetvédelem III.A környezetvédelem jogi szabályozása IV.A környezeti központú irányítás

1. A környezetvédelem fogalma: Sokáig legfeljebb körül írták (vagy elhallgatták) a magyarázatot. Később szakma-specifikus értelmezés Két fajta megközelítés: a/ szóösszetétel alapján (szűkebb ért.) vitatott és félrevezető lehet (pl. víztorony, félszem, talajvíz, stb.), de gyakorlatilag mind a két környezetvédelmi törvényünk így értelmezi (s nem definiálja) b/ tartalmilag az 1972-es stockholmi konferencián komplex értelmezés, (később szűkölő tartalom).

A környezetvédelem fogalom korszerű értelmezésének lényegi elemei: interdiszciplináris humán centrikus aktív (!!) társadalmi tevékenység (felismerés, megelőzés, az okozott károk megszüntetése, környezet fejlesztés/mérlegelt beavatkozás) globális gondolkozás Környezetgazdálkodás: olyan összetett cselekvési folyamat, amely az emberiség igényeit és a környezet lehetőségeit optimalizálja a hosszú távon fenntartható földi élet érdekében. Szemléleti kérdés (mi az „alma” probléma) az a lényeg, hogy tudjuk az értelmezést (pl. hamis színes műholdfelvételek)

2. A környezetvédelem helye a tudományok között Interdiszciplináris, nem kisajátítható (feladat és cél függő), időben változó

3. Helye és szerepe a társadalmi-gazdasági tevékenységrendszerben

4. A geoszférák és a környezet változásai (nem csak emberi hatásra), az értékelés fontossága: az ember előtt is voltak jelentős változások melyek azokat az ember idéz elő, milyenek ezeknek a következményei a környezet milyen visszacsatolásokkal válaszol környezetfilozófia fontossága (GAIA-elmélet)

5. Az értékelés legfőbb nehézségei: a természeti folyamatok és az emberi beavatkozások hasonló hatásokat válthatnak ki (jó példa lehet erre a Duna–Tisza közi homokhátság talajvízsüllyedésének elemzése), vagy éppen több természetes vagy mesterséges változás egymással ellentétesen fejti ki hatását (az emberi beavatkozások között például a szennyvízszikkasztás és a növekvő beépítés miatti beszivárgás-csökkenés), megfigyeléseink térben és időben is hiányosak, a rendelkezésre álló mérési adatsorok relatíve rövidek (a globális felmelegedés értékelésének igazi problémája), illetve sokszor kisebbek, mint az emberi beavatkozások időkésése (felszínalatti vizek szennyezésének gondja), a beavatkozási terület és a hatásterület sokszor jelentősen elkülönül egymástól, s előfordul, hogy lehetőség sincs az adatok pontos összevetésére (savas esők esete), az objektív értékelést gazdasági, politikai érdekek nehezítik (határokon átnyúló lég- és vízszennyezések).

6. A környezeti hatások kimutatásának lehetőségei múltbeli összehasonlítások (régészet, régi térképek összehasonlítása, leírások), ezek korlátjai térképezés mérések (mérés hibahatára!) méréseken alapuló statisztikai és egyéb eljárások (végletek!) távérzékelés monitoring A komplex szemlétet fontossága, multidiszciplinaritás (ld. Duna- Tisza közi talajvíz, Bős-Nagymaros, radioaktív hulladékok elhelyezése) (  Környezeti hatásvizsgálat)

Kiskunhalas csapadékváltozási trendje