A HBSz reformja Jogszabályok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Advertisements

Puskásné Tóth Katalin mb. munkavédelmi igazgatóhelyettes
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
Munkavédelmi világnap-2014.április 28.
Munkahelyi egészség és biztonság
10. Tétel.
Sándor Roland tű. alezredes BM OKF Tűzvédelmi Főosztály
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
DE Tűz- és Munkavédelmi megbízottak továbbképzése 2008.
Bevezetés Hegesztő eljárások Fémek hegeszthetősége
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Európai M u n k a h e l y i Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Kockázatértékelés - feladatok és felelősségek.
Bevezetés Hegesztő eljárások Fémek hegeszthetősége
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Munkavédelem 1. tétel.
6. tétel.
17. tétel.
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
A munkavédelmi képviselő részvétele a munkabalesetek kivizsgálásában, a foglalkozási betegségek megelőzésében Némethné Márton Erika TVK Munkavédelmi Bizottság.
MUNKAESZKÖZÖK IDŐSZAKOS ELLENŐRZŐ FELÜLVIZSGÁLATAINAK ELJÁRÁSI RENDJE
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
A rendelet célja a munkahelyen jelen lévő, veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatok elkerüléséhez,
A munkavédelemi jogszabályok végrehajtott és várható módosítása
MÁV ZRT. VEZÉRIGAZGATÓSÁG EBKO MUNKABIZTONSÁGI CSOPORT
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Dr. Izsó István Zalakaros, május 17.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Simonné Szabó Katalin, Török Alajos, Dr. Pataki Olga
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Munkavédelem munkabiztonság - munkaegészségügy
„Jogszerű? Legyen!- JOGSEGÉLY+ Mini Szakmai Konferencia”
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
HACCP rendszer.
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
MUNKAVÉDELEMI ELŐÍRÁSOK BETARTÁSA A KÖZFOGLALKOZTATÁSBAN.
A munkáltató munkavédelmi kötelezettségei Összeállította: Dr. Váró György.
A kapacitás fenntartási program a nukleáris biztonsági hatóság szemszögéből Hullán Szabolcs GTTSZ konferencia „atomenergia=ellátásbiztonság” november.
Felkészülés a munkavédelmi ellenőrzésekre Összeállította: Szabó Béla munkavédelmi referens Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály.
Munkaegészségtan Dr. Juhász Ferenc április.
A közfoglalkoztatás munkavédelmi szabályai Viktor Veronika Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv március.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
Tűzvédelmi Szabályzat
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése
Földmunkagépek emelőgép üzemmódban
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
A védőkesztyűk új szabályai
Előadás másolata:

A HBSz reformja Jogszabályok

Az új megközelítés Mi indokolja a reformot? A jelen szabályozás a tényleges kockázat mértékétől függetlenül követeli meg a szabályok betartását. Ez a munkáltatót és a hatóságot is arra ösztönzi, hogy e tételes szabályokat alkalmazzák és betartásukat ellenőrizzék (a tényleges kockázat értékelés helyett…)

Az új megközelítés Célja engedjen teret a kockázatértékelés gyakorlatának, segítse elő a munkavédelmi ellenőrzések hatékonyságát, szüntesse meg a más, releváns szabályzatokkal kapcsolatos ellentmondásokat és redundanciákat, tárja fel a rokon szabályozások hiányosságait.

Új premissza Az eddigi szabályozás a hegesztést általában tekintette veszélyes technológiának. A javasolt megközelítés szerint a hegesztés annyiban veszélyes, amennyiben veszélyes munkaeszközt használnak, veszélyes anyaggal dolgoznak és veszélyforrások jelenlétével kell számolni.

OMMF OMMF Beszámoló 2010. I. negyedévének ellenőrzési eredményeiről „A munkavédelmi felügyelők a fémfeldolgozó ipar területén többször észleltek szabálytalanságot a hegesztési tevékenységekkel kapcsolatban: a munkavállalók nincsenek ellátva a munkavégzéshez szükséges védőeszközökkel (hegesztőkesztyű, hegesztőpajzs), a hegesztőműhelyben lévő hegesztőhely helyi levegő elszívással nincs ellátva, a hegesztés során használt gázpalackokat a felhasználás és a tárolás során eldőlés ellen nem rögzítik, a hegesztési munkahelyek elkerítését nem megfelelően alakítják ki.”

Az új HBSz Preambulum

Preambulum A hegesztés és rokon eljárásainak alkalmazása során érvényesek a szervezett munkavégzéssel kapcsolatos biztonságára és egészségvédelemre vonatkozó jogszabályok. Jelen Szabályzat azokat a szabályokat tartalmazza, amelyeket ezeken felül szükséges követni a hegesztés és rokon eljárásainak alkalmazása során.

Az új HBSz Hatály

Hatály 1. Jelen szabályzat hatálya azokra a gazdálkodó szervezetekre terjed ki, amelyek fémek hegesztését, vágását és ezek rokon eljárásait (a továbbiakban: hegesztést) éghetőgáz és oxigén, illetve levegő keverékének elégetésével (autogén lánggal), villamos ívvel, plazmaívvel, (villamos ellenállással és lézersugárral) létesített hőforrás segítségével végzik.

Hatály 2. Jelen Szabályzat előírásait alkalmazni kell az egyéni és társas vállalkozásoknál, kutatóhelyek hegesztő laboratóriumaiban, az oktatási intézmények hegesztő tanműhelyeiben, a hegesztő képző-, képesítő és minősítő bázisokon, valamint a hegesztést ismertető bemutatóknál is. 3. Nem tartozik a Szabályzat hatálya alá a víz alatt végzett hegesztés és vágás (kivéve a vízzel töltött vágóasztalon végzett, gépesített víz alatti plazmavágást), az elektronsugaras hegesztés, a …VA-nál kisebb teljesítményű ellenálláshegesztés, a műanyaghegesztés.

Az új HBSz Személyi feltételek

Személyi feltételek 1. Hegesztést önállóan végezhet, aki - betöltötte a 18. életévét, és - a feladat elvégzésére a vonatkozó jogszabály* szerint előzetes és időszakos munkaköri foglalkozás egészségügyi, alkalmassági vizsgálat alapján alkalmas, és államilag elismert hegesztésre jogosító képesítéssel és eredményes tűzvédelmi szakvizsgával rendelkezik; a rendelet hatálya alá tartozó eljárásra érvényes „hegesztői tanúsítvánnyal” (minősítéssel) rendelkezik; képesítés és tanúsítvány hiányában eredményes hegesztés munkavédelmi szakvizsgával rendelkezik * Jelenleg: 33/1998 (IV.28) NM.

Személyi feltételek 2. Hegesztő szakmunkás tanulók, illetve különféle hegesztési eljárások gyakorlati oktatásán résztvevők csak az eljárásnak megfelelő államilag elismert képesítéssel rendelkező személy felügyelete mellett foglalkoztathatók. Egy javaslat még vita tárgya: az oktatóknak IW(E, T, S, P) bizonyítvány előírása javasolt.

Személyi feltételek 3. Hegesztésre nem jogosult személy akkor kezelhet gázpalackot, ha az ehhez szükséges ismereteket* oktatás keretében elsajátította. Az oktatást a gazdálkodó szervezet alkalmazásában álló hegesztő szakember (IWE, IWT, IWS, IWP), vagy akkreditált intézmény végezheti. *L. MSZ E xxx1 (Aktualizálandó a GTE-MGI 0006-88 Gázhegesztő és lángvágó készülékek kezelése, valamint a GTE-MGI 0007-88 Autogéntechnikai berendezések gázellátása és biztonsági szerelvényei, integrálva a jelenleg érvényben lévő MSZ 6292-t)

Személyi feltételek 4. A jelen szabályzat hatálya alá tartozó hegesztési műveletet alkalmazó tevékenységek irányításával csak olyan személy bízható meg, aki az 1. pont követelményeinek megfelel.

Személyi feltételek 5. Hegesztett szerkezet gyártására tanúsított vállalkozásoknál a hegesztést és/vagy rokon eljárásait alkalmazó munkahelyek kockázatértékelését* a hegesztési felügyeletnek kell végezni az illetékes munkavédelmi felelős irányításával. 6. Nem tanúsított vállalkozások hegesztő munkahelyeinek kockázatértékeléséhez* IW(E, T, S, vagy P) oklevéllel rendelkező hegesztő szakembert kell alkalmazni, akinek ezt a tevékenységet munkavédelmi szaktevékenységre jogosult személy irányításával kell végeznie. * Mvt.

Kockázat kezelés

A kockázatértékelés A kockázatértékelés magában foglalja 1. a kockázatok elemzését, melynek eredménye az azonosított veszélyek felsorolása, azok lehetséges következményeinek, ártalmainak meghatározása, valamint a következmények valószínűségének és súlyosságának, együtt a kockázat meghatározása, amelyhez gyakran becslést kell alkalmazni. 2. a kockázatok kezelését, amely magába foglalja az óvintézkedések megfogalmazását, megtételét és eredményességének értékelését, valamint a rendszer megfelelőségének visszatérő értékelését, melynek eredményeképpen a rendszer biztonságosnak minősül, vagy újabb kockázat elemzést és -kezelést tesz szükségessé.

Az új HBSz A hegesztő munkahely

A hegesztő munkahely létesítmények, munkahelyek, 1. A hegesztést és/vagy rokon eljárásainak alkalmazását szolgáló létesítmények, munkahelyek, munkaeszközök (beleértve az egyéni és közösségi védőeszközöket), valamint technológia használatba vételét az üzemeltető írásban rendeli el. Az ehhez szükséges munkavédelmi szempontú, előzetes vizsgálatot a kockázatok értékelésével kell végezni.

A hegesztő munkahely 2. A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a létesítmény, a munkahely, a munkaeszköz, a technológia megfelel az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges tárgyi, személyi, szervezési, munkakörnyezeti feltételeknek, illetőleg teljesíti a Munkavédelmi törvénynek a munkahelyek kialakítására vonatkozó általános követelményeit. 3. A vizsgálat elvégzése munkabiztonsági és munka-egészségügyi szaktevékenységnek minősül, és az illetékes hegesztési felügyelettel, illetve ennek hiányában megbízott hegesztő szakemberrel együttműködve kell végezni. A vizsgálati jelentést mindkét résztvevőnek jegyeznie kell.

A hegesztő munkahely Mvt. 21. § (1) Az üzemeltető munkáltató a veszélyes létesítmény, munkahely, munkaeszköz, technológia üzemeltetését írásban elrendeli (a továbbiakban: munkavédelmi üzembe helyezés). (2) A 21. § alkalmazásában veszélyes munkaeszköznek minősül a 87. § 11. pontja alapján, illetve a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter rendeletében meghatározott, valamint a hatósági felügyelet alá tartozó munkaeszköz. (Mvt.)

Az új HBSz Munkaeszközök

Munkaeszközök Szabályozni szükséges az új berendezések, eszközök használatba vételének műszaki feltételeit a használatban lévő berendezések eszközök biztonsági felülvizsgálatának rendjét, műszaki és személyi feltételeit

Villamos ívhegesztő munkaeszközök

Villamos hegesztő munkaeszközök Érvényesek Kisfeszültségű Berendezések Direktíva (LVD) Elektromágneses Összeférhetőség Direktíva (EMC) A használatba vétel feltétele: Gyártói Megfelelőségi Nyilatkozattal (CE jelölés)

Villamos hegesztő munkaeszközök A veszélyes munkaeszköz megfelelőségét azonban minden javítás után és a biztonságos működés időszakos ellenőrzése után igazolni kell A használat feltétele: Javítási és Felülvizsgálati Megfelelőségi Nyilatkozat

Villamos hegesztő munkaeszközök A biztonságos működés felülvizsgálatának személyi feltételei Nem „munkabiztonsági szaktevékenység”. A felülvizsgálatot végző intézmény akkreditációjának feltételeit is elő kell írni.

Gázhegesztő munkaeszközök A gázellátó rendszert védik Az autogén felszerelést védik

Gázhegesztő munkaeszközök Gázellátás műszaki szabályozása GBSz → gázpalackok szállítása, kezelése GMBSz → földgáz- és porpán-butángáz csatlakozó vezetékek és fogyasztó készülékek szabályzata AKBSz (visszavonva) → helyette a 63/2004 GKM rendelet → a 0,5 bar-nál kisebb nyomású berendezésekre nem vonatkozik (?). ? → Acetilén ellátó létesítmények biztonsági szabályzata (gázforrások, ellátó vezetékek) ? → Oxigén ellátó létesítmények biztonsági szabályzata (gázforrások, ellátó vezetékek)

Gázhegesztő munkaeszközök Gázhegesztő (autogén) felszerelés: nincs alapvető követelményeket megfogalmazó direktíva*, így a CE jelölés nem alkalmazható. Az alapvető követelményeket a HBSz-ben kell megfogalmazni, és a megfelelőség igazolására (használatba vétel, javítás és biztonsági felülvizsgálat esetén) opcióként a szabványok alkalmazását lehetővé tenni a földgázt és propán-butángázt égető felszerelés hatósági felügyeletének (MKEH) megszüntetése *A Gázkészülékek Direktíva nem vonatkozik ipari alkalmazásokra

Gázhegesztő munkaeszközök Műszaki biztonsági felügyelet (MKEH) kiterjed a földgáz és (cseppfolyós) propán-butángáz ellátó vezetékekre és fogyasztó készülékekre (beleértve az ipari rendeltetésű, köztük a gázhegesztéshez használt készülékeket is). Ilyen szabályozás nincs az acetilént és oxigént használó eszközökre.

Az új HBSz Veszélyes anyagok

Veszélyes anyagok Hegesztőanyagok Segédanyagok (vegyszerek) A munkadarab vegyi szennyeződése Lényegében a kémiai biztonság körébe tartozik, de vannak speciális hegesztési vonatkozások (pl. mintavétel módja a levegőtisztaság ellenőrzésekor), amelyek igénylik a szakmaspecifikus szabályozást.

A kockázatértékelés gyakorlata Az új HBSz A kockázatértékelés gyakorlata

A kockázatértékelés gyakorlata Veszélyforrások Füst- és gázemisszió (szálló por és gáz) Oxigénhiány vagy -dúsulás Robbanásveszélyes atmoszféra Elektromágneses (elsősorban fény-) sugárzás Mágneses erőtér Hősugárzás és forró tárgyak érintése Kis- és közepes mozgási energiájú, forró vagy izzó, repülő részecskék Zaj Rezgés Ergonómiai hiányosságok

A kockázatértékelés gyakorlata Ösztönözni kell a felelősöket a kockázatok kezelésének helyes módjára: a veszélyforrások emissziójának csökkentésére, az expozíció csökkentésére munkaszervezéssel, közösségi és egyéni védőeszközökkel.

A kockázatértékelés gyakorlata Halmozottan kockázatos (alias fokozottan veszélyes) munkakörülmények szabályai. Meg kell szüntetni a kapcsolódó szabályzatokkal (OTSz, VFSz stb.) meglévő redundanciákat (különös tekintettel az ellentmondásokra).

A HBSZ reformja Különleges eljárások

Különleges eljárások A lézer- és elektronsugár ipari alkalmazásának biztonságtechnikája kiveendő a HBSz hatálya alól. Ugyanakkor javasoljuk a lézer- és elektronsugaras eljárások ipari alkalmazására vonatkozó biztonsági szabályzat kidolgozását. Megjegyzés: e nagy energiasűrűségű eljárások biztonsági szabályozásának kérdése még vita tárgya 1999/5/EK Rádióberendezések és távközlési végberendezések, valamint megfelelőségük kölcsönös elismerése (RTTE)  2006/95/EK; 93/68/EGK Kisfeszültségű berendezések (LVD)  MSZ EN 60825-1:2008  Lézergyártmányok sugárbiztonsági előírásai. 1. rész: Készülékosztályozás és követelmények (IEC 60825-1:2007)  MSZ EN 60825-2:2005  Lézergyártmányok sugárbiztonsági előírásai. 2. rész: Optikai szálas távközlési rendszerek biztonsági előírásai (OFCS) (IEC 60825-2:2004) MSZ EN 60825-4:2007  Lézergyártmányok sugárbiztonsági előírásai. 4. rész: Lézervédelmek (IEC 60825-4:2006)  MSZ EN 60825-12:2004  Lézergyártmányok biztonsága. 12. rész: Információátvitelhez használt szabadtéri optikai távközlési rendszerek biztonsága (IEC 60825-12:2004)