Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szilárd AgNO 3, ZnSO 4, kihevített CuSO 4 azonosítása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szilárd AgNO 3, ZnSO 4, kihevített CuSO 4 azonosítása."— Előadás másolata:

1 Szilárd AgNO 3, ZnSO 4, kihevített CuSO 4 azonosítása

2 Szükséges anyagok: a három fehér színű por, desztillált víz, ólomlemez Eszközök: három főzőpohár

3 A kísérlet leírása Három főzőpohárba helyezzünk a három anyagból nagyjából azonos mennyiségeket és ezekhez adjunk desztillált vizet. Ezek után helyezzünk mindegyik főzőpohárba ólomlemezt.

4 A kísérlet tapasztalatai Mind a három főzőpohárban levő anyag oldódik. Két oldat színtelen lesz, egy pedig világoskék színű. A két színtelen oldatba mártott ólomlemez közül az egyiken fekete fémkiválást tapasztalunk.

5 Magyarázat A hidratált réz ‑ szulfát ionok színe kék, tehát a világoskék oldatot tartalmazó főzőpohárban volt a réz- szulfát. Amelyik ólomlemezen fekete fémkiválást tapasztalunk, abban a főzőpohárban volt az ezüst ‑ nitrát. Az Ag/Ag + rendszer standardpotenciálja (0,79 V) nagyobb, mint az Pb/Pb 2+ rendszer standardpotenciálja (-0,13 V), ezért az ólomlemezen ezüst vált ki. A Zn/Zn 2+ rendszer standardpotenciálja (-0,76 V), alacsonyabb az Pb/Pb 2+ rendszerénél, ezért azon nem történik változás.

6 Az ólom kimutatása Ahhoz az oldathoz, amelyikben az ólomlemezen fémkiválást tapasztaltunk, kénsavoldatot csepegtetünk.

7 Az ólom kimutatása Tapasztalat Az oldatból fehér, tejszerű csapadék válik ki. Magyarázat Az oldatban fehérszínű PbSO 4 csapadék válik ki. Pb(NO 3 ) 2 + H 2 SO 4 = PbSO 4 + 2 HNO 3 A PbSO 4 fehér színű csapadék


Letölteni ppt "Szilárd AgNO 3, ZnSO 4, kihevített CuSO 4 azonosítása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések