Magas Vérnyomás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Advertisements

ESÉS MEGELŐZÉS ESÉS MEGELŐZÉS
2013 ÁPRILIS ZATHURECZKY BERTA ÖREGOTTHON
Szenvedélyek fogságában - a drogok
Sportolás hatása szervezetünkre
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Egészséges táplálkozás
Vesebetegségek.
Hypertonia.
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Vigyázz a szívedre!.
9. témakör Antianginás szerek (ATC: C01D) és a szívelégtelenség gyógyszerei (ATC: C01A) Angina pectoris: klinikai tünetegyüttes, melyet a szívizomzat vérellátási.
Magas vérnyomás (hypertonia).
Alkoholizmus.
Rheumatoid arthritis.
Az elhízás.
A köszvény Arthritis urica.
Kardiovaszkuláris prevenció június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A hipertónis kezelése június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Hipertónia diabetesben június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Fokozott kardiovaszkuláris kockázatú betegek kezelése június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
A hypertonia kezelése végállapotú veseelégtelenségben és
A hypertonia rizikófaktorai gyermek és felnőttkorban
Krónikus obstruktív tüdőbetegségek
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Magas vérnyomás A magas vérnyomás népbetegség, jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív- és vesebetegségek kialakulásában. Már a vérnyomás-emelkedés.
A szív betegségei.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Stroke.
Légző rendszer betegségei
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Az erek kórtana.
A magas vérnyomás gyógyszeres kezelésének alapjai
A vér-és alkotói -Szervezetünket erek hálózzák be,melyben a keringő vér látja el tápanyaggal és O2-nel, és elszállítja a bomlástermékeket és a.
Dr. Domján Gyula Dr. Gadó Klára. WEGENER GRANULOMATOSIS BELGYÓGYÁSZATI VONATKOZÁSOK Dr. Domján Gyula, Dr. Gadó Klára Szent Rókus Kórház I. Belgyógyászat.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
BELGYÓGYÁSZAT Dr. Jármay Katalin Főiskolai Tanár
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Hogyan Működik? Normál körülmények között egyensúly van a savi és lúgos tulajdonságú vegyületek között. Az egyensúlyt a vér puffer rendszere, a tüdő és.
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Az egészséges életmód és a stressz
Szívünk napja- a Szív Világnapja
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
A keringési rendszer megbetegedései
Légzőszervrendszer betegségei
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
KERINGÉSI RENDSZER NEM UNOD MEG A CIKLUST, (HA MEGUNOD VÉGED)
4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!. csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire.
5. rész:Vérnyomásmérők Klikk a folytatáshoz!. Sokan vásárolnak már vérnyomásmérő eszközöket, melyeket lépten-nyomon maguknál hordanak, és amikor kedvük.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
3. rész: 3. rész: Angina pectoris és a szívinfarktus Klikk a folytatáshoz!
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Jól beállított vérnyomású betegek aránya (%) a világon
Réti gyógynövények.
Therápia segítő program Családorvosi alprogram
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Magas Vérnyomás

latinul: hipertónia elterjedt krónikus betegség jelentkezése: ha az artériás vérnyomás tartósan meghaladja a 140 Hgmm szisztolés, illetve a 90 Hgmm diasztolés értéket népbetegség jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív- és vesebetegségek kialakulásában

Tünetei Általában nem okoz panaszokat,de jelei lehetnek: Szédülés Felfájás Fáradtságérzet Nehéz légzés Orrvérzés Látászavarok Mellkasi fájdalom Idegesség

Kialakulása pontos oka legtöbbször ismeretlen esetek többségében nem áll mögötte szervi elváltozás, ebben az esetben ún. elsődleges (primer) vagy lényegi (esszenciális) hipertóniáról beszélünk a másodlagos (szekunder) vagy tüneti magas vérnyomás más betegségek, például vese- vagy hormonháztartásbeli problémák szövődménye

Kockázati tényezők Öröklött haljam Túlsúlyosság Mozgáshiány Stressz Túlzott só fogyasztás

Jellemzően más betegségekkel együtt jelentkezik, mint például a túlsúlyosság („almatípusú” elhízás) Magas vérszint 2-es típusú cukorbetegség

Általános Szövődményei koszorúér-betegség (szívinfarktus veszély) szívelégtelenség agyi szövődmények (pl. agyvérzés), amelynek következménye lehet a lebénulás, beszédzavar, gondolkodási képtelenség veseelégtelenség érszűkület (ha cukorbetegséggel, dohányzással, magas vérzsírszinttel társul).

Hipertónia A magas vérnyomás sokáig nem okoz panaszt, általában túl későn ismerik fel amikor már egyéb károsodások is felléptek Idősek a legveszélyeztetettebbek,ha magas a vérnyomásuk A hipertónia kezeltetése ajánlott, ha a vérnyomás ismételten meghaladja a 140/90 Hgmm-es értéket.

Hipertónia esetén a legfontosabb diagnosztika eljárás a vérnyomás mérése legrégebbi vérnyomásmérő a higanyos manométer ( ma már betiltott ) legelterjedtebb eszköz az aneroid manométer otthoni körülmények között alkalmas a digitális vérnyomásmérő is

„Fehérköpeny-hipertónia” A betegek egy részénél már a kórházi környezet, az orvosi vizsgálat miatti izgatottság is vérnyomás-emelkedést okoz kiküszöbölése szempontjából fontos az otthoni, napi többszöri vérnyomásmérés

A terhelési vérnyomásértékek is fontos információt szolgáltatnak  vér- és vizeletanalizis, a vesék és a szív ultrahangos vizsgálata,  a szemfenéki kép megtekintése elektrokardiologia készítése is segíthet a diagnózis felállításában. (Érd:A szemgolyó hátsó részének belső fala a  szemfenék (latinul fundus oculi) szakorvos megtekinti a retinát és az ott futó ereket, valamint a látóidegfőt. A vizsgálat eredménye az orvos számára sokat elárul a beteg egészségi állapotáról. Magasvérnyomásban,  cukorbetegségben,  érelmeszesedésben a szemfenéki erek eltérései irányadók, a betegség természetére és stádiumára is lehet következtetni

A gyógyszeres kezelés mellett a beteg is nagyon sokat tehet egészsége helyreállítása érdekében. a dohányzás, alkoholfogyasztás abbahagyása az étkezési szokások megváltoztatása: több zöldés és gyümölcs fogyasztása a sóbevitel csökkentése,   az állati zsírok növényi olajokkal, a húsételek hallal való helyettesítse. A túlsúlyos, magas vérnyomásban szenvedő betegek számára a legfontosabb a testsúly csökkentése.

Általános felfogás szerint minden leadott kilogramm 2 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást. Ezek mellett ajánlott a stressz megszüntetése testmozgásra fordított idő növelése :  A mozgás kedvezően befolyásolja a zsír- és cukoranyagcserét, segít a fogyásban.

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek A magas vérnyomás visszaszorítását ún. antihipertenzív gyógyszerek is elősegíthetik, amelyek hatásuk alapján négy nagyobb csoportba oszthatóak: a nátriumürítést fokozó vizelethajtók; a szimpatikus idegrendszerre ható szerek; az értágítók; a kalciumcsatorna-gátló gyógyszerek.

Az orvosok előszeretettel írnak fel enalapril alapú készítményeket, ezeknek azonban (mint minden gyógyszernek) súlyos mellékhatásai lehetnek: száraz, szaggató köhögés; torokfájás, rekedtség, hörghurut, nehézlégzés; az orrmelléküregek gyulladása, nátha; a hörgők légszomjjal járó görcsös (asztmás) összehúzódása; a tüdők gyulladásos beszűrődése; a szájnyálkahártya és a nyelv gyulladása, szájszárazság.

Vérnyomás értékek A percenkénti szívverésszám átlagosan 60-70, terhelésre 120-140.  Minden szívösszehúzódást egy rövid nyugalmi szakasz követ. A magasabb érték (szisztolés vérnyomás) a szív összehúzódásakor a vér érfalra kifejtett nyomásának legmagasabb értéke. Az alacsonyabb szám  (diasztolés vérnyomás) a vér nyomásának a szív nyugalmi szakaszában mért értéke.

A vérnyomás értékeket kategóriákba sorolják : Az optimális érték 120/80 Hgmm. A normális vérnyomásérték 120/80 és 130/85 közötti mindenkinél ez a felső határ. Magas-normálisnak tekintik a 130/85 és 139/89 közötti vérnyomásértékeket. A magas vérnyomás diagnózisát akkor állítják fel, ha a vérnyomás meghaladja a 140/90 értéket. A magas vérnyomást további három stádiumba osztják: 1-es, vagy enyhe stádium (140-159/90-99), 2-es, vagy közepes stádium (160-179/100-109), és 3-as, vagy súlyos stádium (180/110 feletti).

Vérnyomásértékek Szisztole (Hgmm) Diastolé (Hgmm) Optimális otthoni < 115 < 75 Optimális az orvosnál < 120 < 80 Normális < 130 < 85 Emelkedett 130-139 85-89 Magas (I. stádium) 140-159 90-99 Magas (II. stádium) 160-179 100-109 Magas (IV. stádium) > 180 > 110 Izolált szisztolés hipertónia > 140 < 90

Vérnyomásértékek Szisztole (Hgmm) Diastolé (Hgmm) Hosszútávú napi normál átlagérték < 135 < 85 Hosszútávú napi magas átlagérték > 135 > 85 Terhelési (nők, 30–80 watt/perc) < 200 < 100 Terhelési (férfiak, 50–100 watt/perc)

Természetes gyógymódok Aranyvessző tea: Jó vizelethajtó és gyulladáscsökkentő, alkalmazzák magas vérnyomás és reuma esetén is Bazsalikom tea: Köhögéscsillapító, idegnyugtató, étvágyjavító, vizelethajtó hatású. Csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. Csalán tea: Erősítő, vértisztító, vizelethajtó hatású. Hólyaghurut, reuma, köszvény, bőrbetegségek, hajhullás, magas vérnyomás Galagonya tea: Szíverősítő és szívnyugtató, serkenti a szívizom vérellátását. Ismert értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is. 

Fagyöngy tea: Hatékonyan serkenti a szívműködést, erősíti a szívet, csökkenti a pulzusszámot. Magas vérnyomás esetén csökkenti a kísérő panaszokat: a fülzúgást, szédülést. Használják görcsoldóként és belső vérzések ellen is. A daganatos megbetegedések esetén is alkalmazzák tumor-ellenes hatása miatt. Értágító hatással is bír Vöröshagyma (nyersen) Kedvezően hat a koleszterinszintre, magas vérnyomásra. Érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére alkalmazzák.

Számokban A magas vérnyomás, a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan a magas vérnyomás szempontjából határérték, azaz 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. Félő azonban, hogy ennél többeket érint valójában. Évente csaknem 5000 magyar ember halála írható a betegség számlájára. Más becslések szerint még aggasztóbb a helyzet, mivel minden 8. halálesetben játszik közre a magas vérnyomás, ezzel maga mögé utasította a tumoros megbetegedéseket is.

Köszönjük a figyelmet! 