Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hasznos talajlakók és a globális felmelegedés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hasznos talajlakók és a globális felmelegedés"— Előadás másolata:

1 Hasznos talajlakók és a globális felmelegedés
Hasznos talajlakók és a globális felmelegedés. Hogyan lesz szüksége a növénynek a kicsik segítségére, ha jön a felmelegedés? Dr. Biró Borbála MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet és Dunaújvárosi Főiskola

2 A talajok fontosságáról!
Bolygónk élettörténete során egy élő faj, vagy egyed mindig is egy másik faj számára szolgált táplálékforrásul: felhasználás, kiválasztás és újra-felhasználás örökös körforgása ez. A talaj a vízhez és levegőhöz hasonlóan az élet olyan kritikus forrása, melyet testünk legmélyebb rejtekébe is beépítünk. A talaj ezért különleges tiszteletet érdemel: „amit a talajjal művelünk, azt magunkkal műveljük.” (David Suzuki)

3 A talaj legfontosabb tulajdonsága
az életképessége, illetve az élő volta, azaz, hogy benne különös egységben találhatók meg azok az élőlények, amelyek nélkül a talaj tulajdonságai, szerepe nem valósulhatnának meg! A talajon nemcsak állunk, hanem élünk is!!

4 A talajélőlények típusai, rendszere

5 A talaj-növény rendszerekre ható környezeti tényezők!
Klimatikus tényezők Hőmérséklet Csapadék Fény T a l a j t u l a j d o n s á g o k Biológiai -rovarok -férgek -gombák -baktériumok Kémiai -humusz -tápelemek -nyomelemek Fizikai -víz -levegő -szerkezet A talaj-növény rendszerekre ható környezeti tényezők!

6 Atmoszféra ÁLLATOK NÖVÉNYEK Felvehető tápanyagok MIKROORGANIZMUSOK
Műtrágyák ÁLLATOK Szimbionta N2 kötés Atmoszféra Szabadonélő N2 kötés NÖVÉNYEK Mikorrhiza Hormontermelés Felvehető tápanyagok Gyökér exudátumok Immobilizáció Oldékonyság MIKROORGANIZMUSOK Nem felvehető tápanyagok Ásványosítás Talaj szerves anyag

7 A mikoorganizmusok segítik a növényt!
A növények és a mikroorganizmusok folyamatosan kommunikálnak egymással

8 Mitől függ a mikrobák száma?
Az adott talaj tulajdonságától A gazda-növény típusától, fajtájától A gazdanövény élettani állapotától A többi növény jelenlététől Az éghajlati tulajdonságoktól Egy adott rendszerre jellemző a mikrobiota mennyisége! De bizonyos határok között változik is.

9 A talajszervezetek mennyisége az egészséges ökoszisztémában
Művelt terület Füves terület Erdő Szervezetek száma 1 gramm talajban Baktérium 100 millió -1 billió 100 millió-1 billió Gomba Több száz 100 – 10 ezer 1-40 millió Protozoa 1000 100 ezer Nematoda 10-20 10 – 100 100-tól Szervezetek száma 1négyzetméteren Arthropoda < 300 Giliszta 15-90 30-150 Each type of ecosystem has a characteristic food web structure. Credit: USDA Natural Resources Conservation Service

10 A talajt és a talajéletet számos tényező rombolja

11 A hazai talajok az éghajlatváltozásra igen érzékenyek –dupla stresszhatás
Zám Nyírőlapos Apajpuszta Zabszék

12 Minden növénynek határozott helye van a sorban attól függően, hogy mennyi sót bír elviselni
Növekvő só koncentráció

13 A sóra a talajgombák is érzékenyek
A sót csak egyféle gomba viseli el! Nyírőlapos Zám

14 A tűrőképességnek határa van

15 De hogyan alakul a kicsik, a mikrobák mennyisége?
Ehhez rendszeres mintavételre van szükség. Havonként vizsgálva évszakos különbségeket vehetünk észre. Két éven keresztül követve évjárathatást is regisztrálhatunk.

16 A mikrobiális aktivitás szezonális lefutása hazánkban
Korai nyár Nyárutó Őszi csúcs Tavasz File name: A-7, 250KB (also Season.jpg at 1917K) Image courtesy of USDA-NRCS.

17 A gomba aktivitása és az évszakok
Meghatározott évszakok szerinti mintázat egyféle környezeti tényezőnél! Ha nincs stabilitás, pl. szélsőséges a klíma, akkor nincs rendezett mintázat!

18 A nyári szárazság idején a növény segítségért kiállt!
A gomba-szám ismét nő, ha a só mellé még a meleg is társul!

19 Megnövelt gyökérfelület, vagy védőburok jól jön a szárazságban!

20 Összefoglalás A talajélőlények a környezetváltozásra számukban és aktivitásukkal is reagálnak. Bizonyos mértékig javulhat is a kölcsönhatás – a küzdelemben. DE! Az alkalmazkodóképességnek határa van! A rendszer nem bírja a végletekig!

21 ZÁRSZÓ „A természet világa földi létünk tápláló, anyai forrása, fizikai, érzelmi, esztétikai, erkölcsi és vallási létünk életadó tápláléka. Ettől elidegenedni annyit tesz, mint elveszteni mindent, ami emberivé tesz. Ennek a megkárosításával saját létezésünket csorbítjuk.” (Thomas Berry: A Föld álma)

22 Köszönöm a figyelmüket!
„Egy maroknyi élet.” Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "Hasznos talajlakók és a globális felmelegedés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések