A Bizottság közleménye A Szociálpolitikai Menetrendről Készítette: Tőgyi Ildikó, Szociálpolitika, IV. évfolyam.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Átfogó szociálpolitikai programok Nyitott koordináció
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A fogyatékosságot érintő szabályozás az Európai Unióban.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
AZ EU SZOCIÁLPOLITIKÁJA Gyulavári Tamás
Az EU-s hálózati munka tapasztalatai a hajléktalan- ellátásban FEANTSA
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Szociális és foglalkoztatás politika. Általános célok Fizetett munka költségei, járulékok, Egyenlőtlenségek megakadályozása az integráció, erőforrás megtakarítás.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Európai Uniós ismeretek
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Előadás másolata:

A Bizottság közleménye A Szociálpolitikai Menetrendről Készítette: Tőgyi Ildikó, Szociálpolitika, IV. évfolyam

„ Szociális Európa a világgazdaságban: munkalehetőségek és új esélyek mindenkinek.” a mottója a 2010-ig terjedő a Menetrend második fázisának A Bizottság felelősséget vállal:  Az európai szociális modell modernizációja és fejlesztése;  a társadalmi kohézió; és  a fenntartható fejlődést célzó stratégia elősegítése mellett. A Menetrend felülvizsgálata kiegészíti és támogatja a lisszaboni stratégia félidős értékelését, mely a növekedésre és a munkahelyekre helyezte a hangsúlyt. A feladat a Menetrend által meghatározott intézkedések végrehajtásának javítása, mellyel a következőket kívánják elérni:  Európai integráció folytatása, mely garantálja a gazdaság-, szociál- és foglalkoztatáspolitika pozitív kölcsönhatásait;  A foglalkoztatás, a szociálpolitika és a munkaügyi kapcsolatok jó minőségének elősegítése, melynek eredménye a humán- és társadalmi tőke javulása lesz;  Szociális védelmi rendszerek modernizálása, a szolidaritásra támaszkodva;  A „szociálpolitika hiányának ára” figyelembe vételével.

A Menetrend előnye a mély gazdasági és szociális változások idején lehetővé teszi a nemzeti rendszerek modernizálásának megkönnyítését. Biztosítja az alapvető jogokat és a közös értékrendet, valamint támogatja az egységes piac harmonikus működését. A Menetrend kettős stratégiája: 1.Növelni az állampolgárok bizalmát A siker 3 feltétele: - több generációt érintő megközelítés, - partnerség a változás reményében, - globalizáció által felkínált lehetőségek megragadása. 2.A Bizottság stratégiai intézkedései lefedik a foglalkoztatást, valamint az esélyegyenlőséget és a szociális integrációt. A bizalom kiépítése – eszközök és a siker feltételei A bizalom kiépítése -A menetrend az európai szociális modell modernizálására törekszik, főleg a közös cselekvési képesség javításával és mindenki számára új lehetőségek felkínálásával; -A változás hajtóereje: a globális verseny, a technológiai fejlődés és a lakosság elöregedése; -A kihívások: a foglalkoztatás alacsony szintje, a munkanélküliség, a szegénység, az egyenlőtlenség, és a megkülönböztetés.

Eszközök -jogszabályozás, -szociális párbeszéd, -pénzügyi eszközök (ESZA és a PROGRESS - program), -a „nyitott koordináció elve”, -esélyegyenlőség elve. A siker 3 feltétele Ki kell terjeszteni a menetrendet az európai lakosság egészére. Több generációt érintő megközelítés: lehetőségek a fiatalok számára -A Bizottság 2005-ben Zöld Könyvet terjesztett elő erről, megvizsgálják benne az európai népesség demográfiai változásait és azok következményeit. -Többgenerációs partnerség: hozzájárulás az „Európai kezdeményezés az ifjúságért” nevű programhoz. Partnerség a változásért -A márciusi ET felkérte a tagállamokat, hogy a változás érdekében partnerségeket hozzanak létre. Külső dimenzió A Gazdasági Globalizáció Társadalmi Dimenziójának Világbizottságának jelentése és az EB javaslatainak célja, hogy előrehaladást érjenek el a globalizáció társadalmi dimenziójának megerősítésében.

EU és partnerei tapasztalatcseréje a tagjelölt országokkal, a szomszédos országokkal és más harmadik országokkal; Gazdaság irányítása nemzetközi szervezetekkel (ILO, OECD, ENSZ, IMF, WTO,Világbank); Cél: mindenki számára elérhető megfelelő munka előteremtése, illetve az európai társadalmi modell beillesztése a külső párbeszédbe és intézkedésekbe. Két prioritást élvező terület 1.Úton a teljes foglalkoztatás felé: annak elérése, hogy a munka mindenki számára tényleges lehetőséget jelentsen, a munka minőségének és termelékenységének növelése, a változásra való történő felkészülés és annak kezelése A növekedéssel és foglalkoztatással kapcsolatos lisszaboni célkitűzések eléréséhez Európának több aktív munkavállalóra van szüksége, akik termelékenyebben dolgoznak. Ez lehetővé teszi: a hosszú távú gazdasági növekedés, a munkanélküliség és a regionális egyenlőtlenség elleni küzdelmet, illetve a társadalmi kohézió elősegítését. A Bizottság által előterjesztett ciklus négy prioritását a foglalkoztatással foglalkozó 2003-as Kok- munkacsoport javasolta, annak érdekében, hogy: a.növelje a munkavállalók és vállalkozások alkalmazkodóképességét; b.több embert vonzzon a munkaerőpiacra és tartson ott; c.humán tőkébe való több és hatékonyabb befektetés;

d.felelősségteljesebb irányítással biztosítsa a reformok végrehajtását. A Bizottság négy téma körül fejleszt ki stratégiát: 1.európai politikák jobb interakciója → fórum létrehozása (partnerek,szereplők); 2.szociális partnerek bevonása; 3.szorosabb együttműködés a politikák és pénzügyi mozgatóerejük, különösen az ESZA között; 4.szoros kapcsolat az Európai Foglalkoztatási Stratégia, a jogi keretek és a szociális partnerek közti megállapodások fejlődése között. Az ipari kapcsolatok új dinamikája Dinamikus gazdaságban munkalehetőségek új formái jelennek meg, például a gazdaságtól függő és a határozott időre szóló munkalehetőségek. A munkajog fejlődéséről szóló zöld könyvben a Bizottság vizsgálja az új munkavégzési modellek irányzatait, melynek várható eredménye a jelenlegi szabályok modernizációja és egyszerűsítése. Az egészségvédelmet és a munkahelyi biztonságot illetően re a Bizottság új stratégiát fog előterjeszteni. Figyelmet kell fordítani a megelőzési szolgáltatások minőségére, az egészségügyi és biztonsági képzésre, illetve a hatékony végrehajtás biztosítása érdekében valamennyi szereplőnek felelősséget kell tudnia vállalnia. Az ESZA-nak kulcsszerepe lesz az ügyvitel és a szociális partnerek kapacitásának megerősítésében. A Bizottság a tagállamokkal és az érdekelt felekkel együttműködve olyan kezdeményezéseket fog előterjeszteni, melyek a vállalatok társadalmi felelőssége erősítésének és átláthatóságának növelését célozzák meg.

Úton egy európai munkaerőpiac felé A megfelelő európai munkaerőpiac létrehozásához és hatékony működtetéséhez szükséges, hogy a közvetlen és közvetett akadályokat megszüntessék, és olyan politikákat hozzanak létre, melyekkel az érintett szereplők ki tudják használni az európai térséget. A gazdasági szereplők együttműködése által lehetőség rejlik az EU-ban a minőség és a termelékenység tökéletesítésének elősegítésére. A transznacionális kollektív alku innovációs eszközt biztosít a változó körülményekhez történő alkalmazkodáshoz. 2.Összetartóbb társadalom: esélyegyenlőség mindenkinek A tagállamok reformokat vezettek be a szociális védelmi rendszereikkel kapcsolatban. Az OMC (nyitott koordináció elve) közös célkitűzéseket állít fel, de a tagállamok dolga, hogy hogyan és milyen eszközökkel valósítják meg azokat. A partnerek egy, az egészségüggyel és a tartós orvosi ellátással kapcsolatos OMC – folyamat 2006-s bevezetését kérték. Így a reformok három közös célkitűzés (az általános hozzáférés biztosítása, a minőség és a pénzügyi fenntarthatóság) köré építhetők fel. A Bizottság az OMC végrehajtásának ésszerűsítését és egyszerűsítését javasolja. Az ésszerűsítés egy közös célkitűzésekből álló listát jelent, mely 3 részből áll (integráció, nyugdíj, eü.), valamint az esélyegyenlőség és a munkaerőpiachoz való hozzáférés. A szegénység elleni küzdelem és a szociális integráció elősegítése -Az évtized elején nagy volt a kibővített EU azon állampolgárainak száma, akik a szegénység veszélyével (15%), illetve a tartós szegénységgel (9%) néztek szembe. A szegénység generációk közti továbbörökítése folyamatos kirekesztésre ítéli a sebezhetőbbeket.

Az OMC biztatására közösségi kezdeményezés a minimáljövedelem-rendszerről és a munkaerőpiacrólkiszorultak integrációjáról a Kirekesztettség és a Szegénység elleni Küzdelem Európai Éve lesz. Ebben az évben fel kell mérni ezen évtized alatt elért előrehaladást. A sokszínűség és a megkülönböztetés-mentesség előmozdítása -Az egyenlő bánásmód elvének végrehajtója az EU volt. -A Bizottság 2007-re az Esélyegyenlőség Egészségügyi Évét tervezte. Ebben a témában elért eredmények nyilvánosságra hozatala. Európában a sokszínűség gazdasági és társadalmi előnyeinek bemutatása. -Problémát jelent továbbra is a férfiak és a nők fizetésének különbsége, valamint a nőknek a magánélet és a munka összeegyeztetése területén ben a Bizottság előírta a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének létrehozását. Az Intézet fő funkciója az információk és a jó gyakorlatok megosztása, támogatja a Bizottságot és a tagállamokat a férfiak és a nők közötti egyenlőség előmozdításával. Kétévente jelentést tesz a fogyatékkal élők helyzetéről.

Közérdekű szociális szolgáltatások - A Bizottság hozzájárul ezen szolgáltatások modernizációjukhoz és minőségükhöz.