Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MAGZATKÁROSíTÓ TÉNYEZŐK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MAGZATKÁROSíTÓ TÉNYEZŐK"— Előadás másolata:

1 MAGZATKÁROSíTÓ TÉNYEZŐK
Azok a környezeti tényezők - teratogének , amelyek károsan hathatnak a fejlődő szervezetre, súlyos rendellenességekhez, akár halálhoz is vezethetnek.

2 Leggyakoribb károsító tényezők: fertőzések (vírusok), sugárzás, környezetszennyezés, gyógyszerek, dohány, alkohol, kábítószerek...

3 Az időtényező A magzatot érő károsodás mértéke nagyban függ attól, hogy mikor éri a káros hatás az anyaméhben fejlődő szervezetet. A fogantatás utáni első két hét végzetes az embrió szempontjából, hiszen minden fontos szervrendszer akkor indul el a fejlődés útján.

4 Későbbiekben pedig mindig az a szerv a legveszélyeztetettebb a károsító hatásokkal szemben, melynek éppen az intenzív növekedési, fejlődési szakasza van az adott pillanatban (pl. az idegrendszer a nap között, a végtagok a nap között a legsebezhetőbbek).

5 Vírusok Az egyik legismertebb a rubeóla (rózsahimlő) magzatkárosító hatása. Azoknál a magzatoknál, akiknek az édesanyja a terhesség első három hónapja alatt fertőződik meg egy szívelégtelenség- hályog- süketség- és értelmi fogyatékosságból álló tünetegyüttes a jellemző.

6 A varicella (bárányhimlő) spontán vetélést vagy koraszülést eredményezhet. A CMV (citomegalo vírus) a méhen belüli fertőzések közül a leggyakoribb. Veszélye, hogy a felnőttnél nem okoz tüneteket, de a terhesség korai szakaszában vetélést, később idegrendszeri károsodást okozhat.

7 A hepatitis vírussal (fertőző májgyulladás) fertőzött édesanyák a szülés során nagy valószínűséggel megfertőzik a csecsemőt is a vírussal. A terhesség 16. hetében rutinszerűen szűrik a várandósokat.

8 A parazita által okozott toxoplasmosis nevű fertőzés komoly veszélyt jelent a magzatra. Spontán vetélést, vagy magzati halált is okozhat, a megszületett csecsemőknél súlyos szem-, vagy agykárosodás alakulhat ki.

9 Sokszor tünetmentesen zajlik le a betegség, az emberek nincsenek is tudatában annak, hogy átestek a fertőzésen. Az élősködő macskaürülékben fordulhat elő, ezért a kismama ne takarítsa az állatok fekhelyét.

10 Sugárzás A röntgensugár a magzatra nézve óriási veszélyt jelenthet
Sugárzás A röntgensugár a magzatra nézve óriási veszélyt jelenthet. Nagyobb dózisban a magzat elhalását, kisebb esetén fejlődési rendellenességet okozhat. Csak a legindokoltabb esetben szabad RTG-t alkalmazni. CT- még nagyobb sugárzás, károsan hat. MR megengedett.

11 Környezetszennyezés Az ipari termelésben, a kozmetikumok és élelmiszerek gyártásában használt vegyi anyagok közül sokat még nem vizsgáltak abból a szempontból, hogy van-e magzatkárosító hatásuk.

12 Gyógyszerek A terhesség alatti gyógyszerszedés tekintetében igen körültekintően kell eljárni és valóban csak indokolt esetben használni azokat. Mindig meg kell kérdezni a kezelőorvost, gyógyszerészt.

13 Minden gyógyszer bejut a magzat vérkeringésébe, de még sok gyógyszer esetében nem áll rendelkezésre pontos adat azzal kapcsolatban, hogy káros, vagy nem káros annak alkalmazása.

14 Gyógyszerek, melyek szedése nem ajánlott terhesség során ACE-gátló és angiotenzin-receptor antagonista típusú vérnyomáscsökkentők, epilepszia kezelésére szánt gyógyszerek, tetraciklin, aminoglükozid antibiotikumok...

15 Tetraciklin antibiotikumok: a fogak elszíneződéséhez, fog- és csontfejlődési zavarokhoz vezet.

16 A dohányzó kismama minden egyes cigaretta elszívásával - az egyéb méreganyagok vérkeringésbe juttatásán túl - az élethez szükséges oxigént veszi el magzatától.

17 A dohányzó anyák esetében bizonyítottan megnő a koraszülés kockázata és az, hogy a gyermek kis születési súllyal látja meg a napvilágot.

18 Az ún. alkoholszindróma kialakulásának az esélye nő meg azáltal, ha az édesanya már a teherbeesést megelőzően és a terhesség ideje alatt is nagymennyiségű (legalább 5 egységnyi/pohárnyi ital) alkoholt fogyaszt.

19 Az alkoholszindróma jellegzetes tünete a rendellenesen kis fej, a fejletlen agyszerkezet, szemrendellenességek, veleszületett szívbetegségek, ízületi bántalmak és az arc deformálódása.

20 A kábítószer az anya szervezetéből átkerül a magzati szervezetbe függőséget okozva a gyermeknél. Gyakori a koraszülött és/vagy a kis súlyú újszülött, jellemzően nyugtalanabbak, ingerlékenyebbek.


Letölteni ppt "MAGZATKÁROSíTÓ TÉNYEZŐK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések