Logikai műveletek 2010..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Boole Algebra Felhasználása
Advertisements

Átváltás decimális számrendszerből bináris számrendszerbe.
Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
“Hogyan oldunk meg gyorsan egy csomó számítást?”
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Algebrai struktúrák.
A matematikai logika alapfogalmai
Alternatív kapcsolás Tovább Kilépés
Internet ismeretek II..
Matematikai logika.
Az információ olyan új ismeret, amely megszerzőjének szükséges és érthető. Az adat az információ megjelenésének formája.  Az adat lehet: Szöveg Szám Logikai.
Jt Java Feltételek, logikai kifejezések. jt 2 Logikai operátorok Logikai kifejezésekre alkalmazhatók a következő műveletek: 1. nem! 2. és&ill.&& 3. kizáró.
A matematikai logika alapjai
PTE-FEEK Informatikus-könyvtáros Bsc 2007
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Logika 3. Logikai műveletek Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 24.
Algoritmus és adatszerkezet Tavaszi félév Tóth Norbert1.
Edényrendezés Adott az alábbi rendezetlen sorozat melyen elvégezzük a Radix eljárást:
Az informatika alapjai
Boole- féle algebra Készítette: Halász Rita I. István Szakképző Iskola szeptember 19.
Logika Érettségi követelmények:
2. Gyakorlat Követelmények / „C” ismétlés
Csernoch Mária Adatábrázolás Csernoch Mária
Bevezetés a digitális technikába
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
Bevezetés a matematikába I
Edényrendezés - RADIX „vissza” - bináris számokra
Halmazelmélet és matematikai logika
Függvények III Logikai függvények. Hamis A HAMIS logikai értéket adja eredményül. HAMIS( ) A függvény alkalmazása helyett egyszerűen beírhatjuk a HAMIS.
Az információ-technológia alapfogalmai
Függvények.
Kifejezések a Pascalban Páll Boglárka. Ismétlés: Ahogy algoritmikából láttuk, a kifejezések a Pascal nyelvben is operátorokból és operandusokból állnak.
Boole-algebra (formális logika).
Operátorok Értékadások
Célok 1. Az elemi matematika órák mindegyikében alkalmazható feladatanyag megoldásokkal; 2. Módszertani szempontú összeállítás, kidolgozás; 3. Eligazítás.
A számítógép működésének alapjai
Logika 4. Logikai összefüggések Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 3.
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
Logikai műveletek.
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
A kvantifikáció igazságfeltételei
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
A logika centrális fogalmai a kijelentéslogikában Propositional logic Nulladrendű logika Általában Logikai igazság Logikai ekvivalencia Logikai következmény.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés DQL – Adatlekérdező nyelv.
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Logikai műveletek és áramkörök
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Az informatika logikai alapjai
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
Edényrendezés PINTÉR LÁSZLÓ – FZGAF Adott az alábbi rendezetlen sorozat, melyen elvégezzük a Radix eljárást:
Algebrai logika Leibniz folytatói a 18. században: Lambert, Segner és mások. 19. sz., Nagy-Britannia: Aritmetikai és szimbolikus algebra. Szimbolikus algebra:
Monadikus predikátumlogika, szillogisztika, Boole-algebra
Programozás alapjai Készítette: Csiszár Nóra Anita
Logika.
Egyenlet, egyenlőtlenség, azonosság, azonos egyenlőtlenség
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Kifejezések C#-ban.
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Demonstrátorok: Sulyok Ági Tóth  István
Fordítás (formalizálás, interpretáció)

15. óra Logikai függvények
óra Algebra
Nulladrendű formulák átalakításai
Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)
Előadás másolata:

Logikai műveletek 2010.

Augustus de Morgan Augustus de Morgan (1806-1871) nevéhez fűződik az arisztotelészi logika alapján a logikai műveletek algoritmizálásra tett első kísérlet. Az 1847-ben publikált „Formai Logic" (Formális Logika) c. műve veti meg a logikai algebra alapjait.

George Boole George Boole (1815-1864) angol matematikus a formális logika törvényeit a matematikában alkalmazta, kora matematikai közvéleményében nem talált számottevő visszhangra, később mégis a számolás gépesítése, a számítógépek építése kapcsán alapvető fontosságúnak bizonyult. Az általa bevezetett, azóta róla Boole-algebrának nevezett tudomány-terület célja, hogy egyesítse a matematikát a logikával.

Boole-algebra A Boole-algebra (George Boole-ról kapta a nevét) a programvezérelt digitális számítógép kidolgozásának matematikai alapja. A Boole-algebra informatikai értelmében olyan mennyiségek közötti összefüggések törvényszerűségeit vizsgálja, amelyek csak két értéket vehetnek fel.

Fogalmak A matematikai logika következtetések szerkezetének vizsgálatával foglalkozik. Fontos fogalma az ítélet, más néven kijelentés: ez egy olyan kijelentő mondat, amelynek csak két értéke lehet: igaz vagy hamis, ez a logikai érték.

Mik azok a logikai operátorok? Logikai operátornak nevezzük azt a műveletet, amely megadott kifejezésekből új kijelentést állít elő. Ne feledjük: adatokból, ismeretekből logikus gondolkodással új ismeretekhez és adatokhoz juthatunk.

Logikai operátorok NEM operátor ÉS operátor VAGY operátor KIZÁRÓ VAGY operátor EKVIVALENCIA operátor IMPLIKÁCIÓ

NEM operátor Az egyik halmaz elemeiből kizárja a másik halmaz elemeit. Tagadás vagy negáció műveltetése (NOT) A logikai értéket az ellentettjére változtatja Pl.: A= Van csokim Not A= Nincs csokim A NOT A 1

ÉS operátor Két vagy több halmaz közös elemeinek meghatározására való. És konjukció (AND) & CSAK akkor igaz, ha mindkét logikai érték igaz. Pl.: Akkor lesz csokim, ha van a boltban ÉS van rá pénzem. A B A ÉS B 1

VAGY operátor Két vagy több halmaz összes olyan elemének meghatározására való, melyekben az egyik vagy a másik vagy mindkét kifejezés előfordul. VAGY (OR) ; V diszjunkció Akkor igaz, ha legalább az egyik logikai érték igaz. Pl.: Akkor lesz csokim, ha veszek VAGY kapok A B A vagy B 1

KIZÁRÓ VAGY operátor (XOR) Két vagy több halmaz összes olyan elemének meghatározására való, melyekben vagy csak az egyik vagy csak a másik fordul elő. Akkor igaz, ha az egyik logikai érték, de csak az egyik igaz. Pl.: Vagy iskolába megyek vagy moziba. Vagy van csokim vagy nincs. A B A xor B 1

EKVIVALENCIA operátor Akkor és csak akkor igaz, ha mindkét állítás igaz, vagy ha mindkét állítás hamis. A B A B 1 Akkor igaz, ha a két logikai érték azonos. PL.: Van csokim, milka csokim van.

IMPLIKÁCIÓ Beteg gyerek Orvoshoz Megy? Imp 1 Akkor és csak akkor hamis, ha az első logikai érték igaz, a második pedig hamis.

VÉGE