Horváth Zoltán A Magyar Birtokvédelmi Szövetség elnöke

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A BIRTOKVÉDELEM VAJON MI?
Advertisements

jogorvoslati rendszere
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT. KÖZBIZTONSÁGUNK A probléma nem más, mint megoldandó feladat…
A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
A mezőgazdaság gondjai és kitörési lehetőségei a Homokháton Előadó: Kőváriné dr. Bartha Ágnes Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara elnöke Kecskemét,
A XXI. század kihívásai és a magánbiztonsági ágazat válaszai MBVE X. Konferencia Tapolca Német Ferenc Az SzVMSzK elnöke.
Sose rázd a kisbabádat Dr. Kovács Zsuzsanna április 30.
A LEADER és a közigazgatás Készítette: Dr. Tóth Andrea.
Alkalmazható-e a mediáció az interneten elszenvedett jogsérelmek orvoslásában? Dr. Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internetbiztonsági szakértő,
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
Jogalkalmazás ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 6. előadás vázlata.
Az Ást április 15-i módosításának bemutatása dr. Veisz Gábor áldozatsegítési osztályvezető Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal áldozatsegítési.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány közötti években indított munkaerő-piaci programjairól, valamint.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
BIRTOKVÉDELEM A JELENBEN
A birtokvédelmi alapeljárásban hozott döntések Koncz Gábor
A Ket. tervezett módosítása
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Munkavállalók bűncselekmény miatti elbocsátásának munkajogi vetületei
Az orvos szabálysértési felelőssége
Polgári jog 2. Birtokjog.
Hová lehet fordulni panaszunkkal? Dr. Bendik Gábor ügyvéd Levegő Munkacsoport
Közvetítés a klasszikus polgári jogi területeken 1.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely intézkedései 1. Mikrovállalkozások létrehozásának.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
A Mediáció.
A mi jövőnk a mi kistérségünk Civilek Együtt A Kistérségért Szövetség.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Gergely László Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
 Általános illetékesség  Vagylagos illetékesség  Kikötött illetékesség  Teendők illetékesség hiányában.
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
2008. március 12. KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS Dr. Gáspár László kutató professzor Út- és Hídügyi Tagozat.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Szakirányú továbbképzés Protokoll szaktanácsadó és rendezvényszervező
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Budapest, szeptember 14. A családon belüli erőszak problémái Bozorádi János r. alezredes.
Az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályozása Magyarországon és az EU-ban Osgyáni Anikó.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A közigazgatási eljárás II.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
Társasház.
Az ügyészi szervezet és feladatok
A KÖZJOGI SZERZŐDÉSEK.
A közigazgatási bíráskodás alapjai
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Kompetenciák 1. Joghatóság
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Közbeszerzési Döntőbizottság
BAMKH Hatósági Főosztály
Pénzügy 1. oldal „Jó gyakorlatok” konferencia, „Fókuszban: az önkormányzati gazdasági társaságok.” Az önkormányzati vállalatirányítás Előadó Horváth Tamás.
Horváth Cz. János Személyes adatok kezelése az intézményben
A kutatás etikai vonatkozásai
Az EU jogrendszere őszi szemeszter Szegedi László NKE-ÁKK
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Az Ákr. a helyi önkormányzatok.
Előadás másolata:

Horváth Zoltán A Magyar Birtokvédelmi Szövetség elnöke elnök@mabiv.hu „A civil szféra és a közigazgatás együttműködési lehetőségei a birtokvitás ügyekben.”

A civil szervezetek és lehetőségeik Professzionális intézmények Civil szervezetek MABIV célzott helye

A MABIV létrejöttének okai: Okok: Nehezen alkalmazható jogi környezet (Ptk. 188.§-192.§), „gumitörvény” Tájékozatlanság és hibák a birtokvédelmi ügyek résztvevőinél Szakirodalom és szakmai szervezet hiánya

A MABIV céljai: Egységes birtokvédelmi joggyakorlat és jogértelmezés kialakításának elősegítése Szakmai együttműködések kialakítása Birtokvédelmi ismeretek terjesztése Szakirányú kutatások elősegítése, támogatása

A birtokvédelem résztvevői: Magánbiztonság (jogos önhatalom) Ügyvédek , jogtanácsosok (képviselő) Rendőrség (történt-e bűncselekmény vagy magánjogi kérdés?) Jegyzők, birtokvédelmi előadók (hatáskör a jegyzőé) Bíróság (birtokper)

A birtokviták területei: Szomszédságból származó esetek (maga a birtok a probléma) Elszámolási vitákból származó esetek (a birtok a pénzügyi probléma kezelésére szolgál)

A birtoksérelem esetkörei (szomszédság): Családon belüli konfliktusok és erőszakjelenségekhez kapcsolódó birtokháborítások Együttélésből, szomszédságból fakadó: fa, gyümölcs, kerítés, hang-, zaj-, fényszennyezés; szaghatások Állattartásból fakadó birtokháborítás: ló, disznó (szaghatások), kutya, méhek, veszélyes állatok

Birtoksérelem esetkörei (elszámolás) Intézmények, szervezetek, gazdálkodó szervek működésével összefüggő sérelmek: bevásárlóközpontok, ipari ingatlanok, irodaházak, szállodák, üzemeltetési jogviszonyokból származó birtokviták Jogosulatlan lakásfoglalás, lakáshasználatához kötődő sérelmek Jogérvényesítés során elkövetett jogsértések Cégen belüli tulajdoni viták esetei Lízing ügyletekből származó sérelmek Pénzintézetekkel kapcsolatos esetek Építőipari birtoksérelmek

A jegyzők problémái a birtokvédelmi eljárások során I. Hatáskör, illetékesség Jogkérdés (Ptk. 191.§ (3.)) Birtoklásra nem jogosult. Tűrni volt köteles. KET (szoros határidő, bizonyítási eljárás) 228/2009 (X.16.)-es Kormányrendelet A „bírói” szerep egy sommás eljárásban A jegyzői döntések / nem döntések súlya és következményei

A jegyzők problémái a birtokvédelmi eljárások során II. Túlterheltség, sok feladat széles skálán Végrehajtás problematikája Képzettség / tudás / ismeret Független jegyzői döntés nehézségei

Konkrét együttműködési lehetőségek a MABIV-val MABIV tagság Birtokvédelmi Akadémia Birtokvédelmi Füzetek Honlap: www.birtokvedelem.hu www.facebook.com/birtokvedelem A „Mozgalom”: esettár és együttműködés Birtokvédelmi „lobby” Pályázatokon való részvétel, publikálási lehetőségek, szakmai előadások

Magyar Birtokvédelmi Szövetség Köszönöm megtisztelő figyelmüket!