Mire jók a tabulátorok? Lehetőséget nyújtanak

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Én így tanítanám a tabulátorok használatát…
Advertisements

Így tanítanám a tabulátorok használatát
Számítógép bemeneti egységei
Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Én így tanítanám a tabulátor használatát
Számítógépes ismeretek 5. óra
Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza
4. Feladat (2) Foci VB 2006 Különböző országok taktikái.
Türr István Gimnázium és Kollégium 8500 Pápa, Fő u. 10.
Szövegszerkesztés Alapfogalmak Szövegbevitel Parancskiválasztás
Szövegszerkesztés.
Címsor menüsor ikonsor munkaterület (ikonsor) állapotsor.
Dokumentum.
Microsoft Office WORD 2007 Formázás
1. Akciógombok elhelyezése
A körlevél készítésének menete
Tartalomjegyzék és tárgymutató
1 Tabulátor és használata. 2 A tabulátor olyan eszköz, amellyel egy soron vagy bekezdésen belül a szöveget megadott pozícióba tudjuk igazítani. A szöveget.
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
S ZÖVEG ÍRÁSA. Kurzor: megmutatja, hogy hová írunk. Szabályok: Felesleges szóközöket ne helyezzünk el a szövegben! Sorok végén nem szabad Entert ütni,
A szövegszerkesztés alapjai
Táblázat módosítása.
Bekezdésformázás Tepszis Barbara 8.a Salamon Róza (felkészítő tanár)
Bekezdésformázás Készítette: Kiss Ádám Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Bp. Rákospatak u. 101.
Salamon Róza felkészítő tanár
Cellák és tartalmak formázása táblázatkezelő programokban Készítette: Péter Tünde Felkészítő tanár: András Izabella Iskola: Gábor Áron Iskolaközpont,
Bekezdésformázás Név:Horváth Bence
Bekezdésformázás Fűrész Attila Salamon Róza (felkészítő tanár) 8.A
Zsombori Balázs Neumann János Számítástechnikai SZKI
Képek beillesztése,formázása dokumentumokban Tóth Anita 8
,,Én így tanítanám az informatikát”
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokba
Képek beillesztése, formázása dokumentumokban
Így tanítanám a tabulátorok használatát
A GIMP képszerkesztő program bemutatása Készítette: Rokonál Zoltán
Microsoft Access Vezérlőelemek.
Microsoft Access Űrlapok tervezése.
Többtáblás adatbázisok
Az Excel táblázatkezelő
Delphi Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Honlap készítés 4. óra.
SZÖVEGSZERKESZTÉSI ALAPISMERETEK Formázások összefoglalás
Turócziné Kiscsatári Nóra
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
Táblázatok.
Rövid ismertető USB lábpedállal történő felvétel lejátszáshoz - jegyzőkönyv készítéséhez.
Szöveg bevitele, kijelölések, szövegrészek mozgatása, másolása
Bekezdések formázása 1..
SZÖVEGSZERKESZTÉS III. ~ KARAKTERFORMÁZÁS ~
Az Office 2007 új grafikus felülete
Rövid ismertető felvételek lejátszáshoz - jegyzőkönyv készítéséhez.
Dokumentum formázása.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
SZÖVEGSZERKESZTÉS IV. ~ BEKEZDÉSFORMÁZÁS ~
SZÖVEGSZERKESZTÉS II. SZÖVEGSZERKESZTÉS LÉPÉSEI
Bekezdések formázása 2..
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
Bekezdések formázása 1..
Bevezetés. Alapok: szövegszerkesztő alkalmazás (Word) megnyitása: Start gomb  Minden program  Microsoft Office  Microsoft Office Word 2007 szövegszerkesztő.
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
Információ és kommunikáció
Óra modell készítése Óralap1.
Szövegszerkesztés összefoglalás.
Rajzprogramok Bevezetés a Paint program használatába.
TabuláTOROK HASZNÁLATA
Így tanítanám a tabulátorok használatát
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
Adatfeldolgozási ismeretek 15. ML osztály részére 2017.
téma közlemény SmartArt-ábra piros hátterű képekkel (Haladó)
Előadás másolata:

Mire jók a tabulátorok? Lehetőséget nyújtanak az adott szövegrészek bekezdésenkénti pozícionálására, számok, szavak oszlopokba rendezésére, különböző helykitöltők alkalmazására.

Jelölésük Jel Típus Balra igazított Jobbra igazított Középre igazított Decimális Vonal

A szöveg BAL oldala feszül a tengelyhez. Típusai Balra igazított 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Beírt szöveg A szöveg BAL oldala feszül a tengelyhez.

A szöveg JOBB oldala feszül a tengelyhez. Típusai Jobbra igazított 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Beírt szöveg A szöveg JOBB oldala feszül a tengelyhez.

A tengely a szöveg mértani KÖZEPÉNÉL húzódik. Típusai Középre igazított 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 2 cm 2 cm Beírt szöveg A tengely a szöveg mértani KÖZEPÉNÉL húzódik.

A számok helyiérték szerint igazítottak. Típusai Decimális 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 10 100 1000 1,1 1,11 1,111 1,1 1,11 1,111 1 10 100 1000 A számok helyiérték szerint igazítottak.

A tengely mentén egy függőleges VONAL húzódik. Típusai Vonal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A tengely mentén egy függőleges VONAL húzódik.

Használatuk a vonalzó segítségével 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Beírt szöveg Annyiszor kattintunk erre a gombra, míg a kívánt típus meg nem jelenik. 5 cm Kattintás segítségével elhelyezünk egy tabulátorpozíciót. Áthelyezéshez ragadjuk meg az egyik tabulátorpozíciót, és húzzuk a kívánt mérethez. Az egeret a kívánt méretre húzzuk, de közben más gombot NEM nyomunk le. Törléshez vigyük az egeret a kívánt tabulátorpozícióra. A gomb elengedésével töröljük a tabulátorpozíciót. A billentyűzeten megnyomjuk a tabulátor gombot. Ha van egyéb tabulátorpozíció elhelyezve a vonalzón, akkor arra, – egyébként pedig az alapértelmezett értékre ugrik a szöveg. Ekkor a tabulátor a kívánt méret és típus szerint igazítja a szöveget. A bal egérgomb folyamatos nyomva tartása mellett, fogjuk meg és húzzuk semleges területre.

A „Tabulátorok” ablak és előhívása Pozíció: Alapérték: 1,25 cm Törlendő tabulátorok: Igazítás Balra Középre Jobbra Decimális Vonal Kitöltés 1 Nincs 2 ………. 3 -------- 4 _____ Felvétel Törlés Összes törlése OK Mégse Word 2007 esetében: a ”Bekezdés” ablak előhívása után, a bal alsó sarokban lévő „Tabulátorok” gombra kattintva hívhatjuk elő. Word 2003 esetében: „Formátum”  „Tabulátorok” menüpont alatt érhetjük el. A „Tabulátorok” ablak lehetővé teszi számunkra, hogy az értékeket, igazításokat pontosan állítsuk be, egy helyen kezeljük a tabulátorpozíciókat.

A „Tabulátorok” ablak alkalmazása Pozíció: Alapérték: 1,25 cm Törlendő tabulátorok: Igazítás Balra Középre Jobbra Decimális Vonal Kitöltés 1 Nincs 2 ………. 3 -------- 4 _____ Felvétel Törlés Összes törlése OK Mégse 1 2 3 4 5 4 Beírt szöveg 4 CM Ez a méret az „Alapérték” pont alatt változtatható. Kattintással válasszuk ki a kívánt típust. (Ez a későbbiekben változtatható, egy adott tabulátorpozíció kijelölését követően.) Ekkor a tabulátorpozíció átkerül a törlendő listába. Ekkor a listában is megjelenik. Az „OK” gomb lenyomása után – ha nincs egyéb pozíció elhelyezve –, a szöveg az alapértelmezett értékre ugrik vissza. Ha a billentyűzeten megnyomjuk a tabulátor gombot, a szöveg az imént beállított pozícióhoz ugrik. Törléshez jelöljük ki a listában az adott tabulátorpozíciót. Írjuk be a tabulátor kívánt helyzetét. A beállított tabulátorpozíció megjelenik a vonalzón. Kattintsunk a „Törlés” gombra. A „Felvétel” gomb megnyomásával hozzáadjuk a tabulátorpozíciót. Végül az „OK” gomb megnyomásával hagyjuk jóvá a beállításokat

A tabulátorok kitöltése Pozíció: Alapérték: 1,25 cm Törlendő tabulátorok: Igazítás Balra Középre Jobbra Decimális Vonal Kitöltés 1 Nincs 2 ………. 3 -------- 4 _____ Felvétel Törlés Összes törlése OK Mégse 1 2 3 4 5 4 Beírt szöveg …………………………... ----------------------- 4 CM A sor végén nyomjuk meg a billentyűzet tabulátor gombját. Az „OK” gomb lenyomása után máris módosul a kitöltés. Módosításhoz jelöljük ki a szerkeszteni kívánt tabulátorpozíciót. A „Felvétel” gomb segítségével adjuk hozzá a listához. Az „OK” gomb lenyomását követően a vonalzón is megjelenik. Írjuk be a tabulátor kívánt helyzetét. Válasszunk kitöltést. Válasszuk ki a kívánt típust. Válasszuk ki az új típust.

Példák

Aláírás készítése Pozíció: Alapérték: 1,25 cm Törlendő tabulátorok: Igazítás Balra Középre Jobbra Decimális Vonal Kitöltés 1 Nincs 2 ………. 3 -------- 4 _____ Felvétel Törlés Összes törlése OK Mégse 1 2 3 4 5 3 4 2 3 CM ……........................... 2 CM 4 CM Igazgató A kurzorral álljunk bele abba a sorba, melyben a pontozást akarjuk elkészíteni. Nyomjuk meg kétszer a billentyűzeten a tabulátor gombot. Álljunk a következő sorba a kurzorral. Nyomjuk meg a billentyűzeten a tabulátor gombot.

Űrlap készítése Minden sor végén nyomjuk meg a billentyűzet Pozíció: Alapérték: 1,25 cm Törlendő tabulátorok: Igazítás Balra Középre Jobbra Decimális Vonal Kitöltés 1 Nincs 2 ………. 3 -------- 4 _____ Felvétel Törlés Összes törlése OK Mégse 1 2 3 4 5 5 Név: ______________________ Osztály: ___________________ Javaslat: ___________________ __________________________ Név: Osztály: Javaslat: 5 CM Minden sor végén nyomjuk meg a billentyűzet tabulátor gombját. Jelöljük ki az összes sort.