A nevelés tartalma. a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
A Barátság.
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Angol nyelvi kompetencia
Polónyi István Minőségmenedzsment 1..
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Minőségbiztosítás. A minőségügy A minőségügy alapjai A minőséget meghatározó tényezők A minőségrendszer Minőségrendszer felépítése Tanúsítás.
Minőségmenedzsment.
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
MOTIVÁCIÓ.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Nevelés és érték Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens
Temelésmenedzsment Production Management VI. előadás Minőségbiztosítás.
Évzáró értekezlet 2006 Minőségbiztosítás Önértékelés 2006 mérés.
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
Az esetismertetés szerkezete Ágoston-Héderné 1. A kliens bemutatása 1.1. A realitások a kliens életkora, egészségi állapota, mentális képességei jövedelmi,
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Egészség Betegség.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Egészséglelkesek az iskolákban Az egészségfejlesztés helyzete az általános iskolákban.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Az Identitás Erősítése a Maros Megyei Iskolákban Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Inklúzív nevelés Magyarországon
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Minőségbiztosítási ismeretek
Benjamin Bloom: A nevelési célok taxonómiája
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Pedagógiai válaszaink az egyéni különbségek elfogadására
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
Esélyteremtés az iskolarendszerben hátrányos helyzetű fiatalok számára Schön Brigitta.
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
Összeállította: Piacsek László Zoltán
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
MINŐSÉG BS 4778 "Egy termék vagy szolgáltatás jellemzőinek és sajátosságainak összessége, amelyek együttesen egy adott szükséglet kielégítésére képesek".
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
Életmód, szabadidő A fogalmak tisztázása.
Előadás másolata:

A nevelés tartalma

a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek való megfelelés nem az oktatás, nem a nevelés, nem az emberi kapcsolatok, nem az iskola működésének, a vezetésnek a minősége a vizsgálódás, illetve a véleménynyilvánítás tárgya, hanem „az iskola” minősége.

A minőség tehát összetett viszony. Összetevői – a minőségbiztosításról kiadott útmutatások szerint – az iskola tevékenységének viszonya mindenekelőtt a közvetlen használók, a tanulók és szüleik kívánságaihoz és igényeihez (ebben a vonatkozásban az elégedettségük a minőség mércéje), továbbá bizonyos normákhoz, szabványokhoz, előírásokhoz (az oktatási törvényhez, NAT-hoz, az OKJ-hez). Végső soron ezekből kell az iskolának a maga saját minőségfogalmát megalkotnia, s ha ez megtörtént, a saját minőségfogalomnak való megfelelés válik a minőség kritériumává.

A „tanulói igény” virtuális fogalom. Olyan absztrakció, amelynek nincs gyakorlati értelmezhetősége, tekintve, hogy „a” tanuló nem létezik, csak egymástól szociális helyzetükben, családi körülményeikben, a tanuláshoz szükséges nélkülözhetetlen feltételek feletti rendelkezésben, érdeklődésben, értelmi képességek dolgában, képezhetőségben stb. egymástól különböző konkrét tanulók vannak

A „szükséglet” kifejezés e tekintetben kétségtelenül kétféleképpen is értelmezhető. Lehet úgy is érteni, hogy valakinek az a szükséglete, aminek a szükségességét érzi, vagy pedig, amire helyzeténél, körülményeinél fogva valami okból vagy célból objektíve szüksége van, noha ez nem okvetlenül tudatosult benne. (A rendszeres mozgás pl. az egészség megőrzése és a jó közérzet biztosítása szempontjából minden embernek szükséglete, holott nem minden embernek vált igényévé.)

A szükségletek három szintjét érdemes megkülönböztetni: a) Vannak általános emberi szükségletek, amelyek minden ember szükségletei életkorától, nemétől, lakhelyétől stb. függetlenül. Ilyen például a meghatározott mennyiségű táplálék, folyadék, az alvás, de ilyen a társas kapcsolatok és a kooperációs képességek szükséglete és a szeretet is. b) Vannak különös emberi szükségletek. Ilyenek az életkorhoz, a nemhez kötődőek, de ilyenek a munkaféleséghez kötöttek is (mások egy bányász és mások egy orvos szükségletei), a társadalmi helyzethez és a különféle kultúrákhoz, a holléthez kötődő szükségletek (nyilván mások ezek a sarkkörön és az egyenlítő mentén) – hogy csak a legfontosabbakat említsem. c) Végezetül vannak egyéni, az egyes emberek sajátos szükségletei, amelyek függhetnek egészségi állapotuktól, neveltetésüktől, velük született adottságaiktól és hajlamaiktól.

A nevelés tartalma(i) A differenciálás azonban tanulásszervezési és metodikai elv és gyakorlat is. szükséglet, igény- kielégítés szolgáltatás Minőség Oktatás, nevelés, képzés, Tanítás, tanulás