A talaj mikrobiális biomassza meghatározása fumigációs módszerekkel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nitrogén vizes környezetben
Advertisements

ötvözetek állapotábrája
Légkör Tározott mennyiség (GT) Változás (GT/év)
Kommunális szennyvíziszapból tápanyag gazdálkodásra alkalmas termék
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Környezetgazdálkodás 1.
Környezeti kárelhárítás
Vízminőségi jellemzők
A talajban lévő mobilis foszfor extrakciója
Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében.
A talaj összes nitrogén tartalmának meghatározása
Biogazdálkodás. Maga az elnevezés országonként változik (organikus, ill. szerves, biológiai, ökológiai stb.), lényegében azonban ugyanazt jelenti: olyan.
Víz Ionizáló készülékeink Mottónk: Fiatalodjon és élvezze az ionizált víz éltető erejét!
Az üvegházhatás és a savas esők
Az elemek lehetséges oxidációs számai
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
HS-GC-MS Hámornik Gábor Koványi Bence Simó Zsófia Szabó Eszter
Andráskó Melinda, Huszár László, Korpás Gábor, Környei József
Biogáz Tervezet Herkulesfalva március 01..
TPH (Összes ásványi szénhidrogén) Fogalmak Vizsgálati lehetőségek
Sósavoldat meghatározása. Szükséges Eszközök: fecskendő védőszemüveg gumikesztyű Anyagok: fenolftaleines NaOH- oldat (0,1 mol/dm 3 ) ismeretlen koncentrációjú.
49. kísérlet Az ecetsav reakciói
Szilárd AgNO 3, ZnSO 4, kihevített CuSO 4 azonosítása.
48. kísérlet Sók azonosítása vizes oldatuk kémhatása alapján
35. Sósav és NaOH-oldat azonosítása pH-jának becslése alapján
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
Az ásványok és kőzetek mállása
A sósav és a kloridok 8. osztály.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Második rész III. kationosztály elemzése 2011
A talaj oldott szerves szén (DOC) tartalmának meghatározása Készítette: Dudás Kata.
Talajképződés Gruiz Katalin.
Vegyi anyagok hatása talaj szénanyagcseréjére Forrás: OECD 217 Varga Judit.
Enzimaktivitási módszerek: celluláz-aktivitás mérése
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Kőolaj eredetű szennyezések eltávolítása talajból
Enzimvizsgálati módszerek Kitináz aktivitás mérése
Arginin ammonifikáció Készítette: Vas Nóra. Arginin ammonifikáció Ammonifikáció mérésére szolgáló labor kisérlet Ammonifikáció fontossága:  Ökoszisztémák.
Talajvizsgálat foszfolipidek alapján Készítette: Ladányi Márta (A170R5) Talajvédelem című tárgy keretében (BMEEOGTAKM1)
Diamino- pimelinsav meghatározása Készítette: Kelényi Janka.
Ureáz aktivitás mérése
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Készítette: Bukri Gergely Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2011.
Lipopoliszacharidok meghatározása talajból
Készítette: Zöld Zsófia.  Tengeri malac (Cavia porcellus) › Kis testű (25-30cm; g) › Gyorsan szaporodik › Emlős › Kedvelt tesztállat  Házi egér.
A muraminsav meghatározása talajból Készítette: Bolla Zsuzsanna Környezetmérnök MSc.
Lipáz enzimaktivtás mérése
Talajvizsgálat kataláz aktivitás méréssel
FDA hidrolízis aktivitási teszt
Obligát anaerob mikroorganizmusok felszaporítása.
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
Készítette: Simon Andrea.  Anderson & Domsch, 1978  A mikrobiális biomassza mérésére használatos közelít ő módszerek egyike.  Alkalmazható savanyú.
Készítette: Cserdi Péter Környezetmérnök szakos hallgató Szerves foszfor extrakciója talajból.
Nitrogén mineralizáció
ATP (Adenozin-trifoszfát) meghatározása talajban - kénsavas, foszfátos extrakciós eljárással Tóth Anna Szilvia.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
IV. RÉSZ NITRÁT MENTESÍTÉS, BIOGÁZ TERMELÉS.
Bioremediáció Technológiai eljárás, mely biológiai rendszereket használ a környezet megtisztítására a (toxikus) hulladékoktól Fogalmak: biodegradáció,
Gyakorlati képzés: Genetikai variációk igazolása PCR segítségével.
A savas eső következményei
Környezetgazdálkodás 1.. A légkör, mint oxidáló közeg A CO 2 állandó légköri jelenlétének következménye – egyensúlyi pH pH alakító ionok a légkörben,
Oldatok kémhatása és koncentrációjuk
Redoxi titrálások Kvantitatív analízis. Titrimetriás módszerek Sav-bázis titrálások  acidi-alkalimetria Redoxi tirálások Komplexometriás titrálás Csapadékos.
Környezetvédelmi analitika
Talajok szervesanyag-készlet csökkenése
β-glükozidáz aktivitás mérése talajban
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
PHB szintézise (PolyHydroxyButyrate)
Előadás másolata:

A talaj mikrobiális biomassza meghatározása fumigációs módszerekkel

Mikrobiális biomassza: a talaj szerves anyag tartalmának élő organizmusokból álló része meghatározó szerep a tápanyagok körforgásában fontos a szerepe a talaj képződésben, és stabilitásában meghatározása fontos lehet, mivel érzékeny indikátor a talaj nehézfém vagy peszticid szennyezésére

Fumigációs eljárások Lényege: A fumigálószert (kloroform) a talajhoz adva, majd ezt eltávolítva CO 2 és NH 4 + szabadul föl. Ezen anyagok az elpusztult mikroorganizmusok bomlásából származnak. Összevetve a fumigált és a kontroll talajok dekompozíciós szintjeit ugyanabban az időszakban és azonos körülmények között, az eltérésük felhasználható a mikrobiális biomassza indirekt becsléséhez Előnyük, hogy a mérések eredményeként közvetlenül a biomassza C-, N- vagy más elem tartalmát kapjuk meg, szemben más biomassza becslő eljárásokkal, melyeknél bonyolult és nehezen kalibrálható átszámítási eljárások szükségesek

Fumigációs inkubációs módszer Előkészítés: 100 g homogenizált, rostált talajmintát nedvesítünk (víztartó képességnek 40%-ára) Két részre osztjuk, kontroll mintára, valamint fumigálásra szánt részre A mintákat ezután fény kizárásával előinkubáljuk 7-10 napig, 25 °C-os hőmérsékleten

Fumigálás: Deszikkátorba helyezzük a fumigálásra szánt mintát, valamint főzőpohárban 25 ml etanol mentes kloroformot ( CHCl 3 ) A készüléket a kloroform 2 perces forrásáig működtetjük A mintát 24 órán keresztül 25 ⁰C-on állni hagyjuk anélkül, hogy felnyitnánk a készüléket A fumigáció után a mintában visszamaradt kloroformot ekszikkátorban történő hatszori vákumozással távolítjuk el.

Inkubálás Mind a kontroll, mind a fumigált mintákat lemérjük, és amennyiben szükséges újra nedvesítjük (víztartó képességük körülbelül 50%-ára) A mintákat zárható edényekbe helyezzük, amelyekbe a minta mellé főzőpohárban 20ml 1 M-os NaOH oldatot rakunk. Három további edénybe nem rakunk talajmintát (kontroll). A későbbiekben ezekben az oldatokban abszorbeálódott CO 2 mennyiséget határozzuk meg titrimetriásan A lezárt edényeket szobahőmérsékleten 10 napig inkubáljuk Az inkubálási idő letelte után a mintákat 200ml 2M-os KCl oldattal extraháljuk, majd szűrjük. 10 napos inkubáció során a mineralizált C- és N- mennyiséget a CO 2 termelés, ill. az NH 4 -N felszabadulás alapján határozzuk meg.

Nehézségek a módszer alkalmazásában pH < 5 talajoknál probléma jelentkezhet, ugyanis kis pH esetén az elpusztult mikroorganizmusok mineralizációja lassan megy végbe, ez a C meghatározásánál jelenthet gondokat Nagyobb mennyiségű növényi maradvány vagy más szerves anyag jelenléte a talajban. Ilyen esetben túlságosan alacsony, esetleg negatív biomassza eredmény adódhat, mivel a nem mikrobiális eredetű szerves anyag intenzív mineralizációja elfedheti a mikrobiális eredetűét Meszes talajoknál hibák jelentkezhetnek a bikarbonátok bomlása miatt Az inkubációs módszerrel kapcsolatos problémák miatt alkalmazása az 1990-es évektől kezdett háttérbe szorulni, és helyét egyre inkább a fumigációs extrakciós módszer vette át

A fumigációs extrakciós módszer Az eljárás legnagyobbrészt megegyezik a fumigációs inkubációs módszerével A módszer lényege, hogy a kloroform fumigációt követően itt 0,5 M-os K 2 SO 4 oldattal extraháljuk ki a talaj szervesanyag tartalmát. A kálium-szulfáttal extrahálható szerves C- tartalmat hagyományosan tömény kénsavas foszforsavas (2:1) kálium-bikromátos oxidációval, majd Mohr-sóoldattal történő redox visszatitrálással állapítjuk meg.

A fumigációs extrakciós módszer előnye: nem kell kivárni a 10 napos inkubációt, hanem a fumigációt követően azonnal lehet mérni, a savas, könnyen lebomló szerves anyagokat nagy mennyiségben tartalmazó vízzel átitatott és gyökerekkel átszőtt talajok esetén is alkalmazható.

A módszer nem alkalmas a biomassza meghatározáshoz nedves, nagy szerves anyag- tartalmú talajoknál, mivel a kloroform kismértékű vízoldékonysága miatt hatását nem fejti ki megfelelően. Míg savas talajoknál a biomassza C meghatározása inkubációs módszerrel problematikus, addig a biomassza N az inkubációs és extrakciós módszerrel egyaránt jól megegyező eredményt ad

Források: Alef K. and Nannipieri P. (Editors): Methods in Applied Soil Microbiology and Biochemistry, Academic Press Limited, London, 1995, R. Joergensen: The fumigation extraction/incubation method (Chapter 8.) Szili-Kovács Tibor és Tóth János Attila: A talaj mikrobiális biomassza meghatározása kloroform fumigációs módszerrel (Agrokémia és Talajtan 55.)