A DIFFERENCIÁLT OKTATÁS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
Advertisements

A kompetencia a tudásnak arra a formájára utal, amelynek elsajátítása természetes közegben, életszerű tapasztalatok révén történik. Hasonlóan ahhoz, ahogy.
Matematika kompetencia
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
„Ezt egy életen át kell játszani”
A kulcskompetenciák.
Zalaegerszeg, február 16. Bíróné Bondor Katalin
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
4. Kreatív döntéshozatal
Színjátékos tehetséggondozó projekt
A tanulási problémák diagnosztikája és terápiája
A tudatos zenehallgatás
A munka világával kapcsolatos tudás
A diákok megismerésének lehetőségei - szükségessége
A kompetencia alapú oktatás esélyei Modernizáció a közoktatásban dr. Pála Károly 2007.
A matematikai kompetencia jellemzői, fejlesztése, módszerei
Az intelligencia.
A tanulók tanulási stílusa és az oktatási módszerek közötti kapcsolat
Ritmikai „fejlesztés” az óvodában
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
A konstruktivista pedagógia alapjai
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Érzelmi Intelligencia, Kreativitás, Tudásmenedzsment
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Az informatika tanítása Montessori-jellegű iskolában
Teljes ember nevelése idegen nyelvi órákon
Testi és szellemi fogyatékos gyermekek ápolása
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Intelligencia és képességrendszerek elmélete és vizsgálata
KOMMUNIKÁCIÓ Gyula,
Az intelligencia körülhatárolása és mérése
Látható hangok Esztétikai foglalkozások 3-8 éves gyermekek
A differenciálásról „Először másokkal együtt megtanuljuk azt, amit később egyedül cselekszünk.” (Vigotszkij)
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
vizuális kommunikáció
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Zene Játék dallami készségfejlesztés
INTELLIGENCIA, KREATIVITÁS
Jó gyakorlat bemutató.  Az interaktív tábla használata manapság egyre több iskolában elérhető az európai uniós pályázatok révén.  A mai kor követelményeinek.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A művészeti nevelés hozzájárulása az oktatási– nevelési folyamat interdiszciplináris jellegéhez az elemi osztályokban.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Miért nem fejlődnek a kompetenciák?
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
Módszertani lehetőségek a digitális nemzedék megszólításában
Benjamin Bloom: A nevelési célok taxonómiája
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Tehetséggondozás 1962 óta ének-zene tagozat indításával.
TEHETSÉG MENTORÁLÁS A PEDAGÓGIA MAGASABB SZINTJÉN HUJBER TAMÁSNÉ KOVÁCS GABRIELLA KAPOSVÁRI KLEBELSBERG KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM.
TANÍTANI… Kinek?Mit? Hogyan ?. Kinek? Egyes szám, harmadik személy…
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Adaptivitás az oktatásban
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Túl a tanórán Művészetek és a fejlődő, kibontakozó ember
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Sándor-Schmidt Barbara
Előadás másolata:

A DIFFERENCIÁLT OKTATÁS Személyre szabott oktatás Ajánlott irodalom: Bálványos Huba-Bánki Vera: Differenciálás a művészeti nevelésben Okker Kiadó 2002. Good Thomas-Brophy Jere: Az agy működésére alapozott tanítás és a többszörös intelligencia /Mi történik a tanteremben/ Educatio 2007. Kereszty Zsuzsa-Lányi Marietta: Foglalkozástervek a többszörös intelligencia alapján (Máshonnan-máshová-együtt) Educatio 2008.

A DIFFERENCIÁLT OKTATÁS ÚJ ELMÉLETI ALAPJAI: Howard Gardner többszörös intelligencia elmélete 2. Benjamin Bloom taxonómia-elmélete Mindkét elmélet segítséget nyújt abban, hogy a tanítás sebességét, szintjét, jellegét úgy választhassuk meg, hogy az megfeleljen a diákok egyéni szükségleteinek, stílusának, érdeklődésének.

Howard Gardner: Az értelem határai: A többszörös intelligencia elmélete 1983. Különböző embercsoportok kognitív képességeit vizsgálta, feltételezve, hogy az általános intelligencián túl másfajta intelligenciák is léteznek. A különféle intelligenciák az agy különböző területein helyezkednek el, egymásra építenek és egymásra hatnak.

A Gardner-féle intelligencia-meghatározás: Olyan képességek készlete, amelyek lehetővé teszik, hogy az életben felmerülő problémákat megoldhassák. Képesség a probléma megoldására vagy új megoldás létrehozására, amely lehetővé teszi, hogy az ember új tudáshoz jusson.

Gardner- féle intelligenciák 1. Verbális –nyelvi intelligencia: Magában foglalja a nyelvi kifejezés könnyedségét, a nyelvi finomságokra, szórendre, a szavak ritmikájára való érzékenységet. Szeret írni, olvasni, történeteket mesélni. Könnyen jegyez meg nevet, dátumot, szeret rejtvényt fejteni. Leghatékonyabb tanulási tevékenységek: olvasás, szavak hallása és látása, beszéd, írás, beszélgetés, vita

Gardner-féle intelligenciák 2. Matematikai-logikai intelligencia: Kapcsolódik az induktív és deduktív érvelés képességeihez, az absztrakt rendszerekben való gondolkodás és manipulálás képességeihez. Fejlett problémamegoldó gondolkodás jellemzi. Szeret problémákat megoldani, kérdezni, számokkal dolgozni, kísérletezni. Leghatékonyabb tanulási tevékenységek : sémákkal és viszonyrendszerekkel való munkálkodás, rendszerezés, kategorizálás, elvont fogalmakkal való munka.

Gardner-féle intelligenciák 3. Térbeli-vizuális intelligencia: Magában foglalja azt a képességet,mely által a világról különféle információkat szerzünk és általa vizuális-térbeli megjelenítési formákat hozunk létre. Az ismeretszerzéshez szükség van egy valóságos vagy mentális képre. Szeret tervezni, rajzolni, építeni, alkotni, álmodozni, képeket nézegetni. Jól boldogul a tárképek, grafikonok, rejtvények megoldásában elképzelésében, vizualizálásában. Leghatékonyabb tanulási tevékenysége: képekkel, színekkel való munka, vizualizálás, rajzolás, építés, konstruálás.

Gardner-féle intelligenciák 4. Zenei intelligencia: Magában foglalja a hangmagasságra, hangszínre és a hangok ritmusára való érzékenységet, valamint a zene érzelmi töltetére való fogékonyságot. Könnyen emlékeznek dallamokra, hangmagasságokra, ritmusképletekre. Szeret zenét hallgatni, énekelni, hangszeren játszani. Leghatékonyabb tanulási tevékenysége: Ritmizálás, dallamok hallgatása vagy kitalálása,éneklés.

Gardner-féle intelligenciák 5. Testi-kinesztéziás: Magában foglalja a fejlett térérzékelést, az összerendezett mozgások képességét. Szeret mozogni, kézműves tevékenységeket végezni,megérinteni dolgokat, testbeszéddel kommunikálni, és beszélni. Leghatékonyabb tanulási tevékenységei: az érintés, tapintás és mozgás.

Gardner-féle intelligenciák 6. Interperszonális intelligencia: Tartalmazza a hatékony együttműködés képességét, a másik céljainak, indulatainak,motivációinak megértésének képességét. Fejlett konfliktuskezelő és kommunikációs képességekkel rendelkezik. Szeret barátkozni, emberekkel beszélgetni, csoportokhoz csatlakozni. Szeret szervezni, irányítani,tárgyalni. Leghatékonyabb tanulási tevékenységei: megbeszélés,összehasonlítás,interjú, kooperáció.

Gardner-féle intelligenciák 7. Intraperszonális intelligencia: Fejlett a saját érzelmeinek, szándékainak, céljainak megértési képessége. Erős az éntudat, jellemző a magabiztosság. Saját erejét és képességeit általában helyesen ítéli meg. Szeret egyedül dolgozni,dolgokra reflektálni,hobbikat űzni. Leghatékonyabb tanulási tevékenysége: egyedül munkálkodás, egyéni ütemű projektek végzése,elegendő tér, lehetőség a reflektálásra.

Gardner-féle intelligenciák 8. Természeti intelligencia: A növény-és állatvilág megismerésének és megértésének képessége,a természet jelenségeinek és azok különbözőségeinek felismerése. Szeret a természetben lenni, a természet tárgyaival, állatokkal, növényekkel foglalkozni. Leghatékonyabb tanulási tevékenységei: a természetben végzett munka, az élővilág felfedezése,a természet jelenségeiről való ismeretszerzés

A többszörös intelligencia - elmélet alkalmazható a gyakorlatban: Az oktatás személyessé tételéhez. A gyermekek képességeinek és készségeinek fejlesztésére. Egy fogalom vagy tananyag vagy tudományterület különböző módon történő megközelítésére.