Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nitrogén mineralizáció

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nitrogén mineralizáció"— Előadás másolata:

1 Nitrogén mineralizáció
Készítette: Pardi Balázs (ZI17J3)

2 Bevezetés A nitrogén körforgalma:
Az atmoszférikus nitrogén nagy koncentrációja ellenére csak másodlagos szerepet játszik az élőlények nitrogénforgalmában, mert a nitrogén-körforgalma főként a mikroorganizmusok, és a talaj között játszódik le. A mikroorganizmusok alakítják át a szerves vegyületeket a növények számára felvehető ásványi formába. A nitrogént a talajból ammónium-, nitrit- és nitrogén formájában veszik fel.

3 Mineralizáció A összes nitrogén 50-60%-a könnyen mineralizálható.
Ez a nagy polimerizáltságú fehérje anyag a hidrolízis során saját építőelemeire esik szét, amelyekből lépésről lépésre felépült. A holt szerves vegyületek mineralizálása során tehát a nitrogén egy része ismét anorganikus alakban, mint ammónia jelenik meg. Ez a szerves nitrogénammónia átalakítása az ammonifikáció.

4 Nitrifikáció A nitrikációt mikroorganizmusok végzik, amelyek a rendelkezésre álló ammóniát nitráttá oxidálják. Mivel a nitrátot a növények szívesen hasznosítják, így e folyamatnak nagy a jelentősége.

5 Baktériumok A nitrifikálók olyan aerob légző baktériumok, amelyek redukált szervetlen vegyületek (NH3, NO2 -) kémiai oxidációs energiáját hasznosítják, és a levegő szén-dioxidjával, mint egyedüli szénforrással, szén autotróf életmódot folytatnak. Élettani szempontból két csoportba sorolhatók: a Nitrosomonas, Nitrosococcus, Nitrosolobus mikroszervezetek végzik az ammónia nitritté alakítást, a Nitrobacterek pedig a nitrit nitráttá oxidálásában tevékenykednek.

6 Szignifikáció Egyes növényeknél jelentős többletnitrogén-forrás lehet a gyökereken szimbiózisban élő baktériumok, illetve sugárgombák által megkötött nitrogén.

7 Mivel a mineralizáció mikrobiológiai folyamat és a baktériumok a könnyen bonható tápanyag jelenlétekor gyorsan szaporodnak, a bontás során a mineralizált nitrogén egy részét a mikrobák saját sejtjeik felépítésére használják, a nitrogén immobilizációja következik be. A fehérje kb. 51% szenet, 17 nitrogént tartalmaz, a C/N arány 3.

8 Laboratóriumi mérések
Liziméterek Laboratóriumi mérések: Inkubálás, kimosódás Arginin ammonifikáció Proteáz aktivitás mérése Ureáz aktivitás mérése

9 Lebotást nem segítő anyagok
A tág C/N arány mellet más lebontást gátló tulajdonságok, mint a fenolok magas aránya, csekély bázistartalom és nehezen lebontható cserzőanyag - fehérje – komplex képződése játszik jelentős szerepet.

10 Források


Letölteni ppt "Nitrogén mineralizáció"

Hasonló előadás


Google Hirdetések