Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORI SZŰRŐVIZSGÁLATOK HELYZETE, PROBLÉMÁI
Advertisements

Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban
Gégegyulladás - Laryngitis
2Gyermekegészségügyi Központ Miskolc
A csípőficam.
Gyetván Erzsébet Parádfürdő
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Ujfalussy Ilona dr Magyar Honvédség, Egészségügyi Központ
Down dada babamasszázs oktató élményei saját babájával Baráthné Nagy Edina 2010 V. Tudományos Továbbképző Konferencia Csecsemőmasszázs Oktatók Számára.
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
Alkoholizmus.
Lúdtalp.
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
Rheumatoid arthritis.
Rándulás és ficam.
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Ficam.
Készítették: Havasi Boglárka Veiland Adrienn Borsányi Tibor 
Rosacea.
CISZTÁS FIBROSIS Dr. Boda Márta.
Gyermekkori depresszió
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
A középkor és reneszánsz gyermekfelfogása
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Emelés fejállásba és kézállásba kísérletek
Mozgás szervrendszere CSOTVÁZ ÉS csontokhoz tapadó vázIZOMZAT
Bilateralis opercularis szindróma gyermekkorban
A Helytelen Testtartás
Helytelen testtartás.
Visszérbetegség Tóth Viktória 10.b.
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Immunrendszer Betegségei.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Az egész testünket izmok sokasága építi föl. Ezek teszik lehetővé, hogy különböző mozgásokra legyünk képesek. Ezek működését többféle kisebb- nagyobb.
DIABETESES LÁB – PREVENCIÓ VAGY AMPUTÁCIÓ?
Korai felismerés, gyermek-re/habilitáció
Laboratóriumi vizsgálatok Oroszlán György Seregélyes, Május 4-5.
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Végtagok CT vizsgálatai
Baba Etológia.
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
MAGZATKÁROSíTÓ TÉNYEZŐK
Sérülések és gyakori problémák az állatgyógyászatban
A „diszes” problémák korai jelei
1. Anya – gyermek kapcsolat
A szülői példa jelentősége az utódok életében
Állapot-megfigyelés könyv: oldal
A MÉHEN BELÜLI FEJLŐDÉS SZAKASZAI
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Bakteriális megbetegedések
Törések (Fractura).
Ambuláns betegek gondozása a kézsebészetben
Korai fejlesztés a gyermekneurológus szemszögéből Készítette: Dr. Darvas Éva március 24.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
1 Készítette: Barkó Zsolt. Nem betegség, rendellenesség A diszlexiásoknak problémát okozhat a betűk, szavak és számok felismerése, leírása. A leírt betűket.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
Klikk a folytatáshoz!. Az emlőrák a női nemet leggyakrabban sújtó, rosszindulatú daganatos megbetegedés. A rákos betegségek okozta halálozásban az emlőrák.
rendellenességei, betegségei
rendellenességei, betegségei
A gyermek biológia fejlődése
Előadás másolata:

Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid Csípőficam Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid

Formái Traumás csípőficam: Veleszületett csípőficam Ha az ízületi fej elhagyja a vápát Okai leggyakrabban autóbaleset, magasból való esés vagy ipari baleset Következményként sérülnek az erek, idegek, izmok Veleszületett csípőficam A továbbiakban erről lesz szó

A leggyakrabban előforduló fejlődési rendellenesség Örökölt hajlam Méhen belüli károsodás miatt fejletlen csípővel jön világra az újszülött Lábai nem természetes helyzetben vannak Mozgásuk, mozgatásuk akadályozott.

Előfordulás Európában 0,5-2% 60%-ban a bal oldal érintett, 20%-ban a jobb oldal, 20%-ban pedig kétoldali az elváltozás Gyakoribb a csípőficam fehér bőrűekben Lányoknál négyszer gyakoribb, mint fiúkban

Okok Fejlődési zavar következtében Oka nem ismert Valószínűleg öröklött hajlam Gyakran egyéb fejlődési rendellenességek is kísérik Genetikai tényezők is szerepet játszanak kialakulásában. farfekvés esetén többszörös az előfordulás Hajlamosíthat rá a helytelenül végzett pólyázás is és a kialakulásában a környezeti hatásoknak is szerepe van.

Tünetek Vizsgálata csak újszülött-korban kezdődhet. Kezdetben valójában nincs még ficam, az csak akkor jön létre, ha a gyermek elkezdi terhelni a lábát; feláll, majd járni kezd. Ortopédiai vizsgálatkor ún. kattanó csípő észlelhető: a combcsont fejecse a gyermek combjának szétfeszítésekor elmozdul a csípőízületből, kattanó hang mellett. A végtagok nem egyenlő hosszúak, a combon található ráncok nem egyformák A gyermek a kóros oldalt kevésbé mozgatja. A későbbiekben megjelenik a jellegzetes kacsázó járás. Felnőttkorban, a csípőficam tünetei a sántítás, mozgásbeszűkülés, csípőfájdalom, izomsorvadás, speciális az ún. Trendelenburg-tünet, amikor az egyik lábon állva a másik oldali far lejjebb kerül.

Kórlefolyás Az időben felismert és helyesen kezelt enyhe csípőficam néhány hónap alatt meggyógyulhat. A műtét is megszünteti az elváltozást. Kezeletlen vagy elhanyagolt esetekben a súlyos elváltozások miatt a gyermek mozgáskorlátozottá válhat. A csípőficam eseteinek kisebb része esetleg spontán, de többnyire a megfelelő kezelésre teljesen meggyógyul a csecsemőkor folyamán.

Diagnózis Kórtörténet felvétele és betegvizsgálat Röntgenfelvétel és ultrahangvizsgálat Csípőízületének megvizsgálása A korai felismerésre azért kell törekedni, mert az eredmények annál jobbak, minél korábban veszik a bajt kezelésbe

Kezelés, megelőzés Szervezett szűrővizsgálat Születéskor és a későbbi alapos felülvizsgálatok Terpesztett csípőtartású speciális pelenkázás - rugi-bugyival - a csípőficam megelőző módszere. Ha a szülők elhanyagolják a kezelést, előfordulhat, hogy a kisgyermeknél már csak a műtét segít

Fontos tudnivalók Minden újszülöttet látnia kell gyermek ortopéd szakorvosnak Minden újszülöttnél ajánlott a szabad csípőmozgás biztosítása (angolpólya használata) A gyermekkorban a megfelelő kalcium és D-vitamin-bevitelről is gondoskodni kell, ugyanis 20-25 éves korra alakul ki a csúcscsonttömeg. A táplálék kiegészítők mellett megfelelő mennyiségű és minőségű tej- és tejtermék fogyasztása is ajánlott.

Köszönjük a figyelmet!