Globális környezeti ideológiák „0” gazdasági növekedés (Római klub – A növekedés határai) Fenntartható fejlődés (A jelen generáció igényeit úgy kell kielégíteni,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
Advertisements

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ÉS ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
A Délép Ipari Park Kft. Ökológiai lábnyoma
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Ökolábnyom készítette: Wéber Ádám felkészítő tanár: Kusnyár Brigitta
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
A KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS A MEGÚJULÓ ENERGIÁK KÖLCSÖNHATÁSA
Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
A gazdasági fejlettség mutatói
Török Ádám Környezettudatos Közlekedés Roadshow,
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Regionális fórum, Veszprém, november11. Dr. Szili Katalin, NFFT elnöke.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Fenntartható fejlődés
A globális klímaváltozás
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
A MEGSEBZETT FÖLD.
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
Észak Dél ellen.
Az ökológiai lábnyom és számítása
Környezetértékelési módszerek
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Az ökológiai lábnyom.
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.
Cím: Az ökolábnyom Prezentációt készítette: Pető Zsombor Felkészítő tanár: Lángné Juhász Szilvia Iskola: Gregor József Általános Iskola Szeged, Fő fasor.
Ökológiai lábnyom Öveges József Szakközép és Szakiskola
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Szembesülve az elkerülhetetlennel?. Az ökonómia csapdájában? Évszázadokon át az emberiség az eszét használva könnyen lépett át korábban nehéznek tűnő.
Problémák a környezeti adatokkal Hol bujkál az igazság?
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Globális problémák, diák szemmel
Globális problémák.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Néhány ökológiai szempont a tervezett Duna-Tisza csatorna kapcsán (A fő cél a csatorna vagy a vízpótlás?) Dr. Molnár Zsolt és Dr. Biró Marianna botanikus,
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Ökolábnyom Szabó Patrik
A GLOBALIIS FOLMELEGEDIIS
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
A fenntartható fejlődés
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Globalizáció és környezeti problémák
Készítette: Szabó Dóra Ellenőrizte: Gerő Sándor Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
A hülyeség kora Ne légy hülye!
Fenntartható fejlődés
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Globalizáció.
Ökológiai lábnyom számítás: gyakorlati alkalmazások
Előadás másolata:

Globális környezeti ideológiák „0” gazdasági növekedés (Római klub – A növekedés határai) Fenntartható fejlődés (A jelen generáció igényeit úgy kell kielégíteni, hogy az ne veszélyeztesse a jövő generáció életfeltételeit) A fenntartható fejlődés kellemes ideológia arra, hogy az emberiség nyugodt szívvel dughassa a homokba a fejét. A fenntartható fejlődésbe belefér a gazdasági növekedés, a növekvő fogyasztás, s nem okoz igazi konfliktust a különböző fejlettségű országok között sem. Az elmúlt két évtizedben egyre szaporodtak a fenntarthatóságot megkérdőjelező tények (túlhalászás, ózon probléma, globális melegedés, vízhiány, stb.). De az ideológia azért is jó, mert a személyes felelősséget a globális problémákban nem lehet megfogni, az legfeljebb államok szintjén jelentkezik. ???

Gyökeresen új helyzetet teremtet egy akár a személyek szintjéig is lebontható mutató, az ún. ökológiai lábnyom bevezetése (1995) A ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül (azaz fenntartható módon) meg tudja termelni egy adott személy aktuális életviteléhez szükséges javakat, számszerűsíti, hogy életmódunk mekkora hatással bír a természetre. (

Eredetileg minden egyén ökológiai lábnyoma hat elemből állt össze: az a terület, amelyen a táplálkozáshoz szükséges élelem megtermelhető; annak a legelőnek a nagysága, amely az általa elfogyasztott hús előállításához szükséges; a fa- és papírfogyasztásának megfelelő nagyságú erdőterület; a hal fogyasztásával arányos tenger; a lakáshoz szükséges földterület; annak az erdőterületnek a nagysága, amely az egyén energiafogyasztásával arányos mennyiségű szén-dioxid megkötéséhez szükséges

A komplex mutató környezeti szempontok alapján teremt lehetőséget arra, hogy mérés alapján összehasonlíthatóvá váljon egyének és országok fogyasztási szintje, illetve ugyanígy a rendelkezésükre álló erőforrások is. Ez lényegesen több annál, mint, hogy a fejlett országok többet fogyasztanak az országukban rendelkezésükre állónál, vagy nagyobb a káros anyag kibocsátásuk. Az egyének felelőssége is meghatározható! A komplex mutatóban alapján rá kell döbbennünk, hogy a fenntartható fejlődés sem globális szinten, sem az országok nagy részében nem reális lehetőség!

Csalóka ábra: az átlagos lábnyom méret alig változik már három évtizede. Ennek magyarázata, hogy a fejlett országok lábnyom növekedését a kevesebbet fogyasztó, nagy népességnövekedésű országok mintegy kompenzálják. Pedig a Föld teljes ökológiai lábnyoma ez idő alatt kb. háromszorosára nőtt!

Az emberiség ökológiai lábnyoma komponenseinek alakulása ( )

Az ökológiai lábnyom és a biológiai kapacitás régiónként

A társadalmi fejlettség és az ökológiai lábnyom közötti kapcsolat 2003-ban (Forrás: WWF 2006)

Hol az igazság?

AZOK A CSODÁLATOS STATISZTIKÁK

A Föld országainak CO 2 kibocsátása 2004-ben Az egy főre jutó CO 2 kibocsátás országonként 2004-ben

HOGYAN BIZONYTALANÍTSUK EL A KÖZVÉLEMÉNYT? IPCC ellen „kamu” nemzetközi szervezetek. Félrevezető szövegek: A kellően nem tájékozott közvéleményt ilyen megállapításokkal is befolyásolni lehetett: „a mai napig a tudomány képtelen annak megállapítására, milyen szintű üvegházgáz-koncentráció minősülhet veszélyesnek, ennek következtében logikailag lehetetlen megítélni a szükséges intézkedések mértékét”. De mit szóltak volna ilyenhez a katonák: „mivel a Vörös Hadsereg szándékát illetően – hogy tudniillik a hidegháború idején meg akarták-e szállni Európát – bizonytalanság uralkodott, felesleges volt a biztonságot növelő védelmi eszközökre pénzt kiadni.” Hamis tanulmányok is.

Al Gore nagy sikerű könyvében számokat is hoz az ügyes manipulációkra. Egy részletes felmérés adataira hivatkozva bemutatta, hogy miközben a lektorált, tudományos folyóiratokban a globális felmelegedéssel foglakozó szakcikkek (928-at értékeltek) egyöntetűen bizonyítottnak látták a felmelegedés tényét, addig a négy legbefolyásosabb amerikai napilapban 14 év alatt megjelent 636 cikk több mint fele (53%) megkérdőjelezte azt. Miután az emberek zöme nem a szakcikkekből tájékozódik, természetes volt a bizonytalanság. A manipulációk mögött sokszor maga az amerikai kormány állt. Egy újságíró talált olyan dokumentumot, ahol a következő célt fogalmazták meg: „el kell érni, hogy a globális felmelegedést ne a tények, hanem az elméletek közé sorolják”.

A NYILVÁNOSSÁG SZEREPE NE ÜLJÜNK FORDÍTVA A LÓRA!

Néhány példa (de itt is szemléletbeli probléma – mi a viszonyítás, hol vagyunk) Csökkentse otthonának hőmérsékletét akár csak 1°C-kal, és takarítson meg akár 300 kg széndioxid kibocsátást háztartásonként és évente. Otthonában úgy állítsa be a termosztátot, hogy éjszaka vagy távolléte alatt hűvösebb legyen, és ezzel takarítson meg kb. 440 kg széndioxid kibocsátást háztartásonként és évente. Cserélje ki a régi, szimpla üvegezésű ablakokat dupla üvegezésű ablakokra, és takarítson meg akár 350 kg széndioxid kibocsátást háztartásonként és évente. Ha jól szigetelt a háza, több mint 630 kg széndioxid kibocsátást takaríthat meg háztartásonként és évente. Növelje a hűtőgépe teljesítményét azzal, hogy hűvös környezetbe helyezi, és akár 150 kg széndioxid kibocsátást is megtakaríthat évente.

Hasznosítsa újra hulladékát! Például 1 kg alumínium újrahasznosításával kb. 9 kg széndioxid kibocsátást takarít meg. (?) Mielőtt kinyomtat vagy ben elküld egy dokumentumot, fontolja meg, valóban szükséges-e, és takarítson meg kb. 7 kg széndioxid kibocsátást évente. Vegye figyelembe a fogyasztást, amikor régi autóját újra cseréli, és takarítson meg kb. 410 kg széndioxid kibocsátást évente. Győződjön meg arról, hogy megfelelő a nyomás a gumiabroncsokban, és ezzel takarítson meg kb. 140 kg széndioxid kibocsátást évente. 110 km/óra sebesség helyett 90 km/óra sebességgel közlekedjen az út 10 %-án, és takarítson meg 55 kg széndioxid kibocsátást évente. Hagyjon ki évente egy rövid távú oda-vissza repülőutat, és kb. 360 kg széndioxid kibocsátást takarít meg évente. Hagyjon ki évente egy hosszú távú oda-vissza repülőutat, és kb kg széndioxid kibocsátást takarít meg évente. Kerékpározással helyettesítse a rövid autóutakat, és takarítson meg kb. 240 kg széndioxid kibocsátást évente.