Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Advertisements

Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
Társadalmi Megújulás és Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TÁMOP-TIOP Soós Roland igazgató ÉRÁK.
Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának feladatai és lehetőségei a hátrányos helyzetű álláskeresők munkerő-piaci integrációjának elősegítése.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
A Kormány intézkedései és tervei
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Társadalmi Megújulás Operatív Program
A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) Kisgyörgy Orsolya Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP civileket érintő területei. A TÁMOP specifikus céljai 1.A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása 2.Az aktivitás területi különbségeinek.
MUNKAÜGYI TANÁCSOK ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA A foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései, a társadalmi érdekegyeztetés szerepe a foglalkoztatáspolitikában.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
„Út a munkához „ program Simon Gábor államtitkár.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
OFA Hálózat évi tevékenységei
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
1 Tájékoztató munkahelybővítést és megőrzést elősegítő központi és decentralizált pályázatokról, lehetőségekről Kisbér, április 8.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Munkahely megtartási és teremtési támogatások
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
FOGLALKOZTATÁS BŐVÍTŐ TÁMOGATÁSOK ÉS KEDVEZMÉNYEK ÉV Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, Szombathely Szombathely,
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Projektindító nap TÁMOP /1-2, TÁMOP /1
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
Foglakoztatás-politikai workshop Budapest, augusztus 23.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1. „Komplex munkaerő-piaci programok a munkanélküli és inaktív emberek foglalkoztatásáért” intézkedés TÁMOP /
MUNKAERŐPIACI FOLYAMATOK Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, Szombathely Szentgotthárd, február 15.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
A Társadalmi Megújulás OP és a Társadalmi Infrastruktúra OP Budapest, április.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Civil Partnerség V. Regionális Konferencia Felnőttképzés és esélyegyenlőség – civil lehetőségek Aranyi Magdolna „Lépj egyet előre!” projektmenedzser 2007.
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
Lorem ipsum.
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról

A TÁMOP prioritásai PrioritásForráskeret 7 évre (KMR forrásokkal együtt) 1. A foglalkoztathatóság fejlesztése, a munkaerőpiacra való belépés ösztönzése és segítése 229,8 Mrd Ft 2. Alkalmazkodóképesség javítása224,7 Mrd Ft 3. Minőségi oktatás és hozzáférés biztosítása mindenkinek 277,8 Mrd Ft 4. A felsőoktatás tartalmi és szervezeti fejlesztése a tudásalapú gazdaság kiépítése érdekében 71,7 Mrd Ft 5. A társadalmi befogadás és részvétel erősítése132 Mrd Ft 6. Egészségmegőrzés és egészségügyi humánerőforrás-fejlesztés 60 Mrd Ft Technikai segítségnyújtás38,8 Mrd Ft

A foglalkoztathatóság fejlesztése ( 1. prioritás) Cél: Munkanélküli és inaktív emberek munkaerő-piaci integrációjának elősegítése Ennek érdekében több és hatékonyabb segítség az álláskeresőknek személyre szabott és a térség helyzetéhez, lehetőségeihez igazodó programok támogatása szervezetfejlesztés, a programok eredményes megvalósításához szükséges szakmai feltételek megteremtése

TÁMOP 1. prioritás – fő irányok (intézkedések) 1.1. Komplex munkaerő-piaci programok a munkanélküli és inaktív emberek foglalkoztatásáért 1.2. Foglalkoztatást ösztönző normatív támogatások (START+, START Extra) 1.3. A foglalkoztatási szolgálat fejlesztése 1.4. Szociális gazdaság, innovatív és helyi együttműködések támogatása

Az alkalmazkodóképesség javítása ( 2. prioritás) Cél: változásokhoz való alkalmazkodás segítése Egyének alkalmazkodása a gazdasági és munkaerő-piaci változásokhoz Szervezetek alkalmazkodása a társadalmi-gazdasági változásokhoz Partnerség és a párbeszéd erősítése

TÁMOP 2. prioritás – fő irányok 2.1. A képzéshez való hozzáférés segítése (többek között a Lépj egyet előre! program folyatása, Munkahelyi képzések támogatása) 2.2. A szak- és felnőttképzés intézményrendszerének fejlesztése 2.3. Szerkezetváltási folyamatok kezelése („Új pálya” program) 2.4. Rugalmasság és biztonság a munkaerőpiacon 2.5. A partnerség és a párbeszéd erősítése 2.6. Civil szervezetek szolgáltatói szerepének megerősítése 2.7. „Átlátható munkaerőpiac”

A társadalmi befogadás és részvétel erősítése (5. prioritás) Cél: Munkaerőpiaci és társadalmi hátrányok átörökítésének megelőzése A társadalom leghátrányosabb helyzetű csoportjainak integrációja, segítése („első lépés” a munkaerőpiac felé)

5. Prioritás – fő irányok 5.1. A leghátrányosabb helyzetű térségek komplex fejlesztése 5.2. Beruházás a jövőnkbe: gyermek- és ifjúsági programok 5.3. A hátrányos helyzetű csoportok társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának előmozdítása 5.4. A szociális szolgáltatások minőségének és hozzáférhetőségének javítása 5.5. Helyi közösségek és a civil társadalom fejlesztése

Aktuális programok

Hátrányos helyzetűek foglalkoztatását ösztönző járulékkedvezmények START+: gyes/gyed után visszatérők, tartósan munkanélküliek START Extra: 50 éven felüli és/vagy alacsony iskolai végzettségű tartósan álláskeresők

Milyen kedvezményben részesülhet a munkáltató? Start-program (fiatalok) Start-plusz (visszatérő szülők, tartós álláskeresők) Start-extra (idősek, alacsony isk. végzettségűek) Tételes egészségügyi hozzájárulás (ez most 1950 Ft) Két évig mentesül A munkavállaló bruttó keresete után fizetendő közterhek (3% munkaadói, 29% tb-járulék) első év: 15% összesen második év: 25% összesen első év:15% összesen második év: 25% összesen első év: mentesül második év: 15% összesen

Példa: mennyi a munkáltató megtakarítása, ha alap- vagy középfokú végzettségűt foglalkoztat a minimálbér másfélszeresének megfelelő munkabérért? Start-program (fiatalok) Start-plusz (visszatérő nők, tartós álláskeresők) Start-extra (idősek, alacsony iskolai végzettségűek) Járulék kedvezmény nélkül ,- Ft/fő/év Járulék kedvezménnyel Első év Második év ,- Ft/fő/év ,- Ft/fő/év ,- Ft/fő/év ,- Ft/fő/év mentesül ,- Ft/fő/év Megtakarítás Első év Második év Össz megtakarítás ,- Ft/fő/év ,- Ft/fő/év ,- Ft/fő ,- Ft/fő/év ,- Ft/fő/év ,- Ft/fő ,- Ft/fő/év ,- Ft/fő/év ,- Ft/fő

„Lépj egyet előre!” program Alacsony iskolai végzettségűek Elavult szakképesítéssel rendelkezők képzése Felzárkóztató képzés és szakképzés HEFOP keretében több mint 15 ezer résztvevő

„Új pálya” Közszférából elbocsátottak, létszámleépítéssel fenyegetett munkavállalók pályamódosításának segítése Az uniós forrásból finanszírozott képzés a már korábban létrehozott szolgáltató- centrumok szolgáltatásait egészíti ki

Munkahelyi képzések támogatása Mikro-, kis- és középvállalkozások alkalmazottainak képzése különböző konstrukciók keretében: –2007. február: mikro- és kisvállalatok –2007. augusztus: kis- és középvállalatok –2008: ernyőszervezeteken keresztül megvalósított képzések (elsősorban mikro- vállalkozások részére)