Készítették: Havasi Boglárka Veiland Adrienn Borsányi Tibor 

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Az elesés syndroma idős korban
Készítették: Veiland Adrienn Borsányi Tibor
A FÉRFIAK CSONTRITKULÁSA CSONTAKADÉMIA OKTÓBER 18 Dr. Barna Judit A FÉRFIAK CSONTRITKULÁSA CSONTAKADÉMIA OKTÓBER 18. Dr. Barna Judit.
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
A műszaki hibák szerepe a közúti balesetekben Az EU hatástanulmányának eredményei.
ESÉS MEGELŐZÉS ESÉS MEGELŐZÉS
KLINIKAI ALAPISMERETEK
Fizikai és matematikai alapok Kalinka Gábor (ATOMKI) 2009
A csípőficam.
Vesebetegségek.
13. Tétel.
Mozgásszervrendszerünk
Alkoholizmus.
Rheumatoid arthritis.
Rándulás és ficam.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
Alkoholizmus.
Helyszíni sérült ellátás
A GERINCOSZLOP SZERKEZETE ÉS FELÉPÍTÉSE
Egyszerű gépek lejtők.
Programozás C-ben Link és joint Melléklet az előadáshoz.
Mozgás szervrendszere CSOTVÁZ ÉS csontokhoz tapadó vázIZOMZAT
A szervezet energiaforgalma
A szív betegségei.
Immunrendszer Betegségei.
A légzőszervrendszer betegségei
A CSONTOK BIOMECHANIKÁJA
A mozgásszervrendszerünk
Ca forgalom szabályozása
Ca forgalom szabályozása
Elsősegélynyújtási feladatok Dr. Lengyel Emőke 2008
Csontok, ízületek, vázizomzat jellemzői, felosztásuk
A nyirokkeringés zavarai
Osteoporosis (csontritkulás)
TÖMEGES BALESET KÉSZÍTETTE:FEHÉR TAMÁS ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT.
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
Rezgés elleni védelem.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
Humánbiológia gyakorlat Anatómia I.
Villamos tér jelenségei
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
Sérülések és gyakori problémák az állatgyógyászatban
Dr. BUGYI ISTVÁN KÓRHÁZ, SZENTES
Dr. Németh Endre Fitoösztrogének - izoflavonoidok.
Lágyrész, izom, ín és szalagsérülések általában
A GERINCOSZLOP ANATÓMIÁJA, GERINCSÉRÜLÉSEK DIAGNOSZTIKÁJA
A fogásképesség javítása posttraumás állapotokban
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
Elsősegély.
Balesetbiztosítás. Milliós segítség Választható csomagok, fix díjtételek Nem kell tarifálni! Nincs egészségügyi kockázatelbírálás!
VITAMINOK.
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Talpvizsgálat segédlet
Törések (Fractura).
A törésgyógyulás zavarai: Elhúzódó törésgyógyulás,álízületek
A mozgásszervrendszerünk
Érsérülések A kéz vérellátását az arteria ulnaris és az
Amputációk a kézen és a felső végtagon
Ambuláns betegek gondozása a kézsebészetben
Kötő és támasztószövet: felépítés 1. 1.A kötő és támasztószövetek felépítése: Sejtes és sejt közötti állomány (Kötőszövet: folyékony, támasztószövet: szilárd.)
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
3. rész: 3. rész: Angina pectoris és a szívinfarktus Klikk a folytatáshoz!
rendellenességei, betegségei
Alapismeretek a szervátültetésről
Ca forgalom szabályozása
rendellenességei, betegségei
A MOZGÁS SZERVRENDSZERE
Előadás másolata:

Készítették: Havasi Boglárka Veiland Adrienn Borsányi Tibor  Törések Fractura Készítették: Havasi Boglárka Veiland Adrienn Borsányi Tibor 

Tartalom Bevezetés Definíció Okok Fajták Előfordulás Tünetek Diagnosztizálás Kezelés

Bevezetés A vázrendszer 206 csontból áll, támaszt és mozgást biztosít a testnek, továbbá megvédi a belső szerveket. A csontok négyszer szilárdabbak, mint a beton. A csont rendkívüli ellenállóerejét nem csupán keménységének, de egyben rugalmasságának is köszönheti. Ha a csont szilárdsága fokozódik, megnövekszik a törés kockázata is.

Definíció Törésnek nevezzük a csontszövet folytonosságának megszakadását, amikor a szilárd szövetben törési rés keletkezik. Ez történhet direkt erőbehatásra vagy spontán, valamely társbetegség - daganatos elváltozás, csontritkulás, vitaminhiányos állapot - következményeképp.

Okok A csonttörések felosztása szerint négy jellegzetes törési formát különböztetünk meg. Traumás törés Patológiás törés Fáradásos törés Zöldgally-törés Ezek történhetnek: Direkt vagy Indirekt erő behatására.

Fajták Törés esetén azonnal orvoshoz kell fordulni! A csonttöréseknek két alaptípusát, a nyílt és a zárt törést különböztetjük meg. Besorolás: - Inkomplett: Repedés,részleges törés (Hajszálrepedés,Zöldgally-törés) - Komplett: Amikor a csont darabokratörik. Egyszerű,Haránt,Ferde,Spirális A darabos törés komplett törés. Ekkor a csont több különböző darabra esik szét. A törések e típusa rendszerint komoly sérülés következménye. Az egyszerű és a darabos töréseket is rögzítik, rendszerint gipszeléssel, néha azonban szegek, csavarok vagy rögzítő lemez segítségével. Törés esetén azonnal orvoshoz kell fordulni!

Előfordulás A csonttörés előfordulása a világ minden táján nagy változékonyságot mutat. Kétségtelenül gyakrabban fordul elő a csontritkulás kísérőjelenségeként, amikor kisebb erőbehatásra is a csontok súlyos sérülése következhet be, illetve 65 év felett, amikor az esetleges kísérőbetegségekhez jelentős mértékben hozzájárulnak az egyensúlyi zavarok és a reflexidő csökkenése. A csontképzést segítő ásványi anyagok - elsősorban a kalcium - hiánya esetén a csonttörés szintén gyakrabban fordul elő. Csontritkulás következtében Magyarországon évente 16 ezer súlyos combnyak-törés, 35 ezer csigolya-összeroppanás, és 21 ezer alkar- és csuklótáji törés következik be.

Tünetek A csonttörés nemcsak a csontszövet, de a csontot borító csonthártya, a környező erek és idegek sérülésével, az izmok bevérzésével és duzzanatával is jár. A törés felismeréséhez vezető tüneteket alapvetően három nagyobb egységre oszthatjuk. Biztos csonttörés Valószínűsített csonttörés Általános tünet

Diagnosztizálás A kórisme felállítása a kórelőzmény felvételével kezdődik, amelynek során az eszméletén lévő beteg vagy annak hozzátartozója, esetleg a baleset, sérülés szemtanúja beszámol a történtekről. A fizikális vizsgálat során a traumatológus elsősorban a csonttörés biztos jeleit kutatja, majd megvizsgálja a lágyrész-sérüléseket, ellenőrzi a keringés jeleit - a pulzust és a végtag hőmérsékletét - a törés környezetében, és megvizsgálja a mozgató- és az érzőidegek működését.

Kezelés A csonttörések kezelésének célja a legrövidebb idő alatt és a legkevesebb szövődménnyel járó gyógyulás, amelyet követően a csont funkciója a lehető legnagyobb mértékben áll vissza. Funkcionális Konzervatív Műtéti Az implantátumok elhelyezkedése szerint megkülönböztetünk intramedulláris - csontvelőüregen belüli -, extramedulláris - a csontfelszínen elhelyezkedő -, és vegyes típusú csontrögzítő eljárást. A vegyes típusú csontrögzítések az említett két eljárást ötvözik.

Gyógyulási esélyek A csonttörés gyógyulásának alapvető feltétele a csontszövet regenerációs képessége, amely szoros kapcsolatban áll a csontnak és környékének jó vérellátásával és az érintett rész szöveti nyugalmával. Elsődleges csontgyógyulás Másodlagos csontgyúgyulás Szövődményei is lehetnek.

Köszönjük a figyelmet