A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A szabadidő fogalma.
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
2. előadás.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
A gazdasági fejlettség mutatói
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
A SZOCIÁLGEOGRÁFIA I. ROKONTUDOMÁNYOK
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
SZOCIÁLGEOGRÁFIA id. Pieter Brueghel: Bábel tornya. 1563; Kunsthistorisches Museum, Bécs.
A SZOCIÁLGEOGRÁFIA II. alapfogalmak Cox, Walter I.: Wine for Two.
A SZOCIÁLGEOGRÁFIA iii. módszertan Escher, M. C.: Hand with Reflecting Globe, 1935.
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
A SZOCIÁLGEOGRÁFIA IRÁNYZATAI
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
Szervezeti formák.
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Politikai és szociálgeográfia I.
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
Településmarketing Értékaudit.
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Dr. Csapó János Egyetemi tanársegéd PTE-TTK-FI Turizmus Tanszék
Terek 2 (Nemes Nagy József: A tér a társadalomkutatásban)
A nemzeti számlák rendszere
Társadalmi szerkezet Szerep és státusz.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A city átalakulásának társadalmi problémái Budapesten
Elméleti közgazdaságtan
Csoport, szervezet, hálózatok
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Szervezeti struktúra és kultúra
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Általános társadalomföldrajz – bevezető gondolatok
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Példa egy ppt prezentációhoz
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Regionális gazdaságtan 7.
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
„a gyakorlat a legjobb tanítómester, igazi gazdákat ez formál" (Tessedik Sámuel) Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár március.
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
A településhierarchia és a településhálózat
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Általános társadalomföldrajz – bevezető gondolatok
Munkaerő-piaci helyzetkép A munkaerőválság makrogazdasági okai
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
A gazdasági termelés általános jellemzői
A székesfehérvári járás munkaerő-piaci helyzete
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.

A társadalmi alapfunkciók térbeli rendszere I A társadalmi alapfunkciók térbeli rendszere I. BERÉNYI István: A funkcionális tér szociálgeográfiai elemzése. Budapest, 2003, 45 – 46. o. funkcionális emberföldrajz → szociálgeográfiai szemlélet → „…a társadalmi alapfunkciók hordozói, a funkciók területi szervezetének megvalósítói a különböző embercsoportok.” → „… a társadalmi csoportok leírható indítékok alapján vesznek részt a térszerkezet alakításában, a funkciók térszerveződésének és működésének megváltoztatásában.” → „Az ember alapfunkciókkal kapcsolatos értékelése, döntése és aktivitása meghatározott társadalmi együttműködés eredménye.” a funkciók térbeli rendje → történeti fejlődés eredménye [gazdasági-társadalmi szerkezetváltások] → „A funkciók térbeli elhelyezkedése, a telephelyek kiválasztása során az ember nemcsak a térszerkezet ökonómiai racionalitásával számol, hanem igazodik a természeti tér feltételeihez, ami által érvényesül a természeti tér, a gazdaság- és társadalomszerkezet átmeneti egyensúlya.”

A társadalmi alapfunkciók térbeli rendszere II A társadalmi alapfunkciók térbeli rendszere II. BERÉNYI István: A funkcionális tér szociálgeográfiai elemzése. Budapest, 2003, 45 – 46. o. PARTZSCH, D. [1970] a funkcionális társadalom térigénybevételének formái térrelevánsak az emberi lét alapfunkcióival → az emberi cselekvés térbeli megnyilvánulásai funkciókatalógusba rendezhetők az egyes funkciók jelentősége csak a rendszer egészében értelmezhető a funkciók között nincs alá- és fölérendeltségi viszony → „mellérendelt kölcsönkapcsolat” → az egyik jelenlétéből következtetni tudunk a másik meglétére

A.TÁRSADALOM A társdalmi alapfunkciók területi rendszere III. BERÉNYI István: A funkcionális tér szociálgeográfiai értelmezése. Budapest, 2003, 46. o., 6. ábra. A társadalom, a lokális társadalom, vagy azok egyes csoportjainak elemzése B.TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK B7 LOKALITÁS B1 MUNKA B2 LAKÁS B3 SZOLGÁL TATÁS & ELLÁTÁS B4 KÉPZÉS & KULTÚRA B5 ÜDÜLÉS & PIHENÉS B6 KÖZLEKEDÉS & KOMMUNI KÁCIÓ A+B. KAPCSOLATÁNAK TERÜLETI TÍPUSAI A+B1 típus A+B2 típus A+B3 típus A+B4 típus A+B5 típus A+B6 típus A+B7 típus C. Σ5i=1 (A+B) Társadalmi térszerkezet D. A TÁRSADALOM HATÁSA A FIZIKAI FÖLDRAJZI KÖRNYEZETRE A fizikai földrajzi környezet és a társadalmi térszerkezet kapcsolata

ALAPFUNKCIÓK 1. A MUNKA

A munka mint társadalmi alapfunkció I A munka mint társadalmi alapfunkció I. BERÉNYI István: A szociálgeográfia értelmezése. Budapest, 1997, 44 – 56. o. a munka mint társadalmi tevékenység „marxi társadalomszemlélet”: tiszta, konkrét „termelői funkció” gazdaságföldrajz: „az ember alapvető életmegnyilvánulása” → „A munkavégzés, a társadalmi munkamegosztásban való részvétel meghatározza az egyén, csoport, ill. a lokalitás (helyi társadalom) helyét a társadalmi hierarchiában, az alapfunkciókkal kapcsolatos általános magatartását és térhasználatát a funkcionális térszerkezetben.” → „…Az egyes aktív csoportok a munkavégzés jellegétől függően, a funkcionális rendszer működtetése révén nagyon különböző mértékben hatnak környezetükre.” az ember társadalmi tevékenysége: foglalkozási csoportok foglalkozási szerkezet → gazdasági-társadalmi fejlettséget mérő indikátor

A munka mint társadalmi alapfunkció II A munka mint társadalmi alapfunkció II. BERÉNYI István: A szociálgeográfia értelmezése. Budapest, 1997, 44 – 56. o. alapfunkciók: keretet [szervezeti formát] adnak az emberi aktivitásnak sajátos térbeli rend → „ ...munkamegosztás a munkahelyek sajátos, az egyes szektorokra jellemző térbeli eloszlását és rendjét hozza létre…” → „…ez része annak a társadalmi struktúrának és térszerveződésnek, amelyben a munka mint csoportaktivitás lejátszódik.”

A munka szociálgeográfiai értelmezése BERÉNYI István: A szociálgeográfia értelmezése. Budapest, 1997, 47. o., 3. ábra. MUNKAADÓI OLDAL MUNKAVÁLLALÓI OLDAL A társadalmi munkamegosztás szférái IPAR/MEZŐGADASÁG/TERCIER műszaki-ökonómiai feltételrendszer Társadalmi; csoport- és családi hatások B A Társadalmi konfliktusok D Ö N T É S Össztársadalmi gazdasági-társadalmi elvárás ÚJ STRUKTÚRA Alapfunkciókra gyakorolt hatás Területi strukturális problémák A munkamegosztás meglévő lokális területi szerkezete Társadalmi struktúra kialakított lokális területi szerkezete A’ B’

A foglalkoztatottak aránya A foglalkozási átrétegződés klassszikus modellje forrás: HAGGETT, P. [1983] (közli: CSÉFALVAY, Z.[1994], 135. o., 51. ábra) Indusztrializáció kora Posztindusztriális kor % Preindusztriális kor Korai szakasz Kései szakasz Információs társadalom 75 T A foglalkoztatottak aránya 50 Q 25 S P 1800 1850 1900 1950 2000 t

A foglalkozási átrétegződés Magyarországon a II. világháború után forrás: KOVÁCS, Z.: Népesség és településföldrajz. Budapest, 2003, 76. o., 6. táblázat.

A munka szociálgeográfiai értelmezése BERÉNYI István: A szociálgeográfia értelmezése. Budapest, 1997, 47. o., 3. ábra. MUNKAADÓI OLDAL MUNKAVÁLLALÓI OLDAL A társadalmi munkamegosztás szférái IPAR/MEZŐGADASÁG/TERCIER műszaki-ökonómiai feltételrendszer Társadalmi; csoport- és családi hatások B A Társadalmi konfliktusok D Ö N T É S Össztársadalmi gazdasági-társadalmi elvárás ÚJ STRUKTÚRA Alapfunkciókra gyakorolt hatás Területi strukturális problémák A munkamegosztás meglévő lokális területi szerkezete Társadalmi struktúra kialakított lokális területi szerkezete A’ B’

Az ingázók területi típusai (KLINGBEIL [1969]) BERÉNYI István: A szociálgeográfia értelmezése. Budapest, 1997, 52. o. Kritériumok Stabil „ingázó” terület Labilis „ingázó” terület Munkahelykínálat Differenciált Nagyüzemek Sokféle szakma Magas szintű bér és szociális ellátás Mezőgazdaság szerepe kicsi Differenciálatlan Kis- és középüzemek Kevés gazdasági ágazat Alacsony szintű bér és szociális ellátás Mezőgazdaság szerepe nagy (kiegészítő) Képzés Sokoldalú – általános és középiskola, szakképzés több szakágazatban Hiányos – az agráron kívül hiányoznak a középfokú & szakiskolák Ellátási intézmények Valamennyi társadalmi csoport elvárását kielégítik és könnyen elérhetőek Hiányosan kiépítettek Az ingázók korösszetétele Nincs lényeges különbség az ingázók és nem ingázók korösszetételében. Az ingázók között a fiatalok aránya magas Az ingázók társadalmi szerkezete Az ingázók és nem ingázók szakképzettsége és a tercier szektorban foglalkoztatottak aránya alapján nincs különbség Az ingázók a mezőgazdaságban már nem dolgoznak A foglalkozási státuschierarchia mindkét csoport esetében nagy, de az ingázók és nem ingázók között nincs státuskülönbség Az ingázók szakmai képzettsége alacsonyabb, mint a nem ingázóké (főként: építőipar), alig van tercier szektorban dolgozó Általános a kettős foglalkozás. A foglalkozási hierarchia szűk. Az ingázók az alacsony foglalkozású státushoz tartoznak Közlekedési adottságok Sűrű közlekedési hálózat Az ingázási idő < 40 perc A hálózat gyengén kiépített Az ingázási idő meghaladja az 1 órát Vándorlási egyenleg Vándorlási nyereség a területen Vándorlási veszteség, távolsági ingázás