Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Talajok szervesanyag-készlet csökkenése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Talajok szervesanyag-készlet csökkenése"— Előadás másolata:

1 Talajok szervesanyag-készlet csökkenése
Sebők Laura Földtudomány Bsc II.évfolyam

2 Mi is a szerves anyag? Minden talajban élő organizmus,az elpusztult organizmusok maradványaival együtt (különböző bomlási fázisokban) Szervesszén-tartalom:egyszerű és összetett széntartalmú anyagok heterogén keveréke Forrásuk: termények maradványai, állati és zöldtrágya, komposzt és más szerves anyagok A talaj szervesanyag (SOM) tartalma magában foglalja a talajban található szerves vegyületek összességét, a lebomlatlan növényi és állati szervezetek kivételével. 

3  Két frakció: valódi humusz és nem valódi humuszanyagok
Nem valódi humuszanyagok: a maradványokból felszabadult, de még nem humifikálódott szerves vegyületek pl.: fehérjék, peptidek, aminosavak; szénhidrátok (keményítő, cellulóz, pektin, kitin, oldható cukor, aminocukrok); szerves savak (hangyasav, ecetsav, csersavak); lignin; zsírok, viaszok, gyanták. A humuszfrakciók- eltérő tulajdonságok- meghatározza a talaj humuszanyagának stabilitását és viselkedését és ezáltal a talaj minőségét A humuszanyagok mennyisége befolyásolja a talaj termékenységét és jelentős szénforrásként a globális szénciklus meghatározó eleme.

4

5 Szerves anyagok fontossága és a szén fontossága
Táplálékforrás a talaj állatvilágainak Hozzájárulnak a talaj biológiai sokféleségéhez(N,P,S: talajtermékenység fokozók) Szén: talajszerkezet,fizikai közeg javítása (jobb szerkezet) Felszívják a vizet: elengedhetetlenek a száraz és homokos talajokban Csökkenti a talaj tömörödésének, eróziójának, elsivatagosodásának és csuszamlásának az esélyét Fontos tápanyagforrás, szerep a tápanyagok megőrzésében, felvehetőségének szabályozásában, szélsőséges kémhatások közömbösítésében

6 Csökkenésük okai Képződés és mineralizáció dinamikus egyensúlyának megbomlása A lebomló organizmusok csökkent jelenléte A megnövekedett mértékű bomlás A természetes tényezőkben bekövetkezett változás Emberi beavatkozás (művelési ág váltás, mélyszántás, intenzív talajművelés, gyors mineralizációt okozó nitrogén műtrágyák használata, meszezés, erózió)

7 Csökkenést befolyásoló tényezők
Éghajlat Szerkezet Víztani viszonyok Területhasználat Növényzet

8 éghajlat Magasabb hőmérséklet- gyorsabb bomlás-melegebb éghajlaton kevesebb szerves anyag a talajban

9 talajszerkezet Finom szerkezetű talajok- több szerves anyag( megtartják a tápanyagokat és a vizet) Durva talajok-jobb szellőzöttség-szerves anyagok gyorsabb lebontása

10 Hidrológiai jellemzők
Nedvesebb talaj- kevesebb oxigén- szerves anyagok felhalmozódása

11 Földhasználat (művelés)
Művelés- több oxigén és magasabb átlaghőmérséklet- gyorsabb bomlás Erózió: kimosódik a felső réteg és a humusz

12 növényzet Gyökerek fontossága:
Gyepterületen mélyebb gyökerek-mélyebben bomlanak le Erdőtalajok: felszíni hulladékbomlás (avar) Haszonnövények: felszíni biomassza létrehozása Művelt területek szerves anyag utánpótlása függ attól, hogy a termények maradványait ott hagyják vagy eltávolítják

13 Szervesanyag tartalom vizsgálata
Az európai normák szerint a talajok szerves szén tartalmát, és annak változásait a talaj felső, 0-30 cm-es rétegében vizsgálják. A hazai gyakorlat szerint a talajok szervesanyag készletének meghatározását a 0-30 cm-es talajrétegben a szervesanyag tartalom alapján, illetve és a humuszos szint vastagsága paraméterek vizsgálatával végeztük. Meghatározzuk továbbá a talaj 0-30 cm mélységű rétegében tárolt szervesanyag minőségét a humuszkivonatok fényelnyelésében tapasztalható különbségek alapján (E4/E6 arány).

14 A talaj humusztartalma 0-30 cm-es szántott rétegben

15 A talaj szervesanyag tartalma 0-30 cm-es szántott rétegben

16

17 Érintett területek és a probléma súlyossága
A talaj szervesszén-veszteségének mértéke megegyezik egész Európa teljes fosszilistüzelőanyag-kibocsátásának 10 %-ával. Alacsony szervesszén-tartalmú talajok meleg, száraz éghajlaton találhatók, míg magasabb szervesszén-tartalmú talajok a hűvösebb, nedvesebb éghajlatú területeken jellemzőek. Európai talajok min. fele alacsony szervesanyag-tartalmú (Dél- Európa,Franciaország, Egyesült Királyság és Németország)

18

19 kérdések Mit jelent a SOM? Sorolj fel 5 nem valódi humuszanyagot!
Mi az az 5 tényező, ami befolyásolja a szervesanyag csökkenést? Mi az E4/E6 arány? Európában mely területek (országok) a kifejezett veszélyeztetett helyzetűek?

20 Források Szabó László, Takács Valentin, Perge Tibor: A szervesanyag-készlet csökkenése

21 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Talajok szervesanyag-készlet csökkenése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések